Pe 27 martie, România celebrează Ziua Unirii Basarabiei cu România, un moment esențial din istoria națională. Această sărbătoare a fost instituită prin Legea nr. 36/2017, iar autoritățile centrale și locale sunt obligate să arboreze drapelul României și să organizeze manifestări culturale, istorice și educative.

27 martie 1918, Ziua Unirii Basarabiei cu România
La 27 martie 1918, Sfatul Țării din Chișinău a adoptat, cu o majoritate covârșitoare, actul de Unire a Basarabiei cu România. Declarația votată atunci consfințea revenirea provinciei dintre Prut și Nistru la patria-mamă, după mai bine de un secol de ocupație rusă. Prim-ministrul României de atunci, Alexandru Marghiloman, a declarat solemn: “Basarabia este de acum unită pe veci cu România.”
Drumul către Unire
Evenimentele care au condus la acest moment istoric au fost influențate de Revoluția Rusă din 1917 și de dorința ardentă a românilor basarabeni de a reveni la unitatea națională.
Constituirea Partidului Național Moldovenesc, Congresul Ostășesc de la Chișinău și proclamarea Republicii Democratice Moldovenești au reprezentat pași esențiali spre realizarea Unirii.

Cum este marcată Ziua Unirii Basarabiei cu România
Potrivit legislației, Guvernul României, autoritățile locale, muzeele, ONG-urile și instituțiile de cultură pot organiza evenimente speciale pentru a comemora acest moment istoric. Printre manifestările organizate se numără:
- Conferințe științifice despre importanța Unirii Basarabiei;
- Expoziții de documente și fotografii istorice;
- Depuneri de coroane la monumentele eroilor unirii;
- Proiecții de filme documentare și artistice pe tema Marii Uniri.
Importanța istorică și lecțiile trecutului
Unirea Basarabiei cu România din 1918 a fost un act de curaj și patriotism, dar istoria a fost dură cu acest teritoriu. La 28 iunie 1940, Uniunea Sovietică a ocupat Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov. Mulți dintre membrii Sfatului Țării au fost deportați și executați de NKVD-ul sovietic.
Astăzi, celebrarea Zilei Unirii Basarabiei cu România reprezintă nu doar un act de comemorare, ci și o reafirmare a valorilor naționale și a identității românești.

Ziua Unirii Basarabiei cu România
Ziua de 27 martie nu este doar o dată din calendar, ci un simbol al luptei pentru unitate națională și libertate. Prin evenimentele organizate, România omagiază eroii care au făcut posibil acest moment istoric, păstrând vie memoria Unirii Basarabiei cu Țara Mamă.