Ligia Deca, ministrul Educaţiei, a anunţat marţi că rezultatele României la PISA 2022 s-au menţinut la acelaşi nivel ca în 2018, menţionând că, spre deosebite de alte state, ţara noastră nu a înregistrat pierderi semnificative în performanţele elevilor. Reamintim că România a avut cele mai slabe rezultate din ultimii nouă ani la testele PISA 2018. Atunci, procentul de analfabetism funcțional a fost de 44%, în medie.
Testările PISA 2022 s-au desfășurat în primăvara anului 2022, iar în România au participat peste 7.000 de elevi din 180 de școli. A fost pentru prima dată când România a susținut testul digitalizat.
România nu a înregistrat niciun progres relevant, în cinci ani, față de celelalte țări participante la PISA 2022, evaluarea competențelor de bază a elevilor de 15 ani, organizată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Informațiile nu sunt deloc optimiste, în condițiile în care România se clasează pe penultimul loc în rândul țărilor UE participante la această evaluare, înaintea Bulgariei, care a înregistrat regrese semnificative.
La nivel general apare pe locul 45 din totalul de 81 de țări și teritorii, cu un punctaj mediu semnificativ mai mic decât media OCDE.
Ligia Deca:”România nu a registrat pierderi semnificative în performanţele elevilor”
“Ştim că rezultatele României la PISA 2022 s-au menţinut la aproximativ acelaşi nivel ca în anul 2018. De exemplu, la matematică, ponderea OCDE a elevilor aflaţi la nivelul 2 sau mai sus de competenţă a scăzut cu şapte puncte procentuale, de la 76% în 2018 la 69% în 2022, în timp ce rezultatele ţării noastre au rămas stabile.
Spre deosebire de multe alte state, România nu a registrat pierderi semnificative în performanţele elevilor. Asta după doi ani de pandemie, doi ani marcaţi de pauze în procesul educaţional clasic. Aceasta demonstrează că avem un sistem de educaţie rezilient şi că ţara noastră a reuşit, prin ansamblul măsurilor luate, să limiteze efectele pandemiei”, a explicat Ligia Deca.
Ea a adăugat că meritul principal pentru acest lucru le revine profesorilor, elevilor şi părinţilor, care “în acea perioadă au depus toate eforturile necesare pentru ca elevii să-şi continue învăţarea”.
Dacă, la precedenta evaluare, România înregistra 428 de puncte la citire, 430 la matematică și 428 la științe, acum rezultatele sale s-au „aliniat” la o medie de 428 de puncte pentru fiecare dintre cele trei evaluări.
România, la o distanță de circa 50 de puncte de media OCDE și la circa 100 de puncte în urma liderului european, Estonia
În rândul țărilor UE, România reușește să depășească doar Bulgaria, țară care a înregistrat un regres major atât la matematică (-19 puncte), cât și la citire (-16 puncte), precum și unul minor la științe (-3 puncte) față de PISA 2018. Acum cinci ani, Bulgaria depășea România la capitolul Matematică.
Rezultate PISA 2022. Punctajul României
În anul 2022 elevii români au obținut la citire 428 de puncte, iar la matematică tot 428 de puncte.
- Citire:
La citire ne aflăm pe locul 45 din 80. Locul 1 este ocupat de Singapore, locul doi de Irlanda, locul trei de Japonia. Pe locul patru se clasează Coreea de Sud. - Matematică:
La matematică elevii români se clasează pe locul 45, din 80 de țări participante la nivel mondial. - Știință:
Și la știință România ocupă locul 48. România se încadrează, în rândul țărilor participante, în a treia categorie – cea a țărilor cu rezultate sub media OCDE.
CITIȚI ȘI: