Intrarea României în Programul Visa Waiver al Statelor Unite, anticipată pentru 2025, reprezintă un moment semnificativ în relațiile bilaterale. Cum vor călători românii în SUA – condiții necesare de călătorie în sistemul Visa Waiver.
Decizia intrării României în acest program vine în urma unei cooperări intense între autoritățile române și cele americane și a unei rate record de aprobare a vizelor în anul fiscal 2024.
Programul Visa Waiver este un acord internațional care permite cetățenilor anumitor țări să călătorească în Statele Unite fără viză pentru sejururi de până la 90 de zile – fie ca turiști, fie pentru afaceri – cu anumite condiții.
Țările participante în program sunt considerate de încredere din punct de vedere al securității și respectă anumite criterii, inclusiv cooperarea în privința securității frontierelor și a luptei împotriva terorismului.
România ar fi cea de-a 43-a țară care obține acest statut. Unul dintre cele mai importante criterii pentru aderare este rata de refuz a vizelor B1/B2 (turistice și de afaceri), care trebuie să fie sub 3%. Conform Departamentului de Stat al SUA, România a reușit să atingă această țintă în anul fiscal 2024, cu o rată de 2,61%. Rata de refuz se calculează ca raport între numărul de refuzuri și numărul total de cereri de viză. Dacă numărul cererilor cu șanse mari de aprobare crește, rata de refuz are șanse mari să scadă.
Condiții necesare de călătorie în sistemul Visa Waiver
„Procesul tehnic este aproape finalizat și ne dorim ca acest proces să se încheie. Anunțul efectiv este iminenet. Anticipăm că undeva la începutul ianuarie, iar intrarea efectivă va fi undeva martie-aprilie”, a declarat recent ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru la Digi24.
Este așteptată o creștere a schimburilor și a investițiilor americane, iar efectele se vor vedea în ani, potrivit diplomatului la Washington. După îndeplinirea criteriilor tehnice urmează un proces care se întinde pe mai multe luni, perioadă în care vor avea loc evaluări din partea autorităților americane și o vizită la nivel de experți.
1. Un certificat ESTA valid
Sistemul Electronic pentru Autorizarea Călătoriilor (ESTA) este o platformă online folosită pentru a determina eligibilitatea de a călători în SUA în scop turistic sau de afaceri în cadrul VW.
Trebuie să aveți un certificat ESTA aprobat înainte de a vă începe călătoria spre Statele Unite.
Taxa petru completarea formularului ETSA este de 14 dolari.
Sistemul ESTA va oferi un răspuns imediat referitor la posibilitatea de a călători în SUA în condiţiile programului Visa Waiver: cerere aprobată (Authorization Approved) – Călătoria este autorizată; călătoria neautorizată (Travel Not Autorized) – Trebuie să solicitaţi o viză temporară de la Ambasadă/Consulat înainte de începe călătoria; în aşteptare (Authorization Pending) – Trebuie să verificaţi portalul ESTA în decurs de 72 de ore pentru răspunsul final.
Dacă ESTA este aprobată înseamnă că: Este valabilă timp de doi ani sau până la expirarea paşaportului, în cazul în care nu este revocată; Este valabilă pentru călătorii multiple; Nu reprezintă o garanţie a intrării în SUA. ESTA aprobată vă permite să vă îmbarcaţi către SUA în condiţiile programului Visa Waiver. Pentru fiecare caz individual, CBP (Customs and Border Patrol) va decide dacă vă acordă sau nu dreptul de intrare în SUA.
Trebuie să obțineți un nou ESTA dacă: Vă schimbați pașaportul, inclusiv un pașaport de urgență sau temporar; Vă schimbați numele; Vă schimbați sexul; Vă schimbați țara de cetățenie;
Trebuie să modificați răspunsurile la oricare dintre întrebările cu „da” sau „nu” din cererea ESTA.
Pașaportul trebuie să fie valabil
2. Pașaport electronic valid
Pașaportul trebuie să fie valabil pentru încă cel puțin șase luni după data planificată de plecare din SUA și să aibă un cip electronic.
Pașapoartele de urgență sau temporare folosite pentru a intra în SUA în cadrul VW trebuie să fie, de asemenea, pașapoarte electronice.
În cazul în care călătoriți cu familia, fiecare membru al familiei, inclusiv sugarii și copiii, trebuie să aibă un pașaport.
3. Scopul călătoriei trebuie să fie cel care permitea până acum viză de tip B
Scopurile acceptabile pentru călătoria în Statele Unite sunt turismul, vacanțele, vizitarea prietenilor sau rudelor, tratamentul medical sau afaceri.
4. Restricții de călătorie
Nu sunt eligibili pentru VW și trebuie să obțină o viză înainte de a intra în SUA, cei care au vizitat anterior câteva alte țări – Cuba, Iran, Irak, Libia, Coreea de Nord, Somalia, Sudan, Siria sau Yemen – după datele stabilite de oficialii americani (1 martie 2011 pentru majoritatea țărilor și 12 ianuarie 2021 pentru Cuba).
5. Restricții adiționale
Fără prelungirea șederii
Dacă intrați în SUA prin VW, nu puteți prelungi șederea dincolo de perioada inițială de admitere, de 90 de zile.
Fără schimbarea statutului
Nu aveți permisiunea de a schimba statutul șederii dumneavoastră în SUA dacă ați intrat prin Visa Waiver. Asta înseamnă că nu puteți lucra sau studia în timpul șederii.
Călătorii scurte în locații apropiate
Puteți face o călătorie scurtă în Canada, Mexic sau o insulă din apropiere în timp ce sunteți în SUA în cadrul VW, potrivit cugetliber.ro, dar durata totală a șederii, inclusiv excursia, nu trebuie să depășească 90 de zile.
De ce acte aveți nevoie pentru a călători în SUA
Pașaport electronic valabil (e-pașaport);
ESTA aprobat: este necesar să aveți asupra dumneavoastră o copie a certificatului.
Scopul călătoriei trebuie să se alinieze regulilor. La intrarea în SUA, trebuie să comunicați autorităților un motiv al călătoriei care să fie conform cu Programul Visa Waiver, cum ar fi turismul, afacerile, tranzitul sau alte activități permise pe termen scurt.
Bilet de întoarcere: Este necesar să dețineți un bilet de întoarcere sau un bilet de călătorie către o altă destinație (care nu este o țară vecină sau o insulă adiacentă) în limita de 90 de zile impusă de program.