Comisarul european pentru acţiune climatică, olandezul Frans Timmermans, a anunţat joi că vrea să devină viitorul prim-ministru al Ţărilor de Jos şi că va candida la viitoarele alegeri parlamentare din 22 noiembrie, potrivit Reuters.

‘În această dimineaţă le-am spus partidelor Laburist şi Verde de stânga că aş fi încântat să fiu candidatul care le conduce la viitoarele alegeri’, a declarat Timmermans joi la televiziunea naţională olandeză.

„Vreau să devin prim-ministru deoarece cred că putem face politică în mod diferit faţă de ultimii ani, că putem crea o societate mai justă, în care piaţa serveşte oamenii şi nu invers”, a explicat el.

Plecarea sa din politica UE va provoca unde de şoc

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să comenteze în legătură cu posibila plecare a lui Timmermans, care a fost anunţată mai întâi de cotidianul olandez De Volkskrant. Timmermans, în vârstă de 62 de ani, este vicepreşedinte al Comisiei şi răspunde de ‘Green Deal’ (Pactul Verde).

Membru al partidului Laburist, el este o figură politică binecunoscută în Ţările de Jos, unde a fost ministru de externe în perioada 2012-2014 într-un precedent cabinet al premierului Mark Rutte. Timmermans, care vorbeşte engleza, germana, franceza, italiana şi rusa, pe lângă limba maternă, este cunoscut drept un abil negociator, iar plecarea sa din politica UE va provoca unde de şoc.