Ziua de 25 Octombrie este una dintre cele mai importante sărbători naţionale în care poporul român îşi omagiază armata, faptele ei de arme din trecutul mai depărtat şi mai apropiat, precum și pe toţi cei care astăzi, în haină militară, sunt permanent la datorie.
Ziua Armatei României își are originea în anul 1944 când, la 25 Octombrie, au fost eliberate orașele Carei și Satu Mare de către trupele române. Astfel, întreg Ardealul de Nord a fost eliberat de sub dominația horthystă impusă în urma Dictatului de la Viena din 30 August 1940.
În amintirea acestei fapte de arme, autorităţile de la Bucureşti au instituit prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959 data de 25 Octombrie ca zi de omagiere a Armatei. Eliberarea teritoriului naţional în toamna anului 1944 a fost obţinută prin lupta şi jertfa a 525.702 militari români, din care 58.330 au fost ucişi, răniţi sau daţi dispăruţi.
Astăzi, această zi importantă a fost marcată la Mormântul Ostașului Necunoscut, din Parcul Carol I, cu o ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane și jerbe de flori, ceremonia de depunere a jurământului militar de către studenții anilor I ai Academiei Tehnice Militare și Universității Naţionale de Apărare, încununate de schimbarea gărzii la Monumentul Ostașului Necunoscut și de activități de survol al unor aeronave ale Forțelor Aeriene Române.
La acest eveniment au participat înalți demnitari ai Statului Român și membri ai Corpului Diplomatic, printre care s-au numărat Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.