Zboruri anulate către și dinspre Catania după ce vulcanul Etna a erupt din nou în această dimineață. Erupția craterului Voragine de pe Muntele Etna, care a început sâmbătă seară, a afectat vizibilitatea și a provocat întârzieri ale zborurilor pe Aeroportul Internațional Catania. Orașele din apropiere au fost acoperite de cenușă vulcanică neagră. Aeroportul a suspendat toate zborurile de două ori în iulie din cauza erupțiilor anterioare, care au aruncat cenușă pe piste.
Actualmente, sosirile aeronavelor sunt limitate la șase pe oră pe aeroportul din Catania, iar panourile de sosire indică întârzieri de la 30 de minute până la o oră. Plecările sunt, de asemenea, întârziate. În erupțiile anterioare, mai multe zboruri anulate au fost redirecționate către alte aeroporturi siciliene, precum Palermo și Comiso. Potrivit Libertatea, pasagerilor li se recomandă să contacteze companiile aeriene pentru informații actualizate.
Zborul Wizz Air W43151 care ar fi trebuit să decoleze de pe Aeroportul Otopeni (OTP) către Aeroportul Internațional Catania (CTA) la ora 14.10 în această după-amiază este încă la sol. Conform ultimelor informații oferite de turnul de control, zborul este programat să plece la ora 16.20, cu 130 de minute întârziere. Niciun alt zbor din București Otopeni cu destinația Catania nu mai este programat astăzi.
Vulcanul Etna, situat pe coasta de est a Siciliei, Italia, este unul dintre cei mai activi vulcani din lume și cel mai înalt vulcan activ din Europa, cu o altitudine de aproximativ 3.329 metri. Etna este renumit pentru activitatea sa vulcanică frecventă, care include erupții explozive și fluxuri de lavă.
Zboruri anulate în cea mai aglomerată perioadă a anului
Catania este cel mai popular aeroport pentru turiștii internaționali în Sicilia, mai ales în vârful sezonului estival. Aeroportul Comiso este la două ore distanță cu mașina, iar aeroporturile Palermo și Trapani sunt la patru-cinci ore de Catania.
Luna august este considerată vârful sezonului estival în Italia, implicit și în Sicilia. Nu numai că marea majoritate a italienilor au concediu în luna august, însă Sicilia este și una dintre destinațiile preferate de vacanță ale europenilor din alte țări, inclusiv ale românilor. Cea mai mare insulă din Marea Mediterană este o destinație turistică deosebit de atrăgătoare datorită peisajelor sale spectaculoase, istoriei bogate și culturii vibrante. Insula oferă o combinație unică de plaje frumoase, orașe istorice, ruine antice și o gastronomie delicioasă.
Orașe precum Palermo, capitala insulei, sunt renumite pentru arhitectura lor impresionantă, piețele vibrante și catedralele magnifice. Taormina oferă vederi panoramice asupra Muntelui Etna și a coastei, în timp ce Siracuza și Agrigento sunt faimoase pentru siturile lor arheologice și ruinele grecești bine conservate.
Nuovamente #Etna nella prossima vita apriró un autolavaggio con annessa vendita di soffiatori. #4agosto pic.twitter.com/h7q0z7uOpT
— Luigi Pistarà (@toretto86) August 4, 2024
Vulcanul Etna, cel mai activ vulcan din Europa
Muntele Etna, situat pe coasta de est a Siciliei, este cel mai activ vulcan din Europa, cu o activitate intensă în ultimii cinci ani. Deși erupțiile sunt frecvente, lava nu a ajuns în orașele din apropiere de la începutul anilor 1800. Etna are peste 200 de cratere, iar erupțiile aduc cenușă vulcanică în orașul Catania și în împrejurimi. Din păcate, multe dintre erupții se dovedesc a fi de o intensitate destul de ridicată, ceea ce duce la o serie întreagă de zboruri anulate care dau peste cap activitatea Aeroportului Internațional din Catania.
Eruptiile Etna sunt diverse ca formă și intensitate, variind de la erupții efuzive, care produc fluxuri de lavă lente și continue, până la erupții explozive, care pot arunca cenușă și pietre vulcanice în aer. Una dintre cele mai recente și notabile erupții a avut loc în 2021, când vulcanul a avut o serie de explozii spectaculoase și emisii de lavă, afectând comunitățile din apropiere și provocând închiderea temporară a aeroportului din Catania.
Citește și: Vulcanul Etna erupe din nou: Un spectacol periculos surprins de la mică distanță de turiști | VIDEO