Ziua Brâncuși este marcată în fiecare an la data de 19 februarie. Este data nașterii marelui sculptor român și un prilej deosebit de a sărbători nu doar ziua de naștere a marelui artist, ci și contribuția acestuia în sculptura modernă. Bucureștenii au parte de o surpriză gratuită.
Constantin Brâncuși este o figură centrală în mișcarea artistică a secolului al XX-lea și unul dintre cei mai remarcabili sculptori ai acestei perioade. Contribuția sa esențială la transformarea sculpturii tradiționale în sculptură modernă îl plasează în rândul artiștilor care au schimbat paradigmata gândirii plastice.
Inițiativa de a institui o zi dedicată acestui mare artist român a aparținut scriitorului Laurian Stănchescu, președintele Fundației Ideea Contemporană. La 2 februarie 2015, prin intermediul unei scrisori publice adresate președintelui Klaus Iohannis și Parlamentului României, a fost solicitată declararea zilei de 19 februarie ca Zi Națională Constantin Brâncuși.
Misterul bustului de Ziua Brâncuși: Opera pierdută redescoperită și expusă în București
O remarcabilă lucrare a lui Brâncuși, învăluită în mister timp de ani întregi, este acum expusă în Capitală și poate fi admirată gratuit. Este vorba despre o operă neobișnuită a artistului, un bust din bronz, în loc de piatră. Lucrarea este deținută de un român care a achiziționat-o la o licitație din Paris.
Bustul impresionant din bronz este considerat a reprezenta un chelner din cafeneaua unde Brâncuși a lucrat ca spălător de vase în primul an al sosirii sale la Paris. Aceasta este una dintre ultimele lucrări realizate de sculptor în maniera impresionistă, între 1905 și 1906, înainte de a începe să sculpteze direct în piatră.
În acea perioadă, Brâncuși realiza busturi pentru a-și câștiga existența. Până recent, opera uimitoare a fost învăluită în mister și s-a crezut că a fost pierdută. O singură fotografie a gipsului lucrării apare într-un catalog vechi. Deoarece artistul avea obiceiul de a distruge propriile sale opere, se credea că aceasta a suferit aceeași soartă. După decenii de incertitudine, a fost descoperită și achiziționată la o licitație de un român. Nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu ea în toți acei ani.
Lucrarea a fost scoasă la licitație la Paris cu un preț de pornire de 180.000 de euro, conform Observator. Specialiștii cred că a fost adjudecată pentru o sumă mult mai mare, dar prețul real rămâne necunoscut. Din capitala Franței, bustul a ajuns la București.
Această lucrare poate fi admirată la o casă de licitații din București până pe 25 februarie.
Viața lui Constantin Brâncuși
Născut la 19 februarie 1876, în Hobița, județul Gorj, Brâncuși a urmat Școala de Arte și Meserii din Craiova (1894-1898) și apoi Școala de Belle-Arte din București, pe care a absolvit-o în 1902. Apoi, s-a mutat la Paris, unde a obținut admiterea la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts și a lucrat în atelierul lui Antonin Mercié. Deși a fost angajat de Rodin ca practician, Brâncuși a ales să-și desfășoare activitatea independent, considerând că “sub umbra copacilor mari nu crește nimic”. A închiriat un atelier pe strada Montparnasse, unde și-a dezvoltat stilul distinctiv.
Brâncuși a lăsat o moștenire artistică impresionantă, cu lucrări de o mare complexitate tematică, care sunt considerate acum printre cele mai mari creații artistice ale lumii. Deși a fost recunoscut pe plan internațional, Brâncuși a rămas mereu legat de rădăcinile sale românești, găsind inspirație în elementul popular, folcloric și natural. Lucrările sale emană o profundă încărcătură spirituală, reflectând viața autentică a satului românesc și reușind să îmbine simplitatea artei populare cu rafinamentul avangardei pariziene.
Artistul a murit la 16 martie 1957, dezamăgit că nu s-a putut întoarce în țara natală. Înmormântarea sa a avut loc la 19 martie, în cimitirul Montparnasse din Paris.
În România, Brâncuși a fost controversat în perioada socialistă, fiind considerat un simbol al burgheziei decadente. Abia în 1964, a fost “redescoperit” în țara sa natală, iar ansamblul său monumental de la Târgu Jiu a fost restaurat. La 3 iulie 1990, a fost ales membru post-mortem al Academiei Române.
Cițește și:
Cum se va aniversa ziua lui Brâncuși în Suedia!
Financial Times despre întoarcerea acasă a lui Brâncuși!