Festivalul West Side Flower Fest, pe care Primăria Sectorului 6 îl va organiza, în perioada 31 mai – 2 iunie, în Parcul Drumul Taberei va aduce grădini plutitoare pe lac, aranjamente florale, ateliere, spectacole, conferinţe şi concursuri.
Totul va putea fi regăsit şi pe bulevardul adiacent, tema fiind cea a inovaţiilor în peisagistică, pentru „utilizarea apei cu înţelepciune”. Evenimentul se va derula în Parcul Drumul Taberei şi pe o parte din bulevardul Drumul Taberei, între strada Braşov şi Aleea Poiana Muntelui. Unde, pe modelul „străzi deschise”, vor fi 80 de expozanţi şi 31 de comercianţi din sfera mâncare&băuturi, precum şi momente artistice: flashmob, dansatori, muzicieni, artişti stradali.
La flashmob vor participa 150 de seniori şi circa 30 de copii de la grădiniţele, centrele de zi şi cluburile DGASPC Sector 6. Printre artiştii care vor urca pe scenă se numără Alexandra Uşurelu, Marian Vasilescu, Rolly Polly, Blue Noise, Loris, dansatori, Corul Seniorilor şi Corul Nostalgia.
O conferinţă pe subiectul managementului apei va fi organizată la amfiteatrul din parc şi vor participa peisagişti, profesori universitari şi arhitecţi.
20 de grădini tematice la West Side Flower Fest
Dintre cele 20 de grădini tematice, unele vor fi pe lac. Două vor fi amenajate de Administraţia Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector 6 şi de Proiectare 6, iar 18 sunt concepute de echipe de studenţi de la Peisagistică din cadrul a şase universităţi din ţară: Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Bucureşti şi Târgu Mureş. Acestea din urmă vor intra în competiţie şi două dintre cele mai frumoase, votate de public, vor fi premiate.
Vizitatorii festivalului vor putea vedea construcţii florale de mari dimensiuni, reprezentând personaje, buchete de flori. Şapte grădiniţe şi un liceu din Sectorul 6 vor aduce câte o bicicletă decorată. Şi anul acesta, la eveniment va fi prezent floristul Nicu Bocancea, care va veni cu aranjamente din flori.
La ateliere gratuite pentru copii şi adulţi participanţii vor învăţa să facă terarii, tablouri cu licheni, să îngrijească plantele la ghiveci sau să realizeze decoraţiuni din flori. Pe 1 iunie, copiii vor avea parte de picturi pe faţă, modelat baloane, dansuri, pantomimă, jocuri susţinute de animatori şi concursuri cu premii.
Accesul la eveniment este gratuit. În prima zi a festivalului programul este între orele 16,00 – 21,00, iar pe 1 şi 2 iunie între orele 10,00 – 21,00.
Cum au luat „naștere” grădinile tematice de la West Side Flower Fest
Concursul Grădini tematice – „Inovații în peisagistică pentru utilizarea apei cu înțelepciune” este organizat, în cadrul evenimentului West Side Flower Fest 2024, de către Centrul de Inovare și Proiectare Urbană Sector 6 (Proiectare 6) și Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 (ADPDU Sector 6). Concursul, adresat studenților, are drept scop promovarea soluțiilor sustenabile și inovatoare privind utilizarea apei în peisaj, în trei tematici diferite: Grădina plutitoare (proiectare pentru un modul/structură de 15mp); Grădina de ploaie (proiectare pentru un modul/structură de 30mp); Grădina fără irigații (proiectare pentru un modul/structură de 30mp).
La concursul de idei s-au înscris studenți de la 6 instituții de învățământ superior (UAUIM București, USAMV București, USAMV Timișoara, USV Iași, USAMV Cluj, Universitatea Sapientia Târgu-Mureș), organizați în câte 3 echipe (3-4 studenți), pentru fiecare tematică.
Cele 18 echipe au avut de realizat câte un poster 50×70 cm (orientare portret), memoriu de prezentare a proiectului, modalități de execuție, lista de materiale și cantități cu prețuri, respectând principiile solicitate prin Tema de Concurs.
Grădinile vor fi temporare (montabile / demontabile) și vor putea fi vizitate de public pe perioada desfășurării WSFF 2024 (31 mai – 2 iunie): https://www.facebook.com/westsideflowerfests6/.
