Vot prin corespondență. Un număr de peste 5400 de cereri de vot prin corespondență pentru alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 au fost înregistrate până marți pe portalul www.votstrainatate.ro.
Vot prin corespondență. Termenul limită pentru înscriere se apropie
Cetățenii români din străinătate mai au la dispoziție două zile pentru a depune cereri de vot prin corespondență, termenul limită fiind 20 martie 2025, ora 23:59.
De asemenea, până pe 4 martie, românii din diaspora s-au putut înscrie și pentru a vota la secțiile de votare din străinătate.
În acest sens, s-au depus 2.611 cereri, dintre care 2.238 au fost validate conform Legii nr. 370/2004, ceea ce permite organizarea secțiilor de votare în țările respective, cu acordul autorităților locale.
La alegerile prezidențiale, românii din diaspora pot vota la orice secție de votare, chiar dacă nu s-au înregistrat pe portal.
Înscrierea pe www.votstrainatate.ro este necesară doar pentru votul prin corespondență sau pentru înființarea unei secții de votare în localitățile unde există cel puțin 100 de alegători înscriși.
Cele mai multe cereri vin din Germania și Marea Britanie
Potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP), cele mai multe solicitări pentru vot prin corespondență au fost înregistrate din următoarele țări:
- Germania – 1.237 cereri
- Marea Britanie – 928 cereri
- Elveția – 465 cereri
- Franța – 446 cereri
- Statele Unite ale Americii – 348 cereri
- Spania – 265 cereri
- Italia – 253 cereri
Vot prin corespondență. Cum se poate vota?
Pentru a vota prin corespondență, cetățenii români trebuie să aibă domiciliul sau reședința în străinătate și să se înregistreze în Registrul electoral până pe 20 martie 2025.
Românii din diaspora care doresc să voteze prin corespondență trebuie să se grăbească, deoarece termenul limită se apropie rapid. Înregistrarea pe www.votstrainatate.ro oferă posibilitatea de a vota mai simplu, evitând cozile de la secțiile de votare.