ZIUA Z pentru Cătălin Cîrstoiu! Candidatul Coaliției PSD-PNL, deconectat de la “aparatele” politicii? Medicul Cătălin Cîrstoiu a anunțat că hotărârea stă doar în mâinile coaliției de guvernare, în timp ce PNL și PSD au anunțat deja că au planuri de rezervă pentru propuneri de angajați.
UPDATE. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a dedlcarat luni că din punctul de vedere al liberalilor, medicul Cătălin Cîrstoiu are o foarte bună reputaţie ca manager şi medic şi asta nu i-o poate lua nimeni iar indiferent de presupuneri, că se va schimba această candidatură, indiferent de atacuri, scenarii sau fitile, el este cel care în acest moment are şi candidatura şi anvergura să conducă şi să înţeleagă acest oraş.
”Încercăm să facem această analiză de etapă, să vedem în ce stadiu ne găsim”, a spus liberalul despre discuţiile din şedinţa coaliţiei.
”Nu s-a anunţat absolut nimic, există o decizie, din punctul nostru de vedere domnul Cîrstoiu are o foarte bună reputaţie ca manager şi medic, asta nu i-o poate lua nimeni şi indiferent de presupuneri, că se va schimba această candidatură, indiferent de atacuri, scenarii sau fitile, el este cel care în acest moment are şi candidatura şi anvergura să conducă şi să înţeleagă acest oraş”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, în emisiunea România Politică de la Prima News.
Stroe a precizat că ”atât liberalii cât şi cei de la PSD îşi doresc să câştige Primăria Generală a Capitalei”
”Exact de la acest subiect pleacă şi discuţiile noastre, de aici pleacă tot. De asta ne uităm atât de serios la ce şanse are domnul Cîrstoiu, de asta încercăm să facem această analiză de etapă, să vedem în ce stadiu ne găsim, să luăm cele mai bune decizii şi cea mai eficientă strategie pentru a fi cei care câştigă primăria generală şi majoritatea în CGMB”, a arătat el.
Ionuţ Stroe a ţinut să precizeze că ”în momentul de faţă există doar o analiză pe care atât PNL cât şi PSD o fac, o analiză de etapă”.
”Este absolut normal să facem acest lucru”, a mai spus Stroe, precizând că discursul medicului Cîrstoiu din conferinţa de presă i s-a părut ”coerent şi onest” în legătură cu acuzaţiile care i se aduc privind incompatibilitatea.
”Nu facem şi nu desfacem candidaturi la televizor. Există o situaţie dată la acest moment, ne dorim să avem şi să fructificăm (..) acest avantaj transformat în oportunitate al forţei politice pe care o avem în momentul de faţă. Noi, liberalii şi social-democraţii avem forţa de a atinge peste 50% din opţiunile oamenilor din Bucureşti şi în mod evident dorim să transferpm acest suport şi candidatului nostru”, a arătat Stroe.
UPDATE. Purtătorul de cuvânt al PSD Lucian Romaşcanu a declarat că strategia coaliţiei, în cazul în care se retrage din cursa pentru şefia Primăriei Capitalei Cătălin Cîrstoiu, este de a avea un alt candidat comun al celor două partide cu şanse de a câştiga un mandat la conducerea PMB, iar o decizie va fi luată luni.
El a mai spus că mandatul medicului Cîrstoiu este pe masa coaliţie, însă consideră că acesta ar trebuie să spună dacă se retrage sau merge mai departe. Social-democratul a mai precizat că ideal ar fi ca partidele din coaliţie să câştige şi funcţia de primar general şi să aibă şi Consiliul General pentru că e mai uşor să fie implementate proiectele pentru Bucureşti.
„Sigur că dacă domnul Cîrstoiu va decide să se retragă nu este o chestiune de costuri, pentru că până la urmă ţi le asumi. Este un lucru în care va trebui. Pentru mine este o oarecare amărăciune pentru că nu am apucat să vorbim despre viziunea domnului Cîrstoiu despre Bucureşti, despre viziunea contracandidaţilor. Am discutat foarte mult despre foarte puţin, aş zice eu. O să vedem”, a afirmat Lucian Romaşcanu, luni la Parlament.
Întrebat în cazul în care se retrage Cîrstoiu, dacă este bătut în cuie că va fi un candidat comun al coaliţiei sau se merge şi pe candidaţi separaţi, Romaşcanu a răspuns: „Toate declaraţiile conducerii celor două partide au fost în sensul unui candidat comun şi acesta este şi sensul acestei alianţe, cel puţin la nivel central”.
„N-are rost să avem listă comună, să avem candidaţi comuni la sectoare şi să nu avem un candidat comun la Capitală, deci eu cred că se va merge pe un candidat comun care poate fi, până la urmă, domnul Cîrstoiu. Nu s-a luat nicio decizie”, a completat el.
Chestionat ce va fi mai important să aibă PSD şi PNL, primarul general sau să câştige coaliţia Consiliul General, Lucian Romaşcanu a replicat: „Sunt foarte atent la ce spun acum, dar în acelaşi timp este clar ce spune istoria – un primar are nevoie de Consiliul General”.
„Nu este o chestiune de rea voinţă neapărat, este o chestiune de conflict de viziuni şi am văzut că atunci când nu există o alianţă în Consiliu care să susţină primarul, lucrurile merg destul de prost. Deci mie mi-ar plăcea să avem şi primarul şi Consiliul pentru a duce proiectele necesare pentru Bucureşti, ceea ce nu s-a întâmplat în ultimii patru ani”, a mai precizat el.
