Joe Biden face presiuni pentru ca Ursula von der Leyen să fie numită ca următorul secretar-general al NATO, după ce candidatura lui Ben Wallace a fost blocată de Casa Albă.
Surse apropiate afacerii spun că președintele Comisiei Europene este noul candidat preferat al Statelor Unite la conducerea Alianței, după ce Casa Albă l-a respins pe Ben Wallace, secretarul Apărării al Marii Britanii, pentru acest rol, arată The Telegraph.
La 4 iulie, aliații NATO au convenit o prelungire a „contractului” cu Jens Stoltenberg, care este secretar-general din octombrie 2014. Norvegianul va conduce deci, teoretic, alianța până în toamna lui 2024.
Liderii NATO sperau să ajungă la un acord cu privire la un succesor al lui Stoltenberg la summitul lor anual de la Vilnius, Lituania, ce va avea loc săptămâna viitoare, dar nu au reușit să se pună de acord asupra unui candidat.
O sursă NATO a declarat că președintele SUA încearcă să o convingă pe von der Leyen, fost ministru german al apărării, să preia postul lui Stoltenberg, pe fondul temerilor că nu va apărea un alt candidat potrivit în următoarele 12 luni.
„Vom avea o problemă anul viitor când va deveni clar că lista candidaților nu va fi cu mult mai bogată decât acum”, a spus o a doua sursă.
Biden și von der Leyen, „legătură puternică”
Joe Biden și von der Leyen au construit „o legătură puternică” în ultimii ani, promovând legături transatlantice strânse pe teme favorite precum China, Ucraina și încălzirea globală, a spus o altă sursă.
S-a spus că șefa CE acum „se bazează pe Washington pentru informații”, o schimbare de la baza pusă pe informațiile transmise de agențiile europene – care au apreciat însă greșit, de exemplu, posibilitatea invadării Ucrainei de către Rusia.
von der Leyen vorbește de asemenea fluent franceză, un lucru ce se presupune că i-ar asigura și sprijinul lui Emmanuel Macron, care s-a opus candidaturii lui Wallace.
Experiență ca ministru al apărării. Rezultate… așa și așa
Între timp, Olaf Scholz, cancelarul german și fost rival politic al președintei CE, și-ar dori să o vadă departe de conducerea Alianței și păstrând un loc de muncă de top în UE.
Pe partea negativă, au fost aparent exprimate și îngrijorări cu privire la gestionarea proastă a ministerului german al apărării, pe care von der Leyen l-a condus între 2013 și 2019.
În 2015, s-a aflat de exemplu că soldații germani au fost nevoiți să înlocuiască mitralierele grele cu… cozi de mătură în timpul unui exercițiu NATO, pentru a-și ascunde lipsa de echipament.
NATO pare a fi totuși mai puțin atractivă decât CE
Președintele Comisiei Europene a declarat anterior că este o onoare să fie inclusă pe o listă de potențiali succesori ai lui Stoltenberg.
Cu toate acestea, purtătorul său de cuvânt a spus că „nu este disponibilă pentru acest loc de muncă, fie că este vorba despre acum sau despre viitor”.
În cadrul discuțiilor private, sursele declară că von der Leyen i-a spus lui Biden că nu va fi disponibilă să preia niciun rol la NATO până cel puțin anul viitor.
Strategii de la Casa Albă cred însă că vor avea o fereastră de oportunitate în recrutarea președintei CE, după alegerile europene de anul viitor.
von der Leyen, principal candidat și la anul
Se așteaptă ca von der Leyen să fie principalul candidat pentru liderii UE și să-și păstreze rolul de cel mai înalt oficial al blocului comunitar, responsabil de Comisie.
Cu toate acestea, există îndoieli cu privire la posibilitatea ca ea să obțină sprijin și din partea Parlamentului European, europarlamentarii de dreapta, care se opun politicilor sale ecologice, urmând să formeze o alianță.
Săptămâna trecută, Stoltenberg anunța că „nu caută o prelungire” după ce și-a amânat deja plecarea de la conducerea Alianței pentru a oferi stabilitate NATO pe fondul invaziei ruse a Ucrainei.
El va rămâne în funcție până în octombrie 2024, ceea ce înseamnă că va fi fost secretar general al NATO timp de un deceniu întreg până când urmează să demisioneze.
Șeful NATO se alege precum Papa
În prezent, nu există nicio procedură oficială standard pentru numirea celui mai înalt oficial al alianței militare.
Cele 31 de state membre din cadrul Alianței trebuie să poarte discuții cu privire la potențialii candidați până când se ajunge la un consens.
Wallace a renunțat la cursa pentru a-l înlocui pe Stoltenberg luna trecută, după ce la candidatura sa s-a opus atât Casa Albă, cât și Franța, care își dorește ca un lider din Uniunea Europeană să ocupe acest rol.
Sprijinul lui Wallace pentru Ucraina este o problemă
S-a spus că secretarul apărării ar fi favoritul mai multor state membre NATO, dar au existat tensiuni semnificative cu Washington, liderul de facto al alianței, din cauza sprijinului său necondiționat pentru Ucraina.
El a mers adesea mult mai departe în acordarea sprijinului său militar pentru Kiev, inclusiv în ceea ce privește tancuri și rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, decât SUA.
Pe de altă parte, alți membri NATO au susținut în propuneri și discuții găsirea unui prim-ministru sau a unui șef de stat care să-l înlocuiască pe Stoltenberg, în timp ce alții au făcut eforturi pentru o candidată de sex feminin.
Mette Frederiksen, prim-ministrul danez, a apărut și ea ca potențial favorit pentru a prelua rolul, după o întâlnire recentă cu Biden la Casa Albă.
Cu toate acestea, ea a fost scoasă din cărți atunci când statele membre și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea de a avea un al treilea lider scandinav, consecutiv, la cârma NATO.
De asemenea, era de așteptat și ca Turcia să se opună premierului danez după ce copii ale Coranului și ale steagurilor turcești au fost arse săptămâna trecută la Copenhaga.