Ca în fiecare an în luna iunie, cele mai importante organizații ale specialiștilor din domeniul acreditării, IAF și ILAC sărbătoresc împreună ziua domeniului lor, pe baza unei tematici care să sublinieze importanța acreditării în confruntarea societății cu noile provocări și oportunități. În țara noastră RENAR a organizat o conferință eveniment, ieri, pe 12 iunie. La acest eveniment deosebit au participat personalități din guvern și alte agenții guvernamentale care au o stransă colaborare cu RENAR dar și specialiști din zona de afaceri și societatea civilă. Totodată la eveniment au fost prezenți și parlamentari care activează în comisiile de specialitate din Parlament care supraveghează domenii în stransă legatură cu activitatea Organismului Național de Acreditare al Romaniei RENAR, cum ar fi Comisia de Sanatate Publică.
Ziua acreditării sărbătorită de RENAR pe 12 iunie
Tematica din acest an a conferinței este legată de încrederea pe care o conferă acreditarea în domenii de dezvoltare globală, de la digitalizare și noile tehnologii care au o importanță din ce în ce mai mare în societate până la o dezvoltare sustenabilă.
În acest an o sa se pună accentul pe inovare și progres tehnic, securitate cibernetica și confidențialitate, tehnologii noi și digitalizare, în același timp, preocuparea pentru tranziția către o economie circulară și supravegherea IA în sensul unei utilizări etice și transparente o să fie de o mare importanță. Nu în ultimul rand, acreditările își extind aria de interes și în domeniul practicilor echitabile în organizații pentru susținerea diversității și incluziunii.
În toate aceste domenii noi s-au dezvoltat standarde – de exemplu ISO/IEC42001 – Tehnologia informației, inteligența artificială, sistemul de management.
Tinând seama de aceste noi provocări cu care noi toți ne confruntăm ca societate, Organismul National de Acreditare al Romaniei – RENAR și-a planificat să dezvolte noi scheme specifice de acreditare pe toate aceste domenii dar cu accent pe securitatea cibernetică, accesibilitatea site-urilor, verificarea monitorizării emisiilor de carbon provenite din instalații staționare, transport maritim și aviație.
Invitații prezenți care au luat cuvantul au arătat respectabilitatea de care se bucură RENAR în domeniul lui și importanța acreditării în domenii foarte sensibile care afectează viața noastră a tuturor cum ar fi sănătatea publică, siguranța circulației pe drumurile publice sau verificarea cu atenție a laboratoarelor de specialitate ale Agenției Naționale pentru Protecția Mediului care verifică diverși parametrii de mediu cum ar fi calitatea aerului sau a apei.
În incheiere, Prof. univ.dr. ing. Dr.h.c Fănel Iacobescu, Președinte al Organismului Național de Acreditare – RENAR, Președinte al Societății Române de Măsurări și Membru în Consiliul General al Confederației Mondiale a Măsurărilor a transmis tuturor celor care activează în domeniul acreditării, evaluării conformității, în general, ( metrologie, standardizare ) mulțumiri pentru contribuția la dezvoltarea acestui domeniu de mare importanță, strategic, în dezvoltarea economico-socială a României, multă sănătate și realizări deosebite.
CITIȚI ȘI: Eveniment marcant legat de domeniul conformității (oficiuldestiri.ro)