Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, a făcut o serie de clarificări în privința programului Visa Waiver, suspendat recent de noua administrație de la Casa Albă.
Cu doar 10 zile înainte ca Joe Biden să-și încheie în mod oficial mandatul, Departamentul american pentru Securitate Internă și Departamentul de Stat au anunțat că România a îndplinit condițiile prevăzute de programul viza Waiver.
România, suspendată din programul Visa Waiver
Teoretic, după acest anunț și alte câteva formalități legislative vizele de călătorie pentru cetățenii români trebuiau ridicate. Proceduri care, conform calendarului inițial, aveau ca termen de finalizare 31 martie. După care, mai dura alte două luni pentru ca sistemul de autorizare electronică a călătoriilor și intrarea efectivă a României în programul Visa Waiver să fie completă din punct de vedere juridic.
Doar că în aceste două luni la Casa Albă a venit noua administrație, care, în frunte cu Donald Trump a avut o altă viziune asupra aderării României în Programul Visa Waiver. Potrivit ambasadorului României la Washington, președintele american a cerut o evaluare a prgramului de ridicare a vizelor pentru cetățenii români.
„Aș vrea să spun foarte clar că aceasta este o decizie suverană, exclusivă care ține de noua administrație care s-a instalat la Washington. România și-a îndeplinit absolut toate obligațiile. Așadar, responsabilitatea privind această decizie aparține actualei administrații, iar soluția nu poate veni decât de aici, de la Washington. Noi suntem oricând aici, gata să răspundem oricăror solicitări”, a explicat Andrei Muraru.

România a îndeplinit toate criteriile cerute de Programul Visa Waiver
Pentru moment nu se știe pentru cât timp a fost suspendată aderarea României în programul Visa Waiver. Însă, ambasadorul României la Washington a subliniat că partea română este pregătită și a îndeplinit toate standardele cerute de legislația americană.
„Suntem în contact cu noua echipă de la Departamentul pentru Securitate Internă și de la Departamentul de Stat, pentru a sprijini orice fel de evaluare. Nu știm cât va dura, nu există un termen limită, dar știu că România este integral pregătită și complet aliniată tuturor standardelor prevăzute de legislația americană. Urmărim zilnic acest dosar, avem întâlniri frecvente pentru a înțelege dacă există vreo așteptare din partea română”, a completat Andrei Muraru.

România a făcut progrese mari în domeniul securității
Șeful misiunii diplomatice române în Statele Unite a subliniat că Executivul de la București a făcut progrese semnificative în securitatea frontierelor, criminalitatea organizată sau schimbul de informații cu serviciile de inteligence americane.
„Prin măsurile pe care România le-a adoptat în decurs de un an și jumătate în domenii precum securitatea frontierelor, integritatea sistemului de emitere a pașapoartelor biometrice, regimul cetățeniei și mecanismele de schimb de informații cu partea americană în ceea ce privește țările teroriste sau cele de criminalitate organizată, România a atins sau chiar a depășit în unele zone standardul de cooperare specifice formatului Visa Waiver”, a mai declarat ambasadorul României în Statele Unite.

Administrația Trump a cerut reevaluarea Programului Visa Waiver pentru România
Din toate statele care trebuiau să adere în Programul Visa Waiver, România este singura țară pentru care procesul a fost suspendat. Din această privință, Andreu Muraru a explicat că țara noastră a „avut neșansa să fie prinsă în procedurile transferului de putere între administrația Biden și Trump”.
„Deci Croația a intrat în 2021, Israelul a intrat în 2023, iar Qatarul, ultima țară care a intrat în Programul Visa Waiver, a fost desemnată înaintea României, în septembrie sau octombrie anul trecut și a intrat la 01/12/2024. Deci neșansa României a fost că a fost prinsă în această schimbare de administrație. Practic, desemnarea s-a făcut de administrația Biden, urmând ca intrarea efectivă în program să se facă în timpul administrației Trump”, a mai declarat Andrei Muraru.

Andrei Muraru: sunt două motive pentru suspendarea programului Visa Waiver
Una din explicațiile pentru care Donald Trump a cerut revaluarea Programului Visa Waiver pentru România, spune Andrei Muraru, constă în faptul că noua administrație a venit cu politici noi care vizează securitatea frontierelor, iar președintele Trump a semnat și ordine executive în acest sens.
„Sunt două motive foarte reale pe care trebuie să le înțelegem. În primul rând, una dintre principalele priorități de guvernare ale administrației Trump, care a fost anunțată și discutată foarte intens, inclusiv în campania electorală, este securitatea frontierelor și în prima zi de mandat președintele Trump a emis nenumărate ordine executive prin care a pus în practică această prioritate”, a completat Muraru.

Poziția părții americane
Prin urmare, agențiile americane și-au concentrat atenția pe securitatea internă a țării, iar Programul Visa Waiver a căzut în plan secund. „ Deci orice altceva a devenit secundar și resursele Departamentului pentru Securitate Internă sunt acum afectate cu prioritate pe această direcție a securizării frontierelor, ceea ce ne-a pus în așteptare cu finalizarea acestui program”, a mai spus ambasadorul României la Washington.
Un al doilea motiv pentru care Programul Visa Waiver a fost suspendat pentru România constă în fapul că fiecare administrație care vine la Casa Albă solicită o reevaluare a proiectelor interne și a programelor aflate în derulare. Explicații, care de altfel, au venit și din partea oficialilor americani.
„În al doilea rând, este o practică curentă a acestei administrații, noua conducere a fiecărui departament din administrația americană a solicitat câte o evaluare internă a tuturor proiectelor și programelor aflate în derulare în momentul instalării în funcție. Deci, cazul nostru a coincis cu acest demers. Acestea sunt motivele cel puțin care care ne-au fost comunicate”, a conchis ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, pentru Digi 24.