Băuturile şi alimentele cu „zero zahăr” sunt considerate sănătoase. Lucru greșit, spun medicii care avertizează că acestea pot conţine ingrediente periculoase pentru organism.
Deşi au mai puţine calorii, băuturile determină organismul să mănânce mai mult. Etichetele ce indică zero zahăr au mare succes pe piaţa din România, motiv pentru care tot mai multe branduri au lansat această variantă. Deşi gustul rămâne neschimbat ingredientele sunt mult mai nesănătoase pentru organism.

„Se folosesc îndulcitori artificiali care pot predispune către anumite afecţiuni medicale, către dependenţă, către o creştere rapidă a insulinei”, a declarat Elena Cosmina Rogoveanu, medic de familie. Potrivit nutriţionistului Andrei Ifrim, aspartanul este mai dulce de 200 de ori decât zahărul şi zaharina de 700 de ori.
„Zero zahăr nu înseamnă neapărat zero calorii. Caloriile provin din carbohidraţi, din alţi macro-nutrienţi”, a precizat Andrei Ifrim.
Medicii spun că ar fi bine evitate dulciurile din comerţ. Îndulcitorii naturali sunt percepuţi de creierul nostru ca pe o recompensă în timp ce îndulcitorii artificiali nu, a declarat Elena Cosmina Rogoveanu, medic de familie.” Acest lucru nu face decât să ducă la o saţietate mai întârziată şi prin urmare vom mânca mai mult.
Pentru a înlocui alimentele cu 0 zahăr putem să apelăm la ciocolata neagră, putem să apelăm la fructele deshidratate, la mere coapte, la fructele în starea lor naturală”, a explicat medicul de familie.
Când vine vorba de băuturi putem să facem o limonadă cu apă minerală, îndulcită cu miere de albine, recomandă nutritinistul Andrei Ifrim. Cele mai celebre băuturi carbogazoase pot fi preparate acasă din suc natural de citrice, zahăr de ștevie, nucşoară, cafea, scorţişoară şi vanilie.

Citiți și:
Cât cheltuie pentru mâncare o familie de doi adulți cu doi copii în România