Vortexul polar a ajuns și la noi în țară. Urmează câteva zile cu ninsori abundente, temperaturi scăzute și viscol puternic. ANM a emis o avertizare cod roșu de viscol pentru mai multe județe din zonele montane, și două avertizări cod portocaliu și galben pentru mai multe județe.
Astfel, la altitudini de peste 1.700 de metri, în special în județele Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Argeș și Dâmbovița, rafalele de vânt vor depăși 120 de km/h, după cum a transmis și directorul ANM, Elena Mateescu.
Vortexul polar a ajuns și în România. 5000 de pompierii scoși pe străzi
Avertizarea cod roșu intră în vigoare vineri, 22 noiembrie și este valabilă în interalul 05:00-14:00. Zăpăda se va pune în straturi de 30 de centimetri. Pentru a evita situațiile neplăcute, autoritățile au dislocat peste 5.000 de pompieri în zonele afectate de vortexul polar.
Separat de avertizarea cod roșu de viscol, ANM a emis două coduri portocalii pentru mai multe județe din țară. Vântul va sufla cu până la 85 de kilometri. Avertizările intră în vigoare tot vineri în intervalul 02:00-14:00, respectiv 14:00-20:00.

Rafalele de vânt vor depăși 100 de kilometri pe oră
Vor fi afectate județele din vestul țării, Timiș și Arad. Până la ora 20:00 în zonele montane din Carpații Orientali și Occidentali va ninge abundent.
„De la ora 2:00 până la ora 14:00 mâine, intensificările de vânt vor atinge 70-85 km/h în zonele joase ale județelor Caraș-Severin, Timiș și Arad. De asemenea, până la ora 20:00, zona înaltă a Carpaților Meridionali, local Carpații Occidentali și Orientali, va fi afectată de ninsori abundente care vor depune strat de zăpadă de peste 30 cm”, a adăugat Mateescu.
Vortexul polar a paralizat deja jumătate din țară. Un cod galben de intensificări ale vântului și viscol au afectat Doborgea, sudul Munteniei și al Olteniei, sudu Transilvaniei și zonele montane. Zone în care rafalele de vânt au atins 70 de km/h și 90 dekm/h în zonele înalte. La Bâlea Lac stratul de zăpadă măsoară 37 de centimetri, în timp ce la Vârful Omu, nămeții ating chiar și 26 de centimetri. În zonele joase din arcul intracarpatic și din Moldova, zăpada are între doi și 14 centimetri.
„În prezent, un cod galben de intensificări ale vântului și viscol afectează Dobrogea, sudul Munteniei și al Olteniei, sudul Transilvaniei și zonele montane. „Vântul suflă cu 50-70 km/h, iar pe creste ajunge la 80-90 km/h, viscolind ninsoarea. La Bâlea Lac, stratul de zăpadă a ajuns la 37 cm, iar la Vârful Omu la 26 cm. În zonele joase din Transilvania și Moldova, zăpada are între 2 și 14 cm grosime”, a completat directorul ANM, la Antena 3.

Vortexul polar a făcut prăpăd pe drumurile din România
Primul episod de iarnă din sezonul rece a provocat și incidente rutiere grave. Un camion din Republica Moldova a ieșit de pe carosabil pe DN2 în județul Iași. În acest context, autoritățile recomandă șoferilor să evite pe cât de mult posibil deplasările în zonele afectate de ninsorile abundente.
Temperaturile au scăzut semnificativ de la o zi la alta. În Zimnicea, temperaturile au scăzut în doar câteva ore de la 21 la 15 grade Celsius. În Capitală, termometrele au indicat 16 grade. La nivelul întregii țări, maximele au scăzut sub pragul înghețului. În special în sudul țării, unde valorile termice au oscilat între 0 și -9 grade. Frig va fi și mâine dimineață, când temperaturile scad sub 0 grade în toată țara. -10 grade în zonele depresionare și -2 grade în Capitală.