Google a prezentat recent Willow, un cip cuantic care a generat multă vâlvă în presa internațională, fiind descris drept un progres major în domeniul calculatoarelor cuantice. Potrivit unor titluri, Willow ar „depăși computerele clasice pe o scală cosmică de timp”, iar Google susține că acesta poate realiza un calcul ce ar dura mai mult decât 14 miliarde de ani pe un supercomputer clasic. Totuși, afirmațiile din jurul acestui cip sunt mult mai complexe decât sugerează aceste titluri.
Sycamore vs Willow
În contrast cu prezentarea anterioară a computerului cuantic Sycamore, din 2019, când Google anunța „supremația cuantică”, compania nu mai face acum astfel de afirmații, potrivit engadget.com.
Sycamore a demonstrat că un computer cuantic putea efectua un calcul într-un interval de timp de doar 200 de secunde, față de 10.000 de ani necesari unui supercomputer clasic.
Totuși, acea afirmare a fost rapid contestată, iar Google a evitat să mai folosească termenul de „supremație cuantică”, concentrându-se pe ideea că a depășit limitele calculului clasic.
În cazul Willow, Google nu revendică „supremația cuantică”, ci se concentrează pe un alt aspect – performanța în cadrul unui tip de test numit „random circuit sampling” (RCS).
Acesta este un test care, potrivit Google, poate demonstra superioritatea unui computer cuantic față de unul clasic, dar care nu are aplicații în lumea reală.
Willow ar putea realiza acest test în mai puțin de 5 minute, ceea ce, potrivit estimărilor Google, ar lua 10 septilioane de ani unui supercomputer ca Frontier, aflat pe locul doi în topul celor mai puternice calculatoare din lume.
Totuși, adevărata realizare a Willow constă în faptul că Google afirmă că a reușit să reducă rata de erori pe măsură ce adaugă mai mulți qubiți în sistem.
Problema principală a calculatoarelor cuantice este că qubiții (unitățile de informație cuantică) sunt greu de controlat, iar majoritatea sistemelor cuantice produc erori pe măsură ce complexitatea lor crește.
Willow ar fi primul sistem care reușește să mențină erorile sub un prag acceptabil, ceea ce reprezintă un pas important către crearea unor calculatoare cuantice mari și utile din punct de vedere comercial.
CITEȘTE ȘI – Sora, generator video bazat pe inteligență artificială, lansat în SUA