Dr. Monica Pop, care se confruntă cu grave probleme de sănătate de mulți ani, a transmis cât de importantă este vitamina D pentru imunitate, mai ales în plin sezon al virozelor, fiind un aliat extraordinar în caz de gripă și răceala.
Dr. Monica Pop: “E vitamina imunității”
Monica Pop spune că vitamina D este un medicament foarte eficient pentru întărirea imunității, mai ales în această perioadă, când gripa și răceala de sezon ne dau târcoale. Totodată, medicul spune că vitamina D menține sănătatea sistemului osos și muscular.
„Atenție la Vitamina D! E vitamina imunității. Am fost și eu, cred, campioana mondială, dar, în sens negativ! Când m-am îmbolnăvit (cancer de colon), fără să fi avut vreo afecțiune înainte, am făcut toate analizele și investigațiile, normal. Pe lângă o anemie mare (7 hemoglobină, față de 15 cât era normal) aveam VITAMINA D3 = 3 (TREI). Nimeni nu a mai auzit așa ceva din toți cei pe care îi cunosc, în marea lor majoritate medici. Valorile normale sunt 30-100. Deci, imunitatea mea era la pământ.
Am luat apoi câte 1 capsulă de 5000 zilnic și, mai rar de 10.000. A crescut foarte greu, valoarea mea maximă fiind de 38. Acum, deși iau 5000 zilnic, e 28. Deci, atenție mare, e vitamina imunității! Mai ales cei care fac viroze frecvent și nu numai! Depinde cât e valoarea dozată. Cantitățile mici nu sunt eficiente. Mai ales iarna, primăvara și toamna. Cei care nu care aveți contraindicație, stați vara la soare. Cei care aveți, luați și vara D3!”, a scris Monica Pop într-o postare pe Facebook.
Citește și: Monica Pop luptă de 10 ani cu cancerul: “Este o boală severă, dar tratabilă și, uneori, vindecabilă”
Ce roluri are vitamina D și de ce este benefică
Funcțiile vitaminei D sunt multiple și vitale:
– Sănătatea oaselor: Acesta este cel mai cunoscut rol. Vitamina D este crucială pentru absorbția calciului și a fosforului la nivel intestinal, minerale esențiale pentru dezvoltarea, creșterea și remodelarea osoasă. Fără suficientă Vitamina D, oasele pot deveni fragile, casante sau deformate, ducând la rahitism la copii și osteomalacie/osteoporoză la adulți.
-Susținerea sistemului imunitar: Vitamina D joacă un rol important în modularea răspunsului imunitar, ajutând la prevenirea infecțiilor și la reducerea riscului de boli autoimune.
-Funcția neuromusculară: Este implicată în menținerea sănătății musculaturii și în funcționarea optimă a sistemului nervos. Nivelurile scăzute sunt asociate cu slăbiciune musculară și, în unele studii, cu un risc crescut de depresie.
-Reducerea inflamației și creșterea celulară: Vitamina D modulează procese biologice precum creșterea celulară și reduce inflamația la nivel general în organism.
Testarea nivelului seric de 25-OH-Vitamina D este cel mai bun mod de a stabili dacă există un deficit și de a ajusta corespunzător suplimentarea.
Cum se menține în formă medicul Virgil Stroescu la 77 de ani
Sfaturi importante legate de sănătate a oferit și medicul Virgil Stroescu, pe care îl vedem deseori la televizor, unde abordează subiecte legate de alimentație și stilul de viață sănătos.
Medicul Virgil Stroescu are câteva principii importante în ceea ce privește alimentația, pe care le urmează de zeci de ani. Faimosul nutriționist a dezvăluit că își începe diminețile cu un pahar de apă plată pentru hidratare. După 10-15 minute, specialistul ia micul dejun, care se bazează pe alimente vegetariene, precum cereale, semințe și soia. La prânz, medicul Virgil Stroescu consumă salate, legume sau supe și ciorbe, pregătite fără carne.
La cină, nutriționistul a mărturisit că optează pentru cantități mici de mâncare, precum o salată sau un fruct. De asemenea, i-a sfătuit pe cei care își doresc să slăbească să nu mai mănânce seara, mai ales cu 3-4 ore înainte de somn.
„Dimineața, în general, este bine să mâncăm cereale, obligatoriu cereale, în special fulgi de ovăz. Eu îi fierb, apoi pun semințe de floarea soarelui, semințe de dovleac, semințe de chia… Mănânc și pâine integrală, mai iau și niște soia, brânza de soia care este formidabilă. Brânza de animal nu e sănătoasă, se produce prin coagularea cazeinei. Cazeina este cea mai alergizantă proteină a organismului nostru.
Cum mergem la masă (n.r. de prânz) este bine să bem apă. Nu ar fi rău să bem o supică de legume. Hrana vegetală e vie, pe când hrana animală nu are viață. Dacă vrei să slăbești, nu trebuie să mai mănânci nimic seara, doar să bei apă. Nu trebuie să mănânci cu 3-4 ore înainte de somn sau, dacă vrei ceva foarte simplu, poți opta pentru o salată, un griș, orez sau un fruct – un măr sau două”, a explicat medicul Virgil Stroescu în podcastul moderat de Adina Alberts.
De asemenea, medicul a dezvăluit un secret pentru cei care iubesc ciocolata, dar nu vor să se îngrașe. „Carobul este praf de roșcove, are vitamine formidabile și este de 10 ori mai sănătos decât cacao. Se poate face ciocolată din el”, a mai spus specialistul.