Călătoria cu avionul a devenit mai sigură de-a lungul anilor, conform unui studiu realizat de Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite. Studiul, publicat joi, evaluează riscul de deces în călătoriile aeriene și clasifică diferite țări în funcție de acesta.
În ultimii ani, ritmul deceselor în rândul pasagerilor aerieni a crescut semnificativ. Între 2018 și 2022, media a fost de un deces la fiecare 13,7 milioane de pasageri la nivel mondial, comparativ cu un deces la fiecare 7,9 milioane de pasageri între 2008 și 2017 și unul la fiecare 350.000 fără convingerea îndoielii între anii 1968-1977.
Siguranța zborurilor s-a îmbunătățit semnificativ în ultimele decenii
Potrivit profesorului Arnold Barnett de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, siguranţa în transportul aerian se îmbunătăţeşte constant. Această concluzie este prezentată într-un studiu publicat recent în revista specializată Journal of Air Transport Management.
În ultimii 30 de ani, industria aviatică a făcut progrese notabile în ceea ce priveşte siguranţa zborurilor. În perioada 1978-1987, media arăta un deces la fiecare 750.000 de pasageri, dar în următorii 20 de ani, între 1988 şi 2007, acest număr a crescut semnificativ, ajungând la un deces la fiecare 2,7 milioane de pasageri. Aceste date demonstrează că măsurile luate pentru îmbunătăţirea siguranţei au dat roade şi că aviaţia modernă este mai sigură decât oricând înainte.
Şi totuşi, progresul nu este întotdeauna garantat, spune Arnold Barnett. Cel mai recent incident major care a avut loc în Statele Unite a fost în 2009, când un avion Colgan Air care zbura de la New York la Buffalo s-a prăbuşit, luând viaţa tuturor celor 49 de pasageri aflaţi la bord.
Cu toate acestea, mai multe incidente recente, inclusiv unele evitate în ultimul moment pe piste americane, au fost aduse la atenția publicului prin articole de presă. Aceste evenimente au pus din nou sub semnul întrebării siguranța grupului Boeing, în special după ce o ușă s-a desprins de un avion de tip 737 MAX 9, operat de compania Alaska Airlines, în timpul unui zbor.

Siguranța zborurilor variază semnificativ între țări, cu diferențe notabile între cele din prima și a doua categorie
Cercetătorii de la MIT au subliniat că există variaţii considerabile între ţări în ceea ce priveşte această problemă.
Printre cele mai sigure țări din lume se numără Statele Unite, statele membre ale Uniunii Europene, Muntenegru, Norvegia, Elveția, Regatul Unit, Australia, Canada, China, Israel, Japonia și Noua Zeelandă.
Categorie a doua în ceea ce privește siguranța zborurilor cu avionul include Bahrain, Bosnia, Brazilia, Brunei, Chile, Hong Kong, India, Iordania, Kuwait, Malaezia, Mexic, Filipine, Qatar , Singapore, Africa de Sud, Coreea de Sud, Taiwan și Turcia precum și Emiratele Arabe Unite.
Chiar dacă riscurile de aviație sunt mai mari în țările din categoria a treia, acestea au fost reduse cu jumătate în perioada 2018-2022.
CITIȚI ȘI: Kamala Harris se pronunță împotriva embargoului de arme pentru Israel