Statele Unite și Ucraina au semnat un acord bilateral de securitate pe 10 ani, destinat să ofere sprijin Kievului. Documentul a fost validat în cadrul summitului G7 din Italia, unde s-au întâlnit liderii celor mai puternice economii ale lumii. Aici, Joe Biden și Volodimir Zelenskiy au semnat acest acord istoric. Rusia minimineză importanța acestui document și transmite mesaje ironice.
Zelenski și Biden, acord istoric. A fost prezent și Papa Francisc
Acordul între Washington și Kiev este văzut ca un pas important către o eventuală aderare a Ucrainei la NATO. La prânz, liderilor mondiali li s-a alăturat, în premieră, și Papa Francisc.
Joe Biden: „Îi arătăm lui Putin că nu poate aștepta momentul când vom ceda”
Președintele Joe Biden a subliniat importanța sprijinului colectiv pentru Ucraina, afirmând: „Am făcut trei pași importanți la summitul G7 prin care, în mod colectiv, îi arătăm lui Putin că nu poate aștepta momentul când vom ceda. Nu ne poate diviza și vom fi alături de Ucraina până când va învinge în acest război.”
Acord de securitate pe 10 ani: „Deschide calea spre integrarea Ucrainei în NATO”
Primul pas major este acordul de securitate pe 10 ani semnat de Joe Biden și Volodimir Zelenski. Documentul prevede ca, în cazul unui atac armat, reprezentanții din Washington și Kiev să se întâlnească în maximum 24 de ore pentru a decide un răspuns.
Președintele Ucrainei a afirmat că acest document „deschide calea spre integrarea Ucrainei în NATO” și că acordul „contribuie la descurajarea şi contracararea oricărei agresiuni viitoare”
Zelenski a oferit detalii despre acord și a subliniat importanța acestuia pentru asigurarea sprijinului pe termen lung, chiar și în cazul unei schimbări de administrație în SUA.
„Este cel mai important acord semnat cu Statele Unite în cei 33 de ani de independență post-sovietică. Rezultatul principal este că vom primi sisteme de apărare suplimentare pentru orașele noastre. ‘Patriot’ a devenit cuvânt ucrainean. În plus, ne-am asigurat asistența americană în furnizarea de avioane de luptă – oricâte avem nevoie.”
Rusia: „O bucată de hârtie fără valoare”
Rusia a încercat să minimizeze importanța acordului de securitate semnat recent de Statele Unite și Ucraina, declarând că acesta este doar o “bucată de hârtie” fără valoare juridică constrângătoare, relatează AFP, citată de Agerpres.
“Adevărul este că aceste acorduri sunt doar niște bucăți de hârtie. Ele nu înseamnă nimic și nu au nicio valoare juridică”, a afirmat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, citată de agențiile de presă ruse.
Ucraina a semnat acorduri de securitate cu mai multe state
Ucraina a semnat joi acorduri de securitate cu Statele Unite și Japonia, după ce în ultimele luni a încheiat înțelegeri similare cu alte țări occidentale, printre care Franța și Marea Britanie.
Aceste documente reprezintă, în esență, promisiuni din partea țărilor semnatare de a continua să ofere sprijin militar și financiar pe termen lung Ucrainei pentru a contracara ofensiva rusă, notează AFP.
Zaharova a subliniat că aceste acorduri sunt menite să “le arate cetățenilor rămași în Ucraina că au sprijinul comunității internaționale”. “În realitate, ele se degrevează de orice responsabilitate pentru viitorul Ucrainei”, a adăugat ea.
Ucraina poate folosi dobânzile activelor rusești înghețate
Liderii G7 au luat și o altă decizie majoră: permiterea utilizării dobânzilor generate de activele rusești înghețate în Europa pentru achitarea ratelor unui împrumut anual de 50 de miliarde de dolari în favoarea Ucrainei. Kievul poate folosi acești bani pentru achiziționarea de armament sau pentru proiecte de reconstrucție.
Riscuri în cazul utilizării fondurilor rusești
Fatima Hussein, jurnalist la The Associated Press, a subliniat riscurile asociate cu utilizarea fondurilor suverane rusești.
„Există riscuri când decizi să folosești astfel fondurile suverane ale unei țări atât de mari. Experții spun că aceasta riscă să submineze prevalența dolarului american ca monedă de referință mondială. Este posibil ca țări precum China, care dețin valori uriașe de dolari din datorii, să vadă că moneda americană nu mai este o investiție sigură și ar putea să renunțe parțial la ea.”, a spus jurnalista, citată de ProTv.
Reacția Moscovei: „Vor fi extrem de dureroase pentru Bruxelles”
Moscova a promis că va răspunde cu aceeași monedă europenilor, care dețin și ei active în Rusia.
„Contramăsurile inevitabile vor fi extrem de dureroase pentru Bruxelles. În primul rând, vor trebui să plătească pentru această nebunie din propriile buzunare.” a completat Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Rus de Externe.
Joe Biden a plecat de la Summit din cauza caniculei
Joe Biden a părăsit summitul din cauza căldurii excesive, asta după ce a ajuns cu jumătate de oră întârziere și a ratat dineul găzduit de președintele italian.