Președintele rus, Vladimir Putin, a intrat în 2024 cu încrederea unui om care simte că ar putea câștiga bătălia împotriva unui rival cu mult superior. Cu doar câteva săptămâni mai devreme, el își anunțase intenția de a candida pentru un nou mandat prezidențial în timpul unei ceremonii de acordare de medalii veteranilor ruși din războiul din Ucraina. Conflictul a ocupat un loc important în campania sa electorală, reflectând aparenta sa convingere că rezultatul acestuia va fi în favoarea lui.
Rivalul net superior cu care se confruntă Putin nu este, desigur, Ucraina. Din perspectiva Kremlinului, Rusia este angajată într-o bătălie la nivel înalt împotriva întregii mașinarii militare occidentale, căreia Ucraina i s-ar fi oferit în mod nesăbuit drept câmp de luptă.
Această narațiune este cea în care conducerea rusă crede cu adevărat și pe care o vinde cu succes publicului rus. În mod convenabil, ea servește, de asemenea, drept scuză pentru propriile eșecuri militare ale Rusiei în cursul anului 2022 – eșecul de a zdrobi rezistența ucraineană în mod rapid, precum și pierderea ulterioară a teritoriilor ocupate mai târziu în acel an.
Contraofensiva ucraineană a eșuat lamentabil
În 2023, Rusia nu a obținut câștiguri spectaculoase pe câmpul de luptă, dar nici nu a pierdut teren. Mai mult, contraofensiva ucraineană foarte așteptată a eșuat lamentabil în a obține vreun progres major și strategic – spre bucuria Kremlinului.
De asemenea, prăbușirea economiei rusești, despre care mulți au sperat că va provoca căderea regimului lui Putin, nu s-a materializat. Economia Rusiei este, de fapt, în plină dezvoltare datorită cheltuielilor militare fără precedent, produsul intern brut (PIB) național crescând mai repede decât media mondială, salariile crescând într-un ritm record, iar procentul de persoane care trăiesc în sărăcie scăzând la niveluri care nu au mai fost înregistrate de la prăbușirea URSS, potrivit unui raport Al Jazeera.
Regimul politic de la Kremlin este, de asemenea, mai stabil decât a fost vreodată. Războiul i-a permis lui Putin să curețe câmpul politic intern de orice tip de opoziție. Rebeliunea armată pusă în scenă de Grupul Wagner a generat multă emoție în Occident, dar s-a dovedit a fi un eveniment complet lipsit de consecințe.
Faptul că războiul nu l-a slăbit pe Putin, ceea ce este și puțin probabil să o facă dacă va continua, pare a fi o idee pe care elitele politice occidentale o digeră cu greu.Ba din contră, Putin pare să fie în 2024 mai puternic ca niciodată, lucru pe care l-a remarcat recent și publicația străină Newsweek.
Putin nu are emoții înaintea alegerilor din 15 martie
În ultimele săptămâni, Putin a primit câteva vești care îi favorizează poziția. Deși sancțiunile impuse de SUA, menite să izoleze Rusia de sistemul financiar global, au provocat posibile pierderi, luna trecută FMI a prognozat o creștere a PIB-ului de 2,6% în 2024 – mai mult decât dublu față de estimările anterioare.
“Poziția lui Putin pare mai puternică decât era în urmă cu șase luni. Încercările de a izola Rusia din punct de vedere economic s-au dovedit mult mai puțin reușite decât se spera, în primul rând din cauza disponibilității Indiei de a cumpăra petrol rusesc”, a declarat pentru Newsweek John Hall, profesor de drept la Universitatea Chapman din California.
“Războiul din Ucraina decurge mai bine pentru Rusia decât a decurs de luni de zile, deoarece Rusia și-a asigurat conducte de armament din Coreea de Nord, Iran și China, în timp ce Ucraina se confruntă cu lipsuri grave de armament și forță de muncă”, a mai adăugat el.
De asemenea, Putin se îndreaptă către alegerile din 15 martie, pe care este sigur că le va câștiga, fiind încurajat chiar de ultimele evenimente: moartea celui mai proeminent politician de opoziție din Rusia, Aleksei Navalnîi, ezitarea Occidentului privind acordarea de mai mult ajutor pentru Kiev și capturarea orașului Avdiivka în regiunea Donețk.
“Pe plan intern, Vladimir Putin este mai puternic decât înainte. El a mobilizat opinia publică în spatele conducerii sale, numind sancțiunile occidentale un atac pe care l-a neutralizat.”, a declarat pentru Newsweek Ralph Carter, profesor de științe politice la Texas Christian University.
De aceeași părere este și Jennifer Kibbe, profesoară de guvernare la Franklin & Marshall College, care a declarat pentru Newsweek că Putin “se află în mod clar într-o poziție mai puternică în Ucraina decât a fost de peste un an, după ce tocmai a preluat Avdiivka și în condițiile în care Ucraina se confruntă cu dificultăți în timp ce livrările sale de arme încetinesc”.
Citește și: Cine sunt principalii opozanți ai lui Vladimir Putin rămași în viață