Expoziţia World Unseen, care aduce arta fotografică mai aproape de oameni, dincolo de limitele percepţiei vizuale, va fi vernisată la Muzeul Antipa pe 4 decembrie, de la ora 11,00.
“World Unseen” este o expoziţie multisenzorială ce foloseşte tehnologia Canon de imprimare tactilă, descrieri audio şi planşe în Braille pentru a transforma fotografiile în poveşti ce pot fi simţite prin atingere şi sunet. Mai mult decât atât, vizitatorii tipici au şansa de a experimenta lumea din perspectiva celor cu deficienţe de vedere, utilizând ochelari care simulează afecţiuni precum glaucomul sau cataracta, arată sursa citată.
Expoziţia cuprinde 12 fotografii cu poveşti impresionante realizate de fotografi renumiţi, printre care Brent Stirton, Sebastiao Salgado, Samo Vidic, Heidi Rondak şi Rareş Beşliu.
La vernisaj vor participa dr. Luis Ovidiu Popa – director general al Muzeului Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, Petronius Secăreanu – CEO Canon România, Rareş Beşliu – fotograf de wildlife şi Sorin Ţaţa – manager general APASS (Access to accessibility movement).
Expoziţia va face parte din circuitul de vizitare a muzeului până pe 2 martie 2025.
Rareș Beșliu la Muzeu
Rareș Beșliu este fotograful român care a documentat artistic natura și viața sălbatică de dincolo de cercul polar arctic, prin proiectul La NORD de cuvinte. Acesta a cuprins o serie de expediții nordice în Svalbard (unde a ajuns cu spărgătorul de gheață până la 81 de grade latitudine nordică), Groenlanda și Canada.
Din experiența lui, Rareș crede că înainte să ai grijă de natură, trebuie să ajungi să o iubești. Iar prin fotografia de wildlife și eforturile sale, speră să apropie oamenii de natură și de animale, să le transmită emoții și să-i facă mai atenți la modul în care acțiunile lor impactează viața.
„Am avut șansa până acum să fotografiez două dintre cele trei erupții vulcanice din Islanda, ce au avut loc consecutiv în ultimii trei ani. A fost o experiență de nedescris, dar și momentul în care am realizat cât suntem de mici în fața naturii. Deși nu putem controla aceste fenomene, putem ajuta natura să supraviețuiască. Acum, datorită rezidenței culturale obținute, am ocazia să mă reîntorc în Islanda, într-un loc pe care îl consider obiect de studiu și foarte important pentru proiectul La NORD de cuvinte.
E țara contrastelor, cu ghețari, dar și cu vulcani; cu peisaje spectaculoase, dar fără copaci. Sunt curios ce perspective voi avea de data asta și cum o voi vedea prin prisma efectelor schimbărilor climatice. Sper ca aurora boreală să coloreze fotografiile și să reușesc să păstrez nota optimistă pe care mi-o doresc în proiect”, spunea Rareș Beșliu la inițierea proiectului.
Citiți și: Rareș Beșliu, expoziție foto de impact: Țara de gheață și de foc în „La NORD de cuvinte” /FOTO