Rubrica Zoom pe business, vine să completeze, zilnic, cu informații succinte, radiografia segmentului economic intern și internațional.
Față de anul trecut, deficitul bugetar a crescut cu peste 10 miliarde de lei, ca procent din PIB creșterea fiind de la puțin peste 1,9% la 2,43%. Veniturile totale au crescut cu puțin peste 30 de miliarde de lei, până la circa 345 de miliarde de lei, în timp ce veniturile fiscale curente au urcat de la 240 de miliarde la 275 de miliarde de lei. În același timp, cheltuielile au crescut la 385 de miliarde, de la 340 de miliarde de lei.
A doua sesiune de înscriere persoane fizice, juridice şi UAT-uri în cadrul Programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus va avea loc între 1 septembrie şi 30 noiembrie 2023, anunţă Administraţia Fondului pentru Mediu. Pentru această etapă, bugetul alocat Programului Rabla Clasic este de 222.457.000 lei şi pentru Programul Rabla Plus, bugetul alocat este de 272.468.500 lei.
Gigantul german Kärcher, care deţine local două fabrici de aspiratoare în Curtea de Argeş, precum și o rețea de retail, a înființat o nouă companie, cu sediul la București. Zoipool SRL are ca activitate principală consultanță în tehnologia informației.
Sphera Franchise Group (SFG), grupul de companii care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România iar nivel internaţional, restaurante KFC în Republica Moldova şi în Italia, a raportat în primul semestru al acestui an un profit net de 19,4 milioane lei, faţă de o pierdere netă de 8,7 milioane lei în prima parte a anului 2022.
Compania elvețiană Stromer, care produce biciclete electrice, și-a deschis un birou în România pentru a-și crește experiența digitală și pentru a se extinde pe partea de conectivitate. Biroul de la noi va completa echipa de dezvoltare de la sediul central din Elveția. Elvețienii au ales Cluj-Napoca pentru a-și deschide un birou în România și nu vor muta producția de biciclete la noi, scrie publicația specializată Bike Europe.
Intesa Sanpaolo SpA este în negocieri pentru a achiziţiona First Bank din România, de la fondul american de investiţii J.C. Flowers, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Creditorul italian discută condiţiile tranzacţiei, care ar putea evalua First Bank la aproximativ 200 milioane de euro (216 milioane de dolari). Negocierile sunt în derulare şi nu există certitudini că se va ajunge la un acord, susţin sursele.
De prin lume adunate
- Este puţin probabil ca Uniunea Europeană să ajungă la un acord privind noile reguli fiscale până la finalul anului, aşa cum era planificat, a declarat ministrul italian al Economiei, Giancarlo Giorgetti. În martie, Comisia Europeană a recomandat statelor membre să îşi pregătească bugetele pentru 2024 având în vedere readucerea deficitelor sub 3% din PIB „pe termen mediu”, investind în acelaşi timp în creştere verde şi digitală.
- Country Garden, cel mai mare dezvoltator de proprietăţi private din China, a avertizat miercuri cu privire la riscurile de a intra în incapacitate de plată în cazul în care performanţa sa financiară continuă să se deterioreze şi a declarat că ”regretă profund” pierderea record din prima jumătate a anului. Country Garden a înregistrat o pierdere netă de 48,9 miliarde de yuani (6,72 miliarde dolari) între ianuarie şi iunie, faţă de o pierdere netă de 6,7 miliarde de yuani în a doua jumătate a anului 2022 şi un profit net de 612 milioane de yuani în prima jumătate a lui 2022 .
- Secretara americană pentru Comerţ, Gina Raimondo, a vorbit miercuri despre dorinţa firmelor americane de a face afaceri în China şi despre speranţele ei de a discuta în continuare cu oficialii chinezi privind accesul la piaţă, după comentariile anterioare despre faptul că China ar fi ”de neinvestit”. Raimondo a spus că există un apetit puternic în rândul întreprinderilor din SUA de a face relaţia să funcţioneze şi că, deşi unele acţiuni ale guvernului chinez au fost pozitive, situaţia de la faţa locului trebuie să se potrivească cu retorica.
- Guvernul britanic va amâna cu încă trei luni impunerea controalelor totale post-Brexit asupra importurilor de bunuri din Uniunea Europeană, a anunţat guvernul britanic, împingând astfel data de începere a măsurii până în ianuarie 2024, relatează Reuters.