ȘTIRE INIȚIALĂ. Coaliţia PSD-PNL s-a reunit, luni de la ora 10.00, pentru a decide dacă medicul Cătălin Cîrstoiu rămâne candidatul la Primăria Capitalei, în urma acuzaţiilor privind incompatibilitatea sa. Decizia vine în condiţiile în care doctorul trebuia să îşi depună candidatura, luni, la Biroul Electoral Municipal (BEM).
Liberalii iau în calcul inclusiv să meargă cu un candidat propriu la Primăria Capitalei, în cazul în care medicul nu va mai fi candidatul alianţei PSD-PNL, în timp ce PSD vrea ca şi la Capitală cele două partide să vină cu un candidat comun, membru de partid.
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat luni, înainte de şedinţa coaliţiei, că dacă vor să mai funcţioneze coaliţia, crede că e nevoie să aibă mintea la ei şi să vină cu candidat unic, pentru că, dacă merg cu candidat separat, dinamitează şansele lui George Tuţă şi Rareş Hopincă, candidaţii comuni ai celor două partide la sectoarele 1 şi 2. „E o situaţie grea, dar trebuie să ieşim astăzi cu o soluţie finală”, a mai spus liberalul.
Coaliţia se reuneşte luni de la ora 10.00 pentru a tranşa situaţia candidatului la Primăria Capitalei
Coaliţia PSD-PNL se reuneşte,luni, la ora 10.00, pentru a decide dacă medicul Cătălin Cîrstoiu rămâne candidatul la Primăria Capitalei, în urma acuzaţiilor privind incompatibilitatea sa.
Decizia vine în condiţiile în care doctorul trebuia să îşi depună caniddatura, luni, la Biroul Electoral Municipal. Liberalii iau în calcul inclusiv să meargă cu un candidat propriu la Primăria Capitalei, în cazul în care medicul nu va mai fi candidatul alianţei PSD-PNL, în timp ce PSD vrea ca şi la Capitală cele două partide să vină cu un candidat comun, membru de partid.
Decizia va fi dificilă în condiţiile în care Cătălin Cîrstoiu, care este vizat de acuzaţii de incompatibilitate, a anunţat că nu se retrage, dar că mandatul său este pe masa coaliţiei.
Ciucă spunea recent că există și planul B și planul C în cazul în care medicul Cătălin Cîrstoiu va fi retras
PNL, prin vocea preşedintelui Nicolae Ciucă, spune că, în caz de nevoie, va avea propriul candidat, iar preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, în cazul retragerii lui Cîrstoiu, susţine în continuare ideea candidatului comun, dar vrea un candidat membru de partid, considerând că ”perioada de independenţă a apus”.
Surse Antena 3 CNN au declarat că ar putea fi acceptate diferite propuneri venite din partea Partidului Național Liberal în cadrul Coaliției.
Sebastian Burduja ar putea fi propus din nou ca fiind candidat comun pentru Primăria Capitalei, mai susțin sursele citate. Este vehiculat chiar și numele lui Rareș Bogdan, dar și numele lui Stelian Bujduveanu, din partea PNL.
Președintele PSD s-a declarat “ferm convins” că bucureștenii vor alege varianta “cea mai bună”
“Vă pot spune cu certitudine că Alianța PSD – PNL la Primăria Generală a Capitalei va avea un candidat unic. În acest moment avem un candidat unic (…). Înţeleg campania, dar domnul Cîrstoiu nu e un criminal. E un medic de excepţie, e un decan la UMF, un om care şi-a construit şi şi-a clădit profesional tot ce se poate, este solicitat şi în România şi în străinătate pentru operaţii, nu face operaţii simple, haideţi să fim corecţi.
Am înţeles, a fost la o clincă. Dar lucrurile acestea le vom lămuri în cadrul coaliţiei (…). Eu ştiu o persoană care e incompatibilă: Clotilde Armand. E trimisă în judecată pentru incompatibilitate. Eu nu am văzut o decizie la domnul Cîrstoiu. Dacă ANI are document, să rezolve”, a declarat, sâmbătă, premierul Marcel Ciolacu.
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu, a declarat, vineri, că opinia sa este că nici el nici presa, ci doar ANI poate emite un raport care să constate o incompatibilitate.
”Nu am făcut nimic care să imi dea perspectiva că sunt în stare de incompatibilitate”, a afirmat el. Cîrstoiu face vineri o conferinţă de presă în care ar urma să răspundă acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală, în condiţiile în care luni ar urma să-şi înregistreze oficial candidatura.
”Opinia mea este că nici eu nici presa, ci doar ANI poate emite un raport care să constate o incompatibilitate. Nu am făcut nimic care să imi dea perspectiva că sunt în stare de incompatibilitate”, a spus Cîrstoiu.
Cătălin Cîrstoiu a fost anunţat oficial candidat din partea PSD-PNL la Primăria Generală în 20 martie
Ulterior, Hotnews.ro a publicat documente care arată că medicul Cătălin Cîrstoiu a lucrat şi în toamna lui 2023 ca manager la stat, dar trimitea pacienţii în privat, unde-i consulta la clinica familiei sale.
Potrivit Hotnews, Raportul Corpului de Control al Guvernului, care semnala către ANI posibilele situaţii de incompatibilitate şi conflict de interese în cazul managerului SUUB Cătălin Cîrstoiu, a ajuns la agenţie în 2020. Tot Hotnews a prezentat mesaje, documente şi mărturii ale unor pacienţi ai medicului Cîrstoiu care, prin interpuşi, fuseseră direcţionaţi către clinica Anemona, aprţinând soţiei medicului.
Cîrstoiu a respins în numeroase rânduri acuzaţiile. În ultima perioadă, au circulat frecevent informaţii referitoare la retragerea sa din cursa electorală, însă el a negat că ar avea asemenea intenţii.
CITIȚI ȘI: