Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că și-a demis generalul de vârf Valeri Zalujnîi, în cea mai importantă schimbare de conducere de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape doi ani.
Tulburarea vine într-un moment precar pentru Ucraina în război, pe fondul intensificării atacurilor rusești, a scepticismului în Statele Unite cu privire la acordarea de ajutor Kievului și a tensiunilor dintre conducerea civilă și cea militară a Ucrainei. A rămas neclar dacă generalul Zalujnîi, care este foarte popular în armata și societatea Ucrainei, a demisionat sau a fost demis din funcție.
Și aceasta pentru că nimeni nu a spus răspicat acest lucru. “Am discutat despre ce reînnoiri au nevoie Forţele Armate ale Ucrainei. Am discutat, de asemenea, cine ar putea face parte din conducerea reînnoită a Forţelor Armate ale Ucrainei. Timpul pentru această reînnoire este acum”, a afirmat Zelenski într-o postare pe Telegram în care anunţa că a avut o întâlnire cu Zalujnîi.
I met with General Valerii Zaluzhnyi.
I thanked him for the two years of defending Ukraine.
We discussed the renewal that the Armed Forces of Ukraine require.
We also discussed who could be part of the renewed leadership of the Armed Forces of Ukraine.
The time for such a renewal… pic.twitter.com/tMnUEZ3BCX— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 8, 2024
De partea cealaltă, Zalujnîi a precizat: “Lupta noastră continuă și evoluează în fiecare zi. Sarcinile anului 2022 sunt diferite de cele ale anului 2024. Acesta este motivul pentru care toată lumea trebuie să se schimbe și să se adapteze la noile realități. Pentru a câștiga împreună”.
Ruptura dintre Zelenski și Zalujnîi era deja de notorietate
În vârstă de 50 de ani, Zalujnîi s-a remarcat în postul său ca un bun strateg și tactician, provocând eșecul ofensivei lansate la 24 februarie 2022 de Vladimir Putin, care credea că poate lua Kievul și controlul asupra țării în câteva zile.
Adorat în Ucraina, respectat în Occident, și cel mai probabil de temut în Rusia, Zalujnîi a văzut cum relația sa cu președinția a devenit tot mai tensionată în ultimele luni, mai ales după eșecul marii contraofensive de vară care nu a avut ca rezultat eliberarea teritoriile ocupate.
Și nu a fost totul. dezacord dintre cei doi a primit o atenție sporită în urma interviului lui Zalujnîi privind starea războiului pentru The Economist din 1 noiembrie, în care a spus că există pericolul ca Ucraina să intre în capcana unui război prelungit. Și aceasta în condițiile în care ea venea după o contraofensivă ucraineană, susținută de miliarde de dolari în donații de arme occidentale, și care nu a reușit să realizeze un progres, în ciuda faptului că a costat mii de victime ucrainene.
Câteva zile mai târziu, Zelenski respingea ideea unui impas în război, în timp ce consilierul său pentru probleme diplomatice a descris comentariile făcute de Zalujnîi ca fiind „foarte ciudate” și a sugerat că ele ar putea face jocurile Rusiei.
Au urmat contrele pe tema recrutării. Zalujnîi a vorbit public despre faptul că este nevoie de o recrutare masivă, de până la jumătate de milion de oameni, în condițiile atacurilor terestre ale Rusiei. Și a făcut o propunere în acest sens. Care nu a avut sorți de izbândă, chiar dacă ucrainenii susțin în continuare, cu o majoritate covârșitoare, lupta împotriva Rusiei. Cei care au dorit să se înroleze au făcut-o deja, iar în rândul celorlalți, mobilizarea este nepopulară.
Nu în ultimul rând, se vorbește și despre faptul că Zelenski este gelos pe popularitatea ofițerului, potrivit Le Point. Un sondaj publicat de Institutul de Sociologie din Kiev, în decembrie, a arătat că 88% dintre ucraineni îl susțin pe generalul şef. Și aceasta în condițiile în care cota de popularitate a președintelui ucrainean era de doar 62%. “În Ucraina, el este Sfântul Zalujnîi”, explică o sursă militară franceză.
În acest context, se vorbea despre iminenta debarcare a lui Zalujnîi de săptămâni bune. Iar acum, ceea ce era doar o informație pe surse, a devenit realitate.
Discursul lui Zelenski
„Dragi oameni! Începând de astăzi, o nouă echipă de conducere preia conducerea Forţelor Armate ale Ucrainei. Vreau ca soldaţii noştri din Robotîne sau Avdiivka, Statul Major şi Statul Major General să aibă aceeaşi viziune asupra războiului. Îi sunt recunoscător generalului Zalujni pentru cei doi ani de apărare. Sunt recunoscător pentru fiecare victorie pe care am obţinut-o împreună şi le mulţumesc tuturor soldaţilor ucraineni care îndură cu eroism acest război”, a anunţat Zelenski în discursul său video.
Zelenski a explicat însă că fiecare an al războiului început în 24 februarie 2022, când Rusia şi-a început invazia la scară largă în Ucraina, a avut propriul său caracter şi este nevoie ca 2024 să fie anul decisiv pentru atingerea obiectivelor Ucrainei.
„Experienţa celor doi ani de război ne-a convins că doar înfrângerile Rusiei aduc pacea mai aproape. Rusia nu poate accepta pur şi simplu existenţa unei Ucraine independente, însuşi faptul că ţara noastră este independentă. Dar Rusia va trebui să se obişnuiască cu puterea noastră”, a spus Zelenski, care a făcut o caracterizare a fiecărui an de război.
„Primul an – am supravieţuit. Am început să ne recâştigăm teritoriul. Am demonstrat lumii că Rusia poate pierde. În al doilea an al acestui război, am câştigat Marea Neagră. Am câştigat iarna. Am dovedit că putem recâştiga controlul asupra cerului ucrainean. Dar, din păcate, nu am reuşit să atingem obiectivele ţării noastre pe teren”, recunoaşte Zelenski, referindu-se la eşecul contraofensivei lansate în vară.
„Trebuie să fim sinceri: sentimentul de stagnare în zonele sudice şi dificultăţile în luptele din regiunea Doneţk au afectat starea de spirit a populaţiei. Ucrainenii vorbesc mai puţin despre victorie. Dar spiritul ucrainean nu şi-a pierdut încrederea în victorie. Ucraina îşi păstrează şansa istorică. Este de datoria noastră să o folosim”, subliniază preşedintele.
„Acest an trebuie să devină timpul Ucrainei – timpul în care fiecare soldat ucrainean va şti, ca şi înainte, că statul ucrainean şi armata ucraineană sunt capabile să învingă”, adaugă el înainte de a anunţa că face mai multe schimbări în conducerea armatei.
„Nu este vorba despre nume. Şi mai ales nu este vorba despre politică”, a ţinut să sublinieze Zelenski. „Este vorba despre sistemul armatei noastre, despre gestionare în cadrul Forţelor Armate ale Ucrainei şi despre atragerea experienţei de luptă a comandanţilor din acest război. Fiecare soldat, fiecare sergent şi fiecare ofiţer care vede linia frontului înţelege ce soluţii sunt necesare. Acţiunile armatei trebuie să fie semnificativ mai avansate din punct de vedere tehnologic. Statele majore de la toate nivelurile trebuie să cunoască şi să simtă linia frontului la fel de bine ca soldaţii de pe teren”, explică Zelenski motivele pentru care a decis să facă schimbări la conducerea armatei.
„Toţi cei a căror experienţă va servi la reînnoirea Forţelor Armate sunt selectaţi cu atenţie. Am avut zeci de discuţii cu comandanţi de diferite niveluri. În special, astăzi am vorbit cu generalii de brigadă Andrii Hnatov, Mîhailo Drapatî, Ihor Skîbîuk şi cu coloneii Pavlo Palisa şi Vadîm Suharevski”, a detaliat el. „Toţi aceştia sunt luaţi în considerare pentru funcţii de conducere în armată şi vor servi sub conducerea celui mai experimentat comandant ucrainean, generalul-colonel Oleksandr Sîrski, un comandant de luptă. Acesta are o experienţă de succes în domeniul apărării, după ce a condus operaţiunea de apărare a Kievului. De asemenea, are o experienţă de succes în ofensivă – operaţiunea de eliberare a Harkovului. L-am numit pe colonelul general Sîrski în funcţia de comandant-şef al Forţelor Armate ale Ucrainei”, și-a anunțat Zelenski compatrioţii.
Cine este Oleksandr Sîrski, supranumit „Leopardul de zăpadă”, noul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei
Reuters a făcut un portret al noului șef al Forțelor Armate ale Ucrainei. El s-a născut în iulie 1965 în regiunea Vladimir din Rusia, care făcea pe atunci parte din Uniunea Sovietică. Locuiește în Ucraina din anii 1980. La fel ca mulți oameni de vârsta sa din forțele armate ale Ucrainei, a studiat la Moscova – la Școala Superioară de Comandă Militară, iar unii dintre colegii lui au devenit de atunci comandanți ruși, absolvind în 1986 și servind timp de cinci ani în Corpul de Artilerie Sovietică. Unii analiști militari cred că tactica lui pe câmpul de luptă reflectă pregătirea sa ierarhică sovietică.
Sîrski a devenit șeful forțelor terestre ale Ucrainei în 2019. El a comandat anterior trupele ucrainene care luptau împotriva trupelor pro-ruse în regiunile de est Donețk și Lugansk, care lupte care au început în 2014, iar generalul a primit indicativul „Leopardul de zăpadă”.
Unele dintre cele mai mari victorii ale Ucrainei în invazia pe scară largă a Rusiei au fost supravegheate de Sîrski. El a condus apărarea cu succes a capitalei Kiev în primele luni și a fost numit Erou al Ucrainei, cea mai înaltă onoare a țării, în aprilie 2022. În iulie 2022, Sîrski a planificat și executat o contraofensivă fulger care a împins trupele ruse departe de orașul Harkov și a reluat porțiuni ale teritoriului la est și sud-est.
La începutul anului trecut, Sîrski a condus apărarea din orașul Bahmut, unde mii de soldați de ambele părți au fost uciși într-una dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului de până acum. Unii analiști militari s-au întrebat dacă lupta pentru un oraș în ruine valorează atât de mulți morți și răniți. Sîrski a spus că apărarea obstinată a Ucrainei față Bahmut a afectat efortul general de război al Rusiei prin înlăturarea grupului de mercenari Wagner.
Sîrski spune că prioritatea lui este moralul trupelor sale, în contextul în care este des fotografiat vizitând militarii de pe front. El a declarat presei occidentale că doarme patru ore și jumătate pe noapte și se relaxează mergând la sală. Sîrski este căsătorit și are doi fii.
Reacţia Casei Albe la înlocuirea lui Zalujnîi
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski are dreptul să aleagă pe cine doreşte să conducă armata ucraineană, iar Statele Unite vor lucra eficient cu noul său comandant militar, au transmis Casa Albă şi Pentagonul, după ce Kievul a anunţat că generalul Valeri Zalujnîi a fost înlocuit în fruntea forţelor armate ucrainene de generalul Oleksandr Sîrski.
„Preşedintele Zelenski este comandantul suprem al forţelor sale armate; el este în măsură să decidă pe cine pune la conducerea armatei. Asta înseamnă să ai control civil (al armatei)”, a declarat la un briefing de presă John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă. „Vom lucra cu oricine va fi la conducerea armatei sale. Vom continua să lucrăm cu omologii noştri ucraineni”, a dat asigurări John Kirby.
Pe de altă parte, oficialul a spus că nu are cunoştinţă de nicio discuţie la nivel înalt între oficialii americani şi ucraineni cu privire la această decizie, înainte de a fi luată, deşi Reuters a afirmat, pe surse, săptămâna trecută, că Zelenski l-a informat pe Biden cu privire la decizia de a-l schimba pe Zalujni.
„Vorbim cu omologii noştri ucraineni tot timpul. Dar dacă se pune întrebarea că am fi fost cumva implicaţi, că am fi avut vreun fel de drept de a da un vot pozitiv sau negativ, nu este adevărat. Aceasta este decizia preşedintelui Zelenski. Aşadar, nu a existat nicio cerinţă ca guvernul ucrainean să ne-o prezinte nouă”, a dat asigurări Kirby, potrivit transcriptului de la briefing postat pe site-ul Casei Albe.