Marea Britanie a deschis Cutia Pandorei după ce a votat vineri, 29 noiembie, un proiect de lege care va permite moartea asistată. Astfel, s-a pornit o dezbatere națională pe marginea demnității și a îngrijirii în ultimii ani de viață.
După negocieri anevoioase, deputații din Camera Comunelor au votat cu 330 de voturi și 275 împotrivă, un proiect legislativ extrem de controversat și anume: moartea asistată.
Votul este doar primul pas, însă inițiatorii proiectului au obținut o primă victorie. Urmează ca în perioada următoare demnitarii britanici să reflecte profund asupra proiectului.
Vot istoric în Marea Britanie
Considerat un pas istoric, consensul de vineri, cel care a adus la adoptarea proiectului în primă fază, a venit la capătul unor lungi negocieri, care s-au întins pe durata a cinci ore. Timp în care parlamentarii britanici au expus opinii contrarii și experiențe personale.
În timp ce unii dintre deputați au pledat pentru aprobarea proiectului alții au susținut o mai bună îngrijire acordată vârstnicilor în ultimii de viață. Subiectul a generat controverse și în rândul britanicilor de rând. Adepții și contestatarii inițiativei s-au adunat în fața Parlamentului.
Regatul Unit, la un pas de implementarea morții asistate
Proiectul ar urma să producă efecte doar în Anglia și Țara Galilor, dar până atunci trebuie să finalizeze parcursul legislativ care presupune mai mulți pași între Camera Comunelor și Camerla Lorzilor. Un parcurs care ar urma să mai dureze încă șase luni, după cum a declarat chiar inițiatoarea proiectului, deputata laburistă Kim Leadbeater.
Autoarea inițiativei susține că proiectul a fost elaborat astfel încât să ofere adulților boolnavi în faza terminală cu șase luni de trăit sau mai puțini opțiunea de alege. Una din condiții presupune ca „beneficiarul” să aibă destulă rațiune încât să „exprime o alegere informată” și destulă putere pentru a lua singuri substanța care le va aduce sfârșitul. Sinuciderea asistată este ilegală și prezintă o faptă din sfera penală care atrage după sine 14 ani de înhisoare, potrivit BBC.