În luna august, rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins cel mai scăzut nivel în ultimii trei ani, demonstrând o creștere semnificativă. Dimpotrivă, rata șomajului a coborât la cea mai joasă valoare din istorie. Aceste evoluții recente ar putea determina Banca Centrală Europeană să ia în considerare o reducere suplimentară a dobânzilor pentru luna septembrie.
Potrivit unei estimări preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut la 2,2% în luna august 2024, față de nivelul de 2,6% înregistrat în iulie. Inflaţia se îndreaptă astfel către ţinta de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană pentru zona euro.
Conform datelor Eurostat, inflaţia de bază (core inflation), adică rata la care prețurile cresc după ce sunt eliminate bunurile volatile precum energia și alimentele, a scăzut în august cu 2,8%, față de 2,9% în iulie. Acest lucru se aliniază cu estimările analiștilor. Pentru BCE, inflația de bază este un indicator important în luarea deciziilor privind politica monetară.
Inflația scade în zona euro datorită prețurilor mai mici la energie
Principalul motiv pentru încetinirea inflaţiei în zona euro este scăderea preţurilor la energie cu 3% în luna august, după o creştere de 1,2% în iulie. Pe de altă parte, preţurile la servicii au crescut cu 4,2%, după un avans de 4% în iulie.
Potrivit datelor publicate vineri de Eurostat, rata şomajului în zona euro a scăzut uşor în luna iulie, ajungând la 6,4%, comparativ cu 6,5% înregistrat în lunile aprilie, mai şi iunie. Aceasta este cea mai scăzută rată a şomajului raportată din aprilie 1998, când Eurostat a început să publice aceste date statistice. Chiar și într-un context economic dificil, statisticile arată o tendință descendentă pentru șomajul din zona euro.
Situaţia este asemănătoare în Uniunea Europeană, unde şomajul a rămas la 6%, cel mai scăzut nivel din istorie.
Din mijlocul lui 2021, rata şomajului în Europa a început să scadă datorită relansării puternice a economiei post-Covid, după o recesiune istorică. Deşi activitatea economică din zona euro a stagnat la sfârşitul lui 2022 din cauza conflictului din Ucraina şi inflaţiei galopante, rata şomajului a continuat să scadă şi s-a stabilizat la un nivel fără precedent în primăvara lui 2023, ultimul sfert de secol.
Șomajul scade în UE
În luna iulie, aproximativ 13,11 milioane de persoane din UE erau în căutarea unui loc de muncă, cu 10,99 milioane dintre acestea fiind în statele membre ale zonei euro. Cehia (2.7%) și Polonia (2.9%) au cele mai scazute rate ale somajului în Uniunea Europeană, în timp ce Spania (11.5%) și Grecia (9.9%) se confruntă cu cele mai mari probleme de șomaj.
În urma scăderii inflației și a șomajului, oficialii BCE sunt în favoarea unei noi reduceri a dobânzii de referință în luna septembrie. Majoritatea analiștilor anticipază o reducere a costului creditului la următoarea reuniune programată pentru data de 12 septembrie. Dezbaterile se concentrează acum asupra unei alte posibile reduceri în octombrie, având în vedere evoluțiile moderate ale prețurilor, creșterea economică încetinită și starea pieței muncii.
CITIȚI ȘI: 9.000 de lei în plus în urma recalculării, cea mai mare creștere din județul Buzău. Cine a primit-o