Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a acuzat Agenţia Americană Antidoping (USADA) de mușamalizarea unor cazuri de doping.
Totul a plecat de la faptul că SUA și China, două dintre cele mai titrate țări la JO 2024, au fost protagonistele unui conflict uriaș referitor la dopaj.
Mai întâi, americanii au susținut vehement că asiaticii obișnuiesc să ia substanțe interzise, rezultând astfel performanțele incredibile ale sportivilor chinezi la Jocurile Olimpice de la Paris.
WADA acuză USADA de mușamalizarea dopingului. Cum s-au apărat americanii
Travis Tygart, șeful USADA, a acuzat conducerea WADA că a fost prea tolerantă în cazul a 23 de înotători chinezi care au fost depistați pozitiv înaintea Jocurilor Olimpice din 2021 de la Tokyo.
Cu toate astea, cei 23 de înotători au putut participa la JO 2021 pentru că WADA și Federaţia Internaţională de Natație nu au avut posibilitatea de a combate informațiile oferite de Agenția Antidoping din China, care a transmis că probele ar fi fost contaminate înaintea analizării.
Travis Tygar este omul care l-a depistat pe americanul Lance Armstrong că a construit cel mai sofisticat sistem de dopaj din lume, după ce l-a urmărit luni întregi pe septuplu campion din Turul Franței!
În replică, WADA a venit cu precizări șocante prin care aduce acuzații grave celor de la USADA, care ar fi încălcat codul antidoping în ultimii 10 ani.
Concret, Agenția Antidoping din SUA este pusă la zid pentru că i-a lăsat pe sportivii americani să concureze, deși au fost testați pozitiv la substanțe interzise.
„A periclitat integritatea competiţiei sportive, pe care Codul Antidoping încearcă să o protejeze. USADA a încălcat în mod clar normele.
Contrar afirmaţiilor făcute de USADA, WADA nu a aprobat această practică de a permite trişorilor antidoping să concureze ani de zile pe baza promisiunii că vor încerca să obţină probe incriminatoare împotriva altora”, se arată într-un comunicat al WADA.
De asemenea, WADA a transmis că în acest moment cunoaște trei cazuri de sportivi americani care au consumat substanțe interzise și au fost lăsați să concureze la diverse competiții internaționale, dar nu a oferit și nume.
„Într-un caz, un sportiv de elită, care a participat la calificări olimpice şi la evenimente internaţionale în Statele Unite, a recunoscut că a luat steroizi şi EPO, dar i s-a permis să continue să concureze până la retragere.
Cazul său nu a fost niciodată publicat, rezultatele nu au fost niciodată anulate, banii din premii nu au fost niciodată returnaţi şi nicio suspendare nu a fost niciodată executată. Sportivului i s-a permis să concureze împotriva celorlalţi competitori ca şi cum nu ar fi trişat niciodată.
În acest caz, atunci când USADA a recunoscut în cele din urmă, în faţa WADA, ceea ce se întâmplase, a informat că orice publicare a consecinţelor sau descalificarea rezultatelor ar pune în pericol securitatea sportivului şi a cerut WADA să fie de acord cu nepublicarea.
Aflată în această situaţie imposibilă, WADA nu a avut de ales decât să accepte (după ce a verificat, împreună cu departamentul său de informaţii şi investigaţii, că ameninţarea la adresa securităţii era credibilă). Prin urmare, dopajul sportivului nu a fost niciodată făcut public.
Într-un alt caz al unui sportiv de nivel înalt, USADA nu a notificat niciodată WADA cu privire la decizia sa de a ridica suspendarea provizorie a unui sportiv, o decizie care poate face obiectul unui apel, în ciuda faptului că este obligată să facă acest lucru în conformitate cu Codul Mondial Antidoping.
Dacă WADA ar fi fost notificată, nu ar fi permis niciodată acest lucru”, precizează agenţia mondială.
WADA – „Hoţul strigă: „Hoţii!”
„Cum trebuie să se simtă ceilalţi sportivi ştiind că au concurat cu bună credinţă împotriva celor despre care USADA ştia că au trişat?
Este ironic şi ipocrit faptul că USADA strigă în gura mare atunci când suspectează alte organizaţii antidoping că nu respectă regulile la literă, în timp ce ea nu a anunţat cazuri de dopaj timp de ani de zile şi a permis trişorilor să continue să concureze, în eventualitatea în care i-ar putea ajuta să prindă alţi posibili sportivi care încalcă normele.
WADA se întreabă dacă Consiliul de administraţie al USADA, care conduce USADA, sau Congresul SUA, care o finanţează, au ştiut despre această practică neconformă care nu numai că a subminat integritatea competiţiei sportive, dar a pus în pericol şi securitatea sportivilor cooperanţi”, se mai arată în comunicatul WADA.
USADA: „Am făcut lucrurile împreună”
USADA nu a întârziat cu răspunsul la acuzațiile celor de la WADA. Agenția Antidoping din Statele Unite ale Americii susține că a lucrat cu Agenția Mondială Antidoping în aceste cazuri.
Totodată, relația dintre cele două organizații ar fi ajutat FBI-ul la investigațiile în cazuri de trafic de droguri.
„Este trist să vedem încercările disperate și periculoase ale liderilor WADA de a-i defăima pe alții, inclusiv pe informatori, în loc să răspundă la întrebările de bază despre motivul pentru care au permis Chinei să acopere 23 de teste pozitive pentru TMZ și două teste pozitive pentru metandienonă”, a declarat Travis Tygart, șeful USADA.