Un caz grav de violență în familie a fost înregistrat în București. Un tânăr de 25 de ani și-a înjunghiat mama și a bătut-o pe bunica sa. În fața acestui act de violență polițiștii au fost surprinși de reacția celor două victime agresate față de agresor. Polițiștii spun că sunt înregistrate circa 10.000 de cazuri de violență în familie în fiecare lună.
Mama și bunica agresate. Ultimul caz grav de violență în familie a fost înregistrat în București.
Un tânăr de 25 de ani și-a înjunghiat mama și a bătut-o pe bunica sa. În fața acestui act de violență polițiștii au fost surprinși de reacția victimelor agresate.
Atât mama, cât și bunica tânărului agresor au refuzat să depună plângere prealabilă și examinarea din punct de vedere medico-legal.
Violență în familie
Poliția Capitalei transmite că a fost sesizată Secția 25, la data de 29 iunie 2024, în jurul orei 23.00, de spre un caz de violență în familie.
Mama și bunica agresate. O femeie, în vârstă de 72 de ani, a anunțat polițiștii cu privire la faptul că, nepotul său, în vârstă de 25 de ani, ar fi agresat-o fizic pe mama lui, cu un obiect tăietor-înțepător.
Mama și bunica agresate
Violență în familie. Deplasându-se cu operativitatea la fața locului, polițiștii au luat legătura cu apelanta, bunica agresorului.
Mama și bunica agresate. Bunica a declarat față de polițiștii sosiți la intervenție că, după ce a înjunghiat-o pe mama sa, nepotul agresor a lovit-o,și pe ea, cu pumnul la nivelul feței și al toracelui.
Agresor ridicat de mascați
Violență în familie. Poliția Capitalei arată că, având în vedere comportamentul agitat și starea de agresivitate a nepotului agresor, acesta a fost imobilizat și încătușat, de mascați, luptătorii din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale.
Mama și bunica agresate. Măsura a fost luată și după ce tânărul agresor ar fi amențiat că se sinucide.
Drept urmare, după ce a amenințat cu fapte de violență asupra propriei persoane, tânărul agresor a fost condus la sediul subunității, Secția 25 Poliție.
Agresor internat la Psihiatrie
Violență în familie. Tânărul agresor a fost condus la o unitate medicală în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate.
Poliția Capitalei. La fața locului nu a putut fi identificată mama, una dintre cele două femei agresate. Persoana vătămată, a fost depistată, ulterior, de un echipaj de poliție, pe o stradă din Sectorul 6 și condusă la sediul subunității.
Polițiștii surprinși de reacția victimelor
Violență în familie. Femeia, mama tânărului agresor, a refuzat atât acordarea de îngrijiri medicale din partea echipajului de prim-ajutor sosit la fața locului.
Surprinzător, mama înjunghiată, una dintre cele două victime agresate, a refuzat și cooperarea cu polițiștii, dar și emiterea unui ordin provizoriu de protecție.
În urma colaborării cu polițiștii, mama bănuitului a fost de acord să fie transportată la spital, prezentând urme de zgâriere la nivelul mâinii stângi.
Mama și bunica au refuzat să depună plângere
Violență în familie. Poliția Capitalei transmite:
Menționăm faptul că mama și bunica agresate au refuzat să depună plângere prealabilă și examinarea din punct de vedere medico-legal.
În continuarea activităților procedurale, s-a completat formularul de evaluare a riscului, constatându-se existența unui risc iminent, însă cele două femei s-au opus emiterii unor ordine de protecție provizorii.
Risc iminent
Violență în familie. Având în vedere situația celui în cauză, tânărul agresor, procurorul de caz urmează să demareze procedura de luare a măsurii internării medicale provizorii, aceasta reprezentând o măsură nevoluntară.
Cercetările sunt continuate, din oficiu, de către Secția 25 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, pentru săvârșirea a două infracțiuni de violență în familie.
Aproape 50.000 de cazuri de violență în familie în primele cinci luni din 2024
Aproape 10.000 de cazuri de violență în familie au fost înregistrate în primele cinci luni din 2024.
Datele transmise de Poliția Română arată că, în primele 5 luni ale acestui an, polițiștii au intervenit la 49.014 cazuri de violență în familie, dintre care 24.380 în mediul urban și 24.634 în mediul rural.
De asemenea, polițiștii au emis 5.040 de ordine de protecție provizorii, 2.066 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată.
Violența în familie, în creștere
La nivel național, în primele 5 luni ale anului 2024, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice – violență în familie a crescut cu 2,2%, față de primele 5 luni ale anului 2023, de la 22.551 la 23.047 de fapte.
Au fost înregistrate creșteri, comparativ cu perioada similară din anul 2023, pentru loviri sau alte violențe (de la 13.808 la 13.847 de fapte) și amenințare (de la 2.650 la 2.903 fapte).
Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor o au „lovirea sau alte violențe” – 60 % (13.847 de fapte) și ,,amenințarea” – 12,6% (2.906 fapte), acestea împreună reprezentând 72,6% din total.
După locul comiterii, 12.715 infracțiuni au fost comise în mediul urban, 10.321 în mediul rural, 18.591 la domiciliu și 4.456 în spațiul public.
Peste 3.700 de copii victime la violență în familie
În primele 5 luni ale anului 2024, s-a înregistrat o creștere atât a numărului autorilor (23.440) care comit astfel de fapte de violență în familie, cât și a victimelor acestora (24.329).
Din totalul victimelor infracțiunilor de violență domestică, 4.279 sunt bărbați, 16.321 sunt femei, iar 3.729 sunt minori.
În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 4.996 de ordine de protecție, 2.066 fiind provenite din ordine de protecție provizorii.
CITIȚI ȘI: Violența domestică, în creștere. Ministrul Justiției vorbește despre situația alarmantă