De-a lungul celor peste 20 de ani în care Vladimir Putin a domnit peste Rusia, mai mulți dintre adversarii săi au sfârșit împușcați sau otrăviți. Alții au murit în circumstanțe încă neclare.
Boris Nemțov este poate unul dintre cele mai bune exemple la care putem face referire. El a fost împușcat mortal în apropierea Kremlinului, la 27 februarie 2015, cu doar două zile înainte de un protest anti-război pe care urma să-l conducă.
Cunoscută pentru criticile sale la adresa Kremlinului, în special a războiului sângeros din Cecenia și a liderului Ramzan Kadîrov, jurnalista de investigație de la Novaia Gazeta, Anna Politkovskaia, a fost împușcată în casa scărilor din blocul în care locuia, pe 7 octombrie 2006, un asasinat care a coincis cu ziua de naștere a președintelui Vladimir Putin.
Mulți dintre adversarii lui Vladimir Putin au sfârșit împușcați sau otrăviți
Tot în 2006, Alexander Litvinenko, un alt opozant al regimului dictatorial de la Moscova, a fost otrăvit cu poloniu 210, un izotop radioactiv rar. Litvinenko a fugit din Rusia în Marea Britanie cu șase ani înainte să fie otrăvit. A murit după ce a băut ceai verde în care fusese pus poloniu. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că Rusia este vinovată de moartea lui Litvinenko.
La 4 martie 2018, fostul spion rus Serghei Skripal și fiica sa, Iulia, au fost găsiți inconștienți pe o bancă în Salisbury, sud-estul Angliei. Se crede că au fost otrăviți cu un agent neurotoxic, dar au supraviețuit. Poliția britanică consideră că familia Skripal a intrat în contact cu otrava la domiciliul lui Serghei, unde fiica sa a venit să-l viziteze din Rusia.
Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a murit în august 2023, în urma prăbușirii avionului în care se afla. Presupusul accident a avut loc la doar două luni după ce Prigojin a condus o revoltă împotriva conducerii armatei ruse. Rusia a negat orice implicare legată de prăbușirea avionului.
Ultimul pe listă, Aleksei Navalnîi a încetat din viață pe 16 februarie, în colonia penitenciară IK-3, situată într-o regiune arctică a Rusiei, însă circumstanțele decesului rămân încă necunoscute. Vladimir Putin este direct acuzat de orchestrarea asasinării disidentului rus.
Rând pe rând, cei care au îndrăznit să i se opună liderului de la Kremlin au fost eliminați. Totuși, cine sunt principalii opozanți ai lui Vladimir Putin care încă mai sunt în viață?
Mihail Hodorkovski, unul dintre cei mai cunoscuți opozanți ai președintelui Putin
Mihail Hodorkovski este unul dintre cei mai cunoscuți opozanți ai președintelui rus Vladimir Putin. Născut pe 26 octombrie 1963 în Moscova, Hodorkovski a devenit un magnat al afacerilor în timpul perioadei de tranziție de la economia planificată la economia de piață din Rusia. Relația tensionată cu Vladimir Putin a dus la arestarea sa în 2003. Hodorkovski a fost acuzat de fraudă și evaziune fiscală, iar compania pe care o conducea a fost dizolvată și vândută în mare parte către companii de stat.
Perioada sa de detenție a fost marcată de controverse și critici din partea comunității internaționale, care a văzut arestarea și procesul său ca fiind politice și ca o încercare de a intimida și de a zădărnici opoziția politică din Rusia. Hodorkovski a fost eliberat din închisoare în 2013, în urma unei grațieri prezidențiale. După eliberare, el și-a continuat activitatea politică de opoziție față de Putin, devenind un critic vocal al regimului de la Kremlin.
Hodorkovski a părăsit ulterior Rusia și trăiește acum în exil în Europa. El rămâne unul dintre cei mai importanți și influenți opozanți ai președintelui Putin, dedicat luptei pentru democrație și drepturile omului în Rusia.
Vladimir Kara-Murza, două tentative de otrăvire
Vladimir Kara-Murza este un jurnalist și activist rus cunoscut pentru implicarea sa în promovarea drepturilor omului și a democrației în Rusia. S-a născut pe 7 septembrie 1981 în Moscova și a absolvit Universitatea de Stat din Moscova cu o diplomă în științe politice. Kara-Murza a fost implicat activ în politica de opoziție încă din timpul adolescenței sale și a fost un susținător vocal al valorilor democratice și ale societății civile în Rusia. Ca jurnalist,
Kara-Murza a fost corespondent pentru mai multe publicații independente și a fost cunoscut pentru acoperirea subiectelor politice sensibile și pentru criticarea regimului lui Vladimir Putin. A devenit cunoscut pe plan internațional după ce a devenit purtătorul de cuvânt al lui Boris Nemtov.
Kara-Murza însuși a fost supus la două tentative de otrăvire în 2015 și 2017, ambele cazuri fiind legate de activitatea sa de opoziție. Cu toate acestea, el și-a continuat activismul și a devenit un critic vocal al regimului lui Putin, pledând pentru reforme democratice și respectarea drepturilor omului în Rusia.
Ilya Yashin, arestat de aproape doi ani
Ilya Yashin este un politician și activist rus cunoscut pentru implicarea sa în politica de opoziție și pentru eforturile sale de a promova democrația și drepturile omului în Rusia. Yashin a început să se implice în politica de opoziție încă din timpul studenției și a fost unul dintre fondatorii organizației de opoziție Solidaritatea în 2008. A devenit cunoscut pe plan internațional după ce a devenit unul dintre liderii protestelor de opoziție împotriva regimului lui Vladimir Putin în timpul alegerilor din 2011-2012.
În calitate de politician, Yashin a fost membru al Consiliului de Stat al Partidului Iabloko și a fost ales în Consiliul Municipal din Moscova în 2012. De-a lungul anilor, el a fost implicat în campanii împotriva corupției și abuzurilor de putere din partea guvernului rus. A fost arestat în vara anului 2022 și ulterior condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare pentru “difuzare de informații false” despre armata rusă.
Citește și: Putin i-a dăruit lui Kim Jong Un o limuzină de lux