Vitamina D și calciul sunt esențiale pentru sănătatea generală, însă nu reduc riscul de căderi sau fracturi la adulții în vârstă sănătoși, potrivit noilor recomandări preliminare emise de Grupul de Lucru pentru Servicii Preventive din SUA (USPSTF). În această actualizare, se recomandă pentru prima dată ca și bărbații, nu doar femeile aflate în postmenopauză, să evite suplimentarea cu vitamina D și calciu pentru prevenirea fracturilor sau căderilor.
Recomandări privind vitamina D
Anterior, recomandările din 2018 sugerau că suplimentarea cu până la 400 de unități de vitamina D și 1.000 de miligrame de calciu pe zi nu prevenea fracturile la femeile aflate în postmenopauză.
Totuși, la momentul respectiv, nu existau suficiente date pentru a emite o concluzie similară în cazul bărbaților. Actualizarea din 2024 extinde concluzia pentru bărbații de 60 de ani sau mai în vârstă, eliminând, totodată, referințele la anumite doze, scrie CNN.
Potrivit Dr. Goutham Rao, membru al grupului de lucru, studiile recente au oferit suficiente date pentru a concluziona că suplimentele de vitamina D și calciu nu ajută la prevenirea căderilor sau fracturilor.
De asemenea, nu s-au găsit dovezi care să sugereze că doze mai mari de vitamina D ar aduce beneficii. Cu toate acestea, Rao subliniază că vitamina D și calciul rămân nutrienți esențiali pentru sănătatea generală, fiind implicați în absorbția calciului, susținerea sistemului imunitar, performanța musculară și sănătatea creierului.
Pe de altă parte, aceste recomandări pot fi dificil de interpretat pentru publicul larg. Dr. Sherri-Ann Burnett-Bowie, profesor asociat la Harvard Medical School, avertizează că oamenii ar putea înțelege greșit mesajul, considerând că vitamina D și calciul nu sunt deloc importante. Ea subliniază importanța atingerii aportului zilnic recomandat, care este de 600-800 de unități de vitamina D și între 700-1.200 de miligrame de calciu. Totuși, multe persoane din SUA, mai ales din rândul populațiilor non-hispanice de culoare sau asiatice, nu ating aceste niveluri prin dietă, motiv pentru care suplimentele pot fi necesare pentru completarea deficitului.
Recomandările USPSTF sunt destinate adulților sănătoși, care trăiesc independent în comunitate, și nu se aplică celor din instituții de îngrijire pe termen lung sau celor cu afecțiuni specifice, precum osteoporoza, deficiența severă de vitamina D sau riscul crescut de căderi.
Grupul a concluzionat, cu o certitudine moderată, că suplimentele de vitamina D nu oferă beneficii pentru prevenirea primară a fracturilor și căderilor în rândul adulților în vârstă. Mai mult, suplimentele de vitamina D și calciu pot crește riscul de formare a pietrelor la rinichi, deși riscul este mic la doze moderate.
Criticile la adresa acestor recomandări vin din partea Consiliului pentru Nutriție Responsabilă, care subliniază că acestea nu iau în considerare nevoile grupurilor de risc. Persoanele cu expunere limitată la soare, diete restrictive sau tonuri mai închise ale pielii sunt mai predispuse la deficiențe de vitamina D, iar suplimentele pot fi esențiale pentru sănătatea lor.
Pentru a reduce riscul de căderi și fracturi, USPSTF sugerează alte măsuri, precum screeningul pentru osteoporoză la femeile de peste 65 de ani și exercițiile fizice regulate. Activitățile de întărire a musculaturii, precum ridicarea greutăților, utilizarea benzilor de rezistență, yoga, Pilates sau tai chi, pot ajuta la îmbunătățirea echilibrului și reducerea riscului de căderi.
Alte măsuri includ ridicarea lentă din poziția de șezut pentru a evita amețelile, testarea regulată a vederii și auzului, utilizarea dispozitivelor de asistență și evitarea suprafețelor alunecoase pe timp de iarnă.
Articolul subliniază că raportarea căderilor sau fracturilor medicului poate ajuta la identificarea unor probleme medicale nediagnosticate. Mesajul final este că, deși vitamina D și calciul sunt importante pentru sănătatea generală, prevenirea căderilor și fracturilor necesită o abordare mai cuprinzătoare, care să includă exerciții fizice, ajustări ale stilului de viață și screeninguri medicale regulate.
CITEȘTE ȘI – Un „disconfort” comun ar putea indica un deficit de vitamină „esențială” ce cauzează osteoporoză