În fiecare an, la 21 martie, omenirea omagiază Ziua Mondială a Poeziei. Această zi reprezintă un bun motiv de a ne întreba dacă mai citește cineva poezii…Sau de a ne gândi la poeziile care ne plac. Ori de a verifica dacă mai știm poezii pe dinafară!
Ne place să credem că știi deja ce se spune: numai poezia te poate face să vezi frumusețea lumii.
Se spune că poezia este sufletul nostru, prin urmare este viața noastră. Această zi specială reprezintă o recunoaştere a faptului că oamenii de litere, poeţii şi scriitorii din întreaga lume, au adus o contribuţie remarcabilă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale. Sărbătorirea Zilei Mondiale a Poeziei este menită să încurajeze întoarcerea la creaţia orală, la susţinerea recitalurilor de poezie.
UNESCO, recunoscând capacitatea unică a poeziei de a surprinde spiritul creativ al minţii umane, a emis, în timpul celei de-a 30-a sesiuni susţinute la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999, o decizie pentru sărbătorirea anuală a Zilei mondiale a poeziei (World Poetry Day), la 21 martie. Ca formă intimă de exprimare care deschide porţi altora, poezia îmbogăţeşte dialogul care catalizează tot progresul uman şi este necesară în toate epocile, potrivit www.unesco.org/.
Puterea vindecătoare a versurilor
„Poezia îmbunătăţeşte memoria. Ne amintim probabil că, în copilărie, atunci când „dădeam” peste o poezie nouă în manualul de Limba română, se ştia că trebuie (printre altele) învăţată „pe de rost”. Pe lângă faptul că pe unele le găseam total nesuferite şi nu mereu aveam chef să învăţăm o ditamai „Scrisoarea a III-a”, memorarea lor avea rostul ei (selecţia era problema…), aceasta stimulând auzul fonematic şi memoria. La adulţi, lectura cu voce tare a poeziilor are acelaşi efect”, notează mustreadmagazine.wordpress.com.
Studiile confirmă că versurile au și puterea de a vindeca singurătatea. Cercetările făcute de două universități britanice au descoperit că mulți oameni care au început să împărtășească poezii, să discute și să scrie chiar poezii ca mijloc de a face față singurătății au experimentat un impact pozitiv, demonstrabil, asupra bunăstării lor. Descoperirile s-au bazat pe un sondaj făcut cu ajutorul a 400 de persoane care arată că poezia i-a ajutat pe cei care se confruntau cu simptome comune de sănătate mintală, precum și pe cei care suferă de durerea pierderii cuiva. Studiul a fost realizat cu oameni cărora le place poezia, utilizatori înregistrați pe Poetryandcovid.com, care a fost arhivat și se găsește pe poetryandcovidarchive.co
51% au spus că scrierea și citirea poeziilor i-a ajutat să facă față sentimentelor de singurătate și izolare, jumătate dintre ei au reușit să își controleze anxietatea și depresia. Aproximativ o treime a considerat că interacțiunea cu acest site web de poezie i-a ajutat să se simtă mai puțin anxioși.
Ziua Poeziei: Eveniment la sediul Bibliotecii Metropolitane București
Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Biblioteca Metropolitană București și Uniunea Scriitorilor din România – Filiala București Poezie, vă invită joi, 21 martie 2024, de la ora 13:00, la sediul Bibliotecii Metropolitane din Str. Tache Ionescu nr. 4, la un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Poeziei.
Invitați la această lectură specială sunt Gabriel Burlacu, Valentin Busuioc, Victoria Milescu, Evelyne Maria Croitoru, Dumitru Ion Dincă, Nicoleta Milea, Costinel Petrache, Vasile Poenaru, Carmen Secere. Moderatori: Varujan Vosganian și Horia Gârbea.
De Ziua Mondială a Poeziei, la 21 martie 2017, după aproape trei ani de așteptare, Muzeul Național al Literaturii Române își redeschidea oficial porțile cu două noi sedii – expoziția de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8 și sediul din Calea Griviței 64-66.
„Publicul priveşte uneori poezia cu scepticism, iar poeţii se plâng că nu sunt citiţi de marele public. Dar există poeţi şi poeţi. Adevăraţii răzbat, versurile lor se transformă în proverbe şi zicători, intră nu în memoria culturală, ci în cea de toată ziua, sunt destul de sofisticaţi pentru a rămâne simpli. Poezia nu e dificilă, poezia este a tuturor, par să spună poeţii care ştiu drumul cel mai direct spre cititor”, mărturisea moderatorul lecturii dedicate Zilei Mondiale a Poeziei, Horia Gârbea.
Intrarea este liberă, în ordinea sosirii, în limita locurilor disponibile.
Ziua Poeziei. Matei Vișniec: „Am descoperit poezia când eram copil”
Dramaturgul Matei Vișniec nu mai are nevoie de nicio prezentare (sperăm). După cum spunea într-un interviu, poezia a fost pentru el „prima dragoste în universul cuvintelor“. În alt interviu a dezvăluit cum „a făcut cunoștință” cu poezia – o mărturie eternă s-ar putea zice.
„Am descoperit poezia când eram copil… Mama mea, Minodora este numele ei, a fost educatoare în orașul Rădăuți, unde m-am născut, și mă învăța mereu poezii. Le recitam cu multă încântare, probabil încă de la vârsta de patru sau cinci ani. Apoi m-am întâlnit cu poezia din manualele școlare, dar și cu poezia satului, întrucât îmi petreceam vacanțele la bunici, în satul Horodnic. Acolo am descoperit universul poetic al multor tradiții populare… Se recitau poeme întregi la nunți, mergeam cu verișorii mei cu colinda de Crăciun și „cu clopoțelul“ de Anul Nou. Apoi s-a produs un miracol după ce m-am întâlnit cu cuvântul scris, mi-am dat seama că eu însumi puteam versifica și crea lumi imaginare. Prima mea poezie a fost o versificare a unui fabule de La Fontaine…
(…) Literatura în general m-a fascinat și m-a aspirat, pentru că am găsit în ea un spațiu de libertate, și chiar de refugiu în fața ideologiei comuniste…(…) Poezia însemna atunci și o formă de rezistență culturală în fața dictaturii și a multor forme de spălare pe creier, începând cu cele ideologice”.
Ziua Poeziei: Link-uri utile
Dacă ai uitat, omis, sau whatever plăcerea de a citi poezie, de a o rosti cu voce tare, „pe dinafară”, iată mai jos câteva link-uri care e posibil să îți fie utile 😉 .
Și încă ceva: Dacă nu știați, cea mai veche poezie de dragoste din istorie, datează de pe timpul sumerienilor și se află la Muzeul Arheologic din Istanbul. Aceasta a fost scrisă acum mai bine de 6000 de ani, pe o tăbliță de argilă, iar versurile îi aparțin unui poet necunoscut, pe care mireasa regelui Shu-Sin trebuia să i le recite acestuia în cursul unui ritual de virilitate.
Spor la poezie îți dorim!
https://poezii.romanianvoice.com/index.php
https://www.libertatea.ro/lifestyle/poezii-scurte-2807297
https://www.pinterest.com/zbordeciocarlie/poezii-romanesti-de-suflet/
https://www.astrosens.ro/cele-mai-frumoase-poezii-romanesti-de-dragoste_4986.html
https://www.poetryfoundation.org/poems
https://natalialzam.wordpress.com/2023/02/03/love-poems-read-by-actors-rhythm-intonation/
Citiți și:
Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti: 157 de poeţi din 26 de ţări şi patru continente!