Rubrica Zoom pe business, vine să completeze, zilnic, cu informații succinte, radiografia segmentului economic intern și internațional.
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş anunţă că o nouă tranşă de bani europeni din PNRR vine în ţară, în valoare de 2,7 miliarde euro, după ce Comitetul Economic şi Financiar (EFC) a dat aviz pozitiv pe cererea de plată numărul II din PNRR, ultimul pas necesar pentru ca Comisia Europeană să adopte decizia privind plata acestei tranşe.
CFR Călători anunţă că începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, se vor elibera legitimaţii de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată doar pentru elevi, urmând ca pentru studenţi acestea să fie disponibile după publicarea prin Hotarare de Guvern a normelor metodologice aferente Legii învăţământului superior nr. 199/2023.
WIZZ AIR a deschis cea de-a doua rută operată pe Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav: Dortmund – Braşov – Dortmund. Astfel, o aeronavă WIZZ AIR cu 217 pasageri la bord a aterizat sâmbătăla Braşov, la ora locală 14:20. O oră mai târziu, aceasta a decolat spre Dortmund, având îmbarcaţi 203 pasageri.
Premierul Marcel Ciolacu anunţă prelungirea aplicării Ordonanţei prin care sunt plafonate adaosurile pentru unele alimente de bază sau produse agricole. Conform acestuia, actul normativ va fi în vigoare până la finalul acestui an.
Transportul aerian de pasageri a crescut, în primul semestru al acestui an, cu 26,3% comparativ cu perioada similară din 2022, de la 8.936.000 pasageri la 11.287.100 pasageri, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.
Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau, la 31 august 2023, la nivelul de 53,901 miliarde euro, faţă de 53,936 miliarde euro la 31 iulie 2023. ” În cursul lunii au avut loc următoarele operaţiuni: Intrări de 1,932 miliarde euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor; alimentarea contului Comisiei Europene şi altele; Ieşiri de 1,967 miliarde euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (inclusiv rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în dolari americani a Ministerului Finanţelor în sumă de 1.209,48 milioane dolari americani) şi altele”, arată datele BNR.
România și Ungaria vor fi unite printr-o autostradă până la sfârșitul anului 2026, conform planurilor guvernului de la Budapesta. În urma colaborării guvernelor celor două state, o autostradă va conecta Nyíregyháza (oraș aflat la granița cu România) de Satu Mare. Compania care se ocupă de proiect a reușit să înceapă construcția primei secțiuni de autostradă, lungă de douăzeci și opt de kilometri, care urmează să fie construită în două etape între autostrada M3 și granița ungaro-română, cu o investiție de aproximativ 175 miliarde de forinți, a transmis ministrul maghiar al Construcțiilor și Transporturilor, János Lázár, potrivit RADOR. În continuare, va fi construită și cealaltă secțiune de autostradă de 17,5 kilometri până la granița ungaro-română, cu o investiție de 150-160 miliarde de forinți, a mai spus ministrul, adăugând că acest lucru va elimina obstacolul din calea cooperării economice și sociale dintre cele două regiuni (cea maghiară și română).
Italia, Franţa şi Spania sunt ţările unde şi-au petrecut vacanţa de vară trei sferturi dintre românii care şi-au organizat călătoriile în străinătate pe eSky.ro. Potrivit platformei de organizare a călătoriilor, în sezonul estival 2023, românii au plătit în medie 158 de euro/persoană pentru un zbor internaţional dus-întors cu liniile aeriene low-cost, cu 19% mai mult decât în urmă cu un an şi au cumpărat biletele cu mai mult timp în avans, perioada extinzându-se de la aproximativ 40 la aproape 45 de zile faţă de acelaşi sezon al anului trecut.
Comisia Europeană doreşte să închidă negocierile în ceea ce priveşte PNRR până la sfârşitul lunii octombrie, a afirmat premierul Marcel Ciolacu. Acesta a menţionat că este normal că România vrea să depună “întreg pachetul” – negocierea PNRR, cererea de plată numărul 3 şi REPower EU.
De prin lume adunate
- Shell vinde afacerile sale cu energie pentru locuinţe din Marea Britanie şi Germania furnizorului britanic de energie Octopus Energy Group, ca parte a unei înţelegeri în care cele două companii explorează un parteneriat în domeniul încărcării vehiculelor electrice, transmite Reuters. Achiziţia va face probabil ca Octopus să devină al doilea cel mai mare furnizor de energie pentru locuinţe din Marea Britanie, cu aproximativ 6,5 milioane de clienţi, pe locul doi după British Gas al Centrica, care are aproximativ 7,5 milioane de clienţi cu amănuntul.
- Ministrul adjunct al Finanţelor din Rusia, Alexei Moiseev, a declarat că guvernul nu va permite băncilor străine să părăsească Rusia cu uşurinţă, transmite Reuters.
- Compania chineză producătoare de electronice de consum Honor şi-a lansat vineri smartphone-ul pliabil flagship în străinătate, intrând pe piaţa high-end dominată de Samsung şi Apple. Telefonul Honor Magic V2 va intra la vânzare în Europa şi restul lumii, dar nu şi în Statele Unite, nu mai târziu de primul trimestru din 2024, a anunţat compania.
- Mohamed Al Fayed, fostul proprietar al magazinului britanic Harrods, al cărui fiu, Dodi al-Fayed, a fost ucis alături de Diana, prinţesa de Wales, într-un accident de maşină în august 1997, a murit vineri la vârsta de 94 de ani. Născut în Egipt, acesta a construit un imperiu de afaceri în Orientul Mijlociu înainte de a se muta în Marea Britanie în anii 1970. Nu şi-a îndeplinit însă niciodată visul de a obţine un paşaport britanic. După ce fiul său cel mare, Dodi, a fost ucis într-un accident de maşină alături de prinţesa Diana, Mohamed al-Fayed a petrecut ani de zile punând la îndoială circumstanţele morţii lor. Decesul său intervine la o zi după ce se împliniseră 26 de ani de la moartea fiului său, Dodi al-Fayed.
- Banca Centrală a Turciei a se aşteaptă ca rata anuală a inflaţiei să se situeze aproape de 62% la finalul acestui an, transmit Bloomberg şi Reuters. De asemenea, instituţia va continua înăsprirea politicii monetare cât timp va fi necesar, într-o manieră graduală, şi se aşteaptă la un proces de dezinflaţie în 2024.
- Trotinetele electrice în regim de autoservire sunt, de vineri, de domeniul trecutului în capitala Franţei, după ce deveniseră un element obişnuit în peisajul parizian. Această măsură, care a intrat în vigoare de la 1 septembrie, vine în urma unui vot organizat de consiliul municipal în aprilie anul trecut, relatează presa franceză.
- Două nave de marfă au părăsit portul Pivdenni, din apropiere de Odesa, a anunţat vicepremierul ucrainean, ridicând la patru numărul navelor care au plecat din porturile ucrainene de mare adâncime de la Marea Neagră de când Rusia s-a retras din acordul ce asigura o trecere securizată pentru navele cu cereale, relatează Reuters. Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a declarat că vrachierele Anna-Theresa şi Ocean Courtesy au părăsit portul Pivdenni pe traseul unui coridor temporar stabilit pentru navele civile.