Vineri, China a anunţat că va intensifica controalele la frontierele sale pentru identificarea persoanelor care au intrat în contact cu virusul mpox, în urma alertei emise de Organizaţia Mondială a Sănătății (OMS). Această boală a fost un motiv de îngrijorare recent pentru autorități și se iau măsuri pentru prevenirea răspândirii ei.
OMS declară mpox o urgență de sănătate publică
Miercuri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că epidemia de mpox, cunoscută anterior sub numele de variola maimuţei, constitue o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional – nivelul cel mai înalt de alertă – pentru a doua oară în doi ani. Motivul este un focar de infecţie virală care s-a răspândit în ţările vecine din Republica Democrată Congo.
Mpox este o boală virală care se poate transmite de la animale la om, dar şi prin contact direct cu o persoană infectată. De obicei, provoacă simptome asemănătoare cu gripa și poate duce la apariţia unor leziuni purulente pe piele. Deşi majoritatea cazurilor sunt uşoare, în anumite condiții această boală poate fi fatală.
Conform unui comunicat al serviciului vamal chinez, persoanele care sosesc în China din ţări sau regiuni cu focare de COVID-19 trebuie să se declare în vamă dacă au fost expuse la cazuri de îmbolnăvire sau prezintă simptome. Este important ca aceştia să ia iniţiativa şi să aducă la cunoştinţa autorităţilor situaţia lor pentru a preveni răspândirea virusului.

China impune măsuri stricte de dezinfectare
În comunicat se menționează că ofițerii vamali vor urma proceduri specifice pentru a asigura măsuri medicale, precum și pentru prelevarea de probe și efectuarea testelor necesare.
Conform comunicatului de presă, toate vehiculele de transport, containerele sau mărfurile care provin din zonele afectate și sunt contaminate sau potențial contaminate trebuie să fie dezinfectate. Acest lucru este necesar pentru a preveni răspândirea contaminării și pentru a proteja cetățenii.
Aceste restricții au fost implementate de vineri și vor fi valabile timp de 6 luni.
Joi, Suedia a confirmat primul caz de infectare cu varianta mult mai contagioasă şi periculoasă a mpox. Această boală a cauzat moartea a cel puţin 548 de persoane în Republica Democrată Congo (RDC) începând cu acest an, în care această ţară este afectată cel mai grav.
OMS a avertizat că în curând ar putea fi detectate și alte cazuri de mpox importate în Europa.
CITIȚI ȘI: Bavarian Nordic cere aprobarea UE pentru vaccinul anti-mpox pentru copii