Zborul TAROM Paris – București, întrerupt în timpul decolării a însemnat panică pentru pasageri, dar și o provocare pentru piloți. Întreruperea decolării este o procedură pentru care piloții se antrenează periodic. Avionul TAROM cu pricina continuă seria problemelor.
Zbor TAROM Paris – București, întrerupt în timpul decolării – procedură dificilă
Specialiști din aviația civilă au explicat, pentru Oficiul de Știri, ce presupune întreruperea unei decolări, situație în care s-a aflat zborul TAROM Paris – București, care le-a provocat mari emoții pasagerilor.
Pe timpul celor trei decolări de mai jos, în condiții de noapte, amurg și ceață, se pot auzi procedurile specifice.
De fiecare dată sunt două call-out-uri:
- 80 knots (aproximativ 140 km/h)
- V1 – viteza de luare a deciziei de întrerupere sau continuare.
Până la 80 se oprește avionul pentru aproape orice se întâmplă neprevăzut.
Între 80 și v1, doar în patru cazuri prevăzute strict de către fabricant și în plus la cererea controlorului de trafic aerian:
De remarcat timpul de reacție pe care trebuie să-l aibă piloții până la 80 de noduri și apoi până la v1
La reacție la stimul se adaugă:
- analiza;
- decizia;
- reacția fizică;
- aplicarea checklistului.
Piloții se antrenează odată la șase luni, în simulator, în mod obligatoriu pentru întreruperea decolării.
Spargerea cauciucului/cauciucurilor la decolare este printre cele mai frecvente dintre cazurile ce se înregistrează în general la întreruperile la decolare.
În cazul cursei TAROM Paris – București, întreruperea decolării a avut la bază decizia pilotului comandant, luată ca urmare a apariției unei semnalizări de avarie a unei componente a instalației electrice.
Cel mai probabil, automatul de frânare a intrat în acțiune și cum frânarea se produce extrem de puternic, prin intermediul acestuia, cele două cauciucuri nu au rezistat și s-au spart după cum se poate observa în imagini.

La avioanele heavy, (Airbus 330,350, 380 și Boeing 747,767,777,787) se schimbă toate roțile trenului de aterizare după o întrerupere a decolării, chiar dacă nu sunt sparte, ca măsură de siguranță, în vederea prevederii unor incidente la următoarea decolare.
Pentru a înțelege mai exact ce poate produce spargerea unui cauciuc, trebuie să ne amintim catastrofa cu Concorde de la Paris.
În acel caz, din cauza unei bucăți metalice provenite de la avionul ce decolase înainte, la trecerea peste ea a Concorde-ului s-a/s-au spart unul/două cauciucuri.
Bucăți de cauciuc au lovit aripa avionului și au spart-o.
Cum în aripă sunt rezervoarele de petrol, acesta a curs direct pe jetul de evacuare al motoarelor.

Aeronava TAROM implicată în incidentul de săptămâna aceasta a fost oprit pe aeroportul din Paris, chiar în spatele Concorde-ului expus.
Noi defecțiuni la avionul TAROM
Aventurile avionului TAROM YR-BGG nu s-au încheiat însă la Paris.
Surse din cadrul companiei aeriene a statului român au declarat, pentru Oficiul de Știri, că, după ce a fost adus din capitala Franței, YR-BGG a întâmpinat noi defecțiuni, la Istanbul.
Evenimentul s-a petrecut pe Aeroportul Charles de Gaulle din Paris, când aeronava a fost nevoită să întrerupă decolarea printr-o manevră de „rejected take off”, decizie luată de pilot din motive de siguranță.