În București, Ziua Armatei României din 2024 este marcată printr-o serie de ceremonii și activități care onorează memoria eroilor căzuți și celebrează devotamentul militarilor români. Programul evenimentelor este următorul:
Programul Ceremoniilor Oficiale
- Ora 10:00 – Mormântul Ostașului Necunoscut, Parcul Carol I
- Ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane și jerbe de flori.
- Depunerea jurământului militar de către studenții anilor I de la Academia Tehnică Militară, Universitatea Națională de Apărare și Institutul Medico-Militar.
- Schimbarea gărzii la Mormântul Ostașului Necunoscut.
- Survol aerian realizat de aeronavele Forțelor Aeriene Române.
- Ora 12:00 – Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial, Universitatea Națională de Apărare „Carol I”
- Ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane și jerbe de flori.
- Ora 12:00 – Monumentul Eroilor Căzuți în Teatrele de Operații și pe Teritoriul României, Palatul Național al Copiilor
- Ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane și jerbe de flori.
- Ora 19:00 – Retragere cu Torțe
- Paradă spectaculoasă de retragere cu torțe pe traseul:
- Palatul Cercului Militar Național, Calea Victoriei, B-dul Regina Elisabeta, B-dul Mihail Kogălniceanu, Splaiul Independenței, B-dul Eroilor Sanitari, Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu, Șoseaua Cotroceni, B-dul Iuliu Maniu, B-dul General Paul Teodorescu, B-dul Timișoara, până la sediul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”
Evenimentul „ONOR Armatei României”
Pe 25 și 26 octombrie, Ministerul Apărării Naționale, în colaborare cu Asociația O.N.O.R. (Oameni, Națiune, Onoare, Respect) și Primăria Municipiului București, prin ARCUB, organizează evenimentul „ONOR Armatei României” pe Calea Victoriei (tronsonul Ateneul Român – Palatul Cercului Militar Național).
- Deschiderea oficială: 25 octombrie, ora 19:00, Piața George Enescu.
• Program: Spectacol susținut de Muzica Reprezentativă a Armatei, Formația 1st Cavalry Division Band a armatei americane și artiști ai Operei Naționale București.
Istoria Zilei Armatei României
Ziua Armatei României, celebrată anual pe 25 octombrie, are o semnificație profundă, fiind strâns legată de luptele duse de armata română pentru eliberarea teritoriului național. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, România s-a aflat într-o perioadă deosebit de dificilă, fiind implicată în conflicte intense pentru recăpătarea teritoriilor pierdute. Una dintre cele mai importante victorii ale armatei române a avut loc pe 25 octombrie 1944, când soldații români au reușit să elibereze Transilvania de Nord de sub ocupația străină. Această dată a devenit ulterior un simbol al curajului și rezilienței românilor în fața adversităților.
Transilvania de Nord fusese anexată în 1940, în urma Dictatului de la Viena, când România a fost forțată să cedeze o parte semnificativă din teritoriul său Ungariei, în contextul presiunilor puterilor Axei. Cu sprijinul Germaniei naziste și al Italiei fasciste, Ungaria a obținut acest teritoriu printr-un acord forțat, care a dus la o perioadă de tensiuni și conflicte etnice în zonă. Această pierdere a fost resimțită profund de poporul român, care a văzut în eliberarea Transilvaniei o prioritate națională.
Campania de eliberare a început în 1944, după întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste și alăturarea României Forțelor Aliate. Trupele române, alături de Armata Roșie sovietică, au pornit o ofensivă puternică, culminând cu eliberarea orașului Carei pe 25 octombrie 1944. Acest eveniment a marcat eliberarea completă a teritoriului românesc și a fost un moment de mare bucurie și mândrie națională. Ca urmare, 25 octombrie a devenit Ziua Armatei României, simbolizând nu doar triumful asupra inamicilor, ci și unitatea și reziliența poporului român.
Evoluția Armatei României de-a Lungul Timpului
După al Doilea Război Mondial, Armata României a cunoscut numeroase transformări, adaptându-se la noile cerințe strategice și politice ale țării. În perioada comunistă, armata a fost reorganizată sub directivele Pactului de la Varșovia, fiind influențată de strategia militară sovietică. Totuși, în anii ’90, odată cu schimbările politice din Europa de Est și căderea regimului comunist, România a început un amplu proces de reformă a forțelor armate, cu scopul de a se alinia la standardele militare occidentale.
Astăzi, Armata României este un membru activ al NATO, implicată în diverse misiuni internaționale de menținere a păcii și securității. Militarii români participă în operațiuni internaționale în zone precum Afganistan, Irak, Kosovo și Mali, reflectând angajamentul României de a contribui la stabilitatea globală.
Astfel, Ziua Armatei României rămâne un prilej de reflecție asupra sacrificiilor făcute de soldați pentru apărarea țării, dar și asupra evoluției și modernizării forțelor armate. Este un moment prin care românii își amintesc de curajul, disciplina și patriotismul care definesc Armata României, atât în trecut, cât și în prezent.
CITIȚI ȘI: Ziua Armatei. Când e mare eveniment pe Calea Victoriei