Ziua tortului de ciocolată a fost marcată pe 27 ianuarie, dar nu mai contează: pofticioșii știu că această zi poate fi sărbătorită oricând! Așa cum poveștile tortului de ciocolată pot fi spuse mereu, mai ales că incită curiozitatea.
Pasionații de ciocolată și de prăjituri au cea mai bună ocazie să se bucure de acest desert, când se celebrează Chocolate Cake Day. Povestea tortului de ciocolată începe în anul 1764, când americanii James Baker şi John Hannon au descoperit că măcinarea între pietre de moară a boabelor de cacao producea pudră de cacao, ce putea deveni ciocolată.
Chimistul olandez Conrad Van Houten a descoperit, 60 de ani mai târziu, o metodă de extragere mecanică a grăsimii din cacao, obținând astfel untul de cacao.

Ziua tortului de ciocolată: Când a devenit popular
Acela a fost momentul în care ciocolata și cacaoa au început să fie folosite în multe preparate și printr-o mulțime de tehnici. Prima rețetă de prăjitură de ciocolată, atestată, a fost publicată în 1847 de Eliza Leslie, autoare de cărți de bucate.
Prăjitura era pregătită folosind bucăți de ciocolată introduse între blaturi. În anii 1920, tortul de ciocolată a devenit foarte popular și a început să fie comercializat în formă ambalată, potrivit Radio România Timișoara.
Binecunoscutele “chocolate cake” sau “gateau au chocolat” sunt prezente acum în majoritatea meniurilor și cărților de bucate.

Citiți și:
Exclusiv. Chef Eugen Pocian: „E nevoie de un vis, o alegere sau de un scop pentru care lupți”