Pentru amenajarea lor vor fi folosite plante la ghivece, care se vor masca în peisaj, precum și specii native care să aibă nevoie de întreținere minimă. Proiectele au respectat principiile solicitate în Tema de Concurs și s-au încadrat, orientativ, în bugetul de 5.000 euro/grădină.
La concursul de idei, organizat în cadrul WSFF 2024, au participat 12 de studenți ai anului III, respectiv IV – programu Amenajarea și Planificarea Peisajului, îndrumați de 4 cadre didactice ale Facultății de Urbanism – UAUIM: Asist.univ.dr.urb.peis. Lavinia Luparu (coordonator), Lect.univ.dr.urb.peis.dr.șt.mil. Sorina Rusu, Asist.univ.dr.urb.peis. Alexandra Dulvăr, Prof.univ.dr.arh.habil.urb. Cerasella Crăciun.
Istoria serelor exotice din Parcul Drumul Taberei
O seră de plante exotice, pasarele pietonale suspendate, sisteme video și de iluminat de ultimă generație au transformat renovarea Parcului Drumul Taberei în cea mai scumpă investiție într-un parc bucureștean, nota România Liberă în anul 2015. Adică peste 75 de milioane de lei (15 milioane de euro), pentru un parc de puțin peste 10 hectare. Spre comparație, Parcul Titan, de 85 de hectare, a fost reamenajat cu un cost de 68 de milioane de lei, potrivit datelor anului 2015.
Cum s-a ajuns la o asemenea sumă? Cine a propus proiectul și care sunt motivele pentru care micul parc din sectorul 6 va avea futuriste pasarele pietonale și sere de plante tropicale? Explicațiile veneau, la acel moment, de la fostul primar al sectorului 6, Cristian Poteraș, în al cărui mandat a fost gândit proiectul care prinde acum formă în cartierul vestic al Capitalei. „Eu știam că pot accesa niște bani pentru parcuri. Eu, cu bun simț, am depus pentru o sumă modică, pentru un parc normal,” spunea Poteraș.
Toate datele din teren duceau spre concluzia că Drumul Taberei și sectorul 6 aveau nevoie de spații verzi de calitate. Cu o populație de 360.000 de locuitori, sectorul are doar trei parcuri – Drumul Taberei, Crângași și Giulești, și o grădină botanică. Astfel, fiecărui locuitor îi revin doar 0, 9 metri pătrați de spațiu verde, o cifră infimă în comparație cu cerința UE de minimum 26 mp/locuitor.
Părculețul de 10 hectare destinat celor în jur de 60.000 de locuitori din cartierul Drumul Taberei avea zone întinse fără iarbă, un iluminat nefuncțional și un sistem de irigație ineficient. Așadar, nu numai că locuitorii au puțin spațiu verde, dar este și de proastă calitate. În concluzie, primarul a depus proiectul pentru finanțare UE – Programul Operațional Sectorial – prin care dorea revitalizarea parcului.
“Dar nu mi s-a aprobat!”, spunea fostul edil, în 2015 președinte al Federației Române de Lupte. „Mi s-a zis: ‘Domne, ori vii cu ceva care să fie într-adevăr la nivel de comunitate europeană, ori degeaba’. ‘Vă dați seama, alea costă ceva,’ am zis. ‘Tocmai d-aia, noi îți avizăm proiectul dacă vii cu ceva într-adevăr serios’. Și atunci am dat temă: ‘Domne, ăștia vor ceva, nu știu, ca de pe Marte’. Și așa a apărut ideea. Și culmea, a fost aprobat! Pentru mine a fost o supriză fantastică,” povestește fostul primar.
Așa s-au trezit locuitorii din Drumul Taberei cu niște constucții de fier imense pe o latură a parcului, care vor deveni, spre sfârșitul anului 2015, sere de plante exotice. Hala cu plante tropicale, intens criticată de organizațiile non-guvernamentale de protecție a mediului, se va întinde pe o suprafață de 1350 de metri pătrați și va avea șapte pavilioane încălzite.
„Ideea nu era deloc rea, era o inovație. Să aibă oamenii unde să se plimbe iarna eu cred că nu e rea ideea. Cu plante exotice, cu de toate”, spune Poteraș în 2015.
Citiți și: CoffeEast la Hala Laminor. Primul festival regional al cafelei