Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, într-o conferință de presă, că actele de corupţie flagrante duc la subdezvoltarea sistemului de sănătate şi la lipsa acceslui la servicii de sănătate.
El a explicat că prin corupţie ajungem la imposibilitatea de a construi spitale noi şi de a le repara pe cele vechi.
Alexandru Rafila a fost prezent duminică, la Colegiul Medicilor din Bucureşti care a lansat campania de conştientizare ”RESPECT pentru Medici. RESPECT pentru Pacienţi”, marcând astfel Ziua Internaţională a Medicului.
Ziua Internaţională a Medicului. Rafila: „Trebuie să fim mai echilibraţi”
Rafila a mai spus că nicio ţară nu a eradicat corupţia, dar că este important să fie ţinută la un nivel cât mai scăzut.
“Aud tot felul de lucruri, ”Vom eradica corupţia”. Eu cred că trebuie să fim mai echilibraţi. Important este să o reducem şi să ţinem la un nivel cât mai scăzut. Nu există nicio ţară pe lumea asta care să fi eradicat corupţia, probabil. Era un personaj la un moment dat, acum vreo 20 de ani, care a ocupat temporar şi poziţia de ministru al Sănătăţii şi care dădea chiar procente, spunea că va reduce corupţia cu 84,3%. Lucrul ăsta vă daţi seama că este imposibil”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
El a precizat că actele flagrante de corupţie duc la subdezvoltarea sistemul de sănătate.
“Important este ca acte flagrante de corupţie care duc la subdezvoltare, ca să înţelegem, duc la subdezvoltarea sistemului de sănătate şi la lipsa accesului la servicii de sănătate. Asta se întâmplă, pentru că ea nu se referă neapărat la efectul că se îmbogăţeşte X sau Y, ci discutăm de faptul că prin corupţie ajungem la imposibilitatea de a acorda servicii de sănătate, imposibilitatea de a construi spitale noi, de a repara spitale vechi, de a face funcţionale structurile care alcătuiesc sistemul sanitar din România. Aste este problema legată de corupţie şi să ştiţi că ne preocupă în cel mai înalt grad”, a mai explicat ministrul Sănătăţii.
Ziua Internaţională a Medicului. Rafila: „Dacă refuzi să îţi faci datoria ca medic nu înseamnă malpraxis”
De asemenea, Rafila a mai spus că dacă refuzi să îţi faci datoria ca medic, nu discutăm despre malpraxis, ci despre altceva şi a menţionat că doreşte să existe o autoritate la nivel naţional care să verifice modul în care se acordă serviciile medicale.
„Malpraxis înseamnă că tu ai făcut o activitate medicală care a fost necorespunzătoare. Dar dacă refuzi să îţi faci datoria ca medic, atunci nu discutăm despre malpraxis, discutăm despre altceva. Aşa cum v-am spus şi după incidentul de la Botoşani, tragic şi mă gândesc absolut terifiat la durerea acelei familii care a pierdut mama unor copii, căreia nu i s-a acordat asistenţă medicală, vreau să găsim o formulă în care să existe o autoritate la nivel naţional care să verifice modul în care se desfăşoară, se acordă serviciile medicale”, a declarat duminică, Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă, potrivit News.ro.
El a explicat cum trebuie să arate această autoritate. „Această autoritate, din punctul meu de vedere, trebuie să cuprindă reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii. Noi trebuie să acredităm servicii medicale care se acordă în mod real. Nu trebuie să acredităm servicii medicale ipotetice. Şi bineînţeles cu plătitorul, plătitorul fiind Casa Naţională şi Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate”, a precizat Alexandru Rafila.

Rafila a mai adăugat că ministerul va veni în următoarea lună cu un asemenea proiect.
„Vă asigur că vom veni în următoarea lună cu un proiect consistent, care să genereze un corp, nu ştiu dacă se va numi autoritate sau se va numi în alt mod, nu contează cum se va numi, important este să dăm o pârghie care să poată să verifice efectiv modul de acordare a serviciilor medicale, să poată să acorde sancţiuni care pot să fie financiare sau de altă natură, celor care refuză să acorde servicii medicale populaţiei, sigur, într-un cadru de respect”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.
Ziua Internaţională a Medicului. Rafila: „Să înceteze agresarea fizică şi verbală a corpului medical”
Ministrul Sănătăţii a menţionat că trebuie să înceteze şi agresarea fizică şi verbală a corpului medical.
„Şi aici aş vrea să insist, pentru că de foarte multe ori corpul medical este agresat, este agresat verbal, este agresat fizic. Lucrurile astea trebuie să înceteze, pentru că, până la urmă, nu poate un medic sau asistentă medicală care lucrează într-o unitate de primiri urgenţe să acorde asistenţă medicală pacienţilor, dacă sunt agresaţi, dacă sunt urmăriţi, dacă sunt adresate invective sau ameninţări. Pledăm pentru ambele aspecte ca să existe un echilibru. Nu putem să incriminăm la nesfârşit personalul medical şi să uităm că sunt foarte multe situaţii în care personalul medical este împiedicat în diverse moduri să îşi exercite activitatea”, a conchis Alexandru Rafila.