Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a participant la Reuniunea internaţională „Violenţa Domestică – o vulnerabilitate pentru societatea actuală?!” și a transmis că numărul cazurilor de violență domestică a crescut în acest an.
Evenimentul „Violenţa Domestică – o vulnerabilitate pentru societatea actuală?!” a fost organizat de Asociaţia D.A.R. (Dăruire, Apreciere, Responsabilitate) în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.
Ministrul Justiției anunță situația alarmantă
Alina Gorghiu, ministrul Justișiei, a vorbit despre accentuarea îngrijorătoare a cazurilor de violență domestică raportate în țara noastră. Cele mai multe victime ale acstui tip de agresiune sunt femei.
„În primele trei luni din 2024, numărul faptelor penale legate de violenţa domestică a crescut cu 2,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 13.307 la 13.628. Din totalul victimelor acestor infracţiuni, 2.507 sunt bărbaţi, 9.641 femei şi 2.262 minori,” a anunțat Alina Gorghiu.
În 2022, peste 100.000 de cazuri de violență domestică au fost raportate
Ministrul Justiției a anunțat că e îngrijorător faptul că mai mult de o treime dintre cazurile de violență domestică raportate în ultimii șase ani, sunt cele înregistrate în anul 2023.
„În ultimii şase ani, au fost înregistrate peste 288.000 de plângeri pentru violenţă domestică şi violuri în cuplu. Numai anul trecut, s-au raportat peste 100.000 de fapte de violenţă domestică.”, a precizat ministrul Justiției.
Violența domestică, în creștere
O situație alarmantă este și cea relevată de datele înregistrate în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioară a anului trecut. Numărul de cazuri raportate de violență în familie a crescut.
„Datele pentru anul în curs indică o situaţie alarmantă. În primele trei luni din 2024, numărul faptelor penale legate de violenţa domestică a crescut cu 2,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 13.307 la 13.628. Din totalul victimelor acestor infracţiuni, 2.507 sunt bărbaţi, 9.641 femei şi 2.262 minori.” mai adaugă Gorghiu.
Copiii, victime ale violenței domestice
O situație dramatică este reprezentată și de segmentul de populație care cadea adesea pradă violenței în familie. Fie că sunt cei agresați, fie că sunt martorii unei agresiuni asupra unui membru al familiei, copiii sunt victime alea violenței domestice.
”Conform unui studiu realizat anul acesta de Salvaţi Copiii, unul din zece copii mărturiseşte că este victima acestei forme de violenţă,” a conchis Alina Gorghiu, conform News.ro.
Impactul devastator al violenței domestice asupra copiilor
Violența de gen, în special cea domestică, are efecte extrem de nocive asupra copiilor. Aceștia sunt întotdeauna afectați de abuzurile comise împotriva mamelor lor și, adesea, devin victime ale agresorului, care este de obicei tatăl lor biologic sau vitreg.
Studiul realizat de Agenția Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene (ADF) și citat de Poliția Română, subliniază legătura dintre actele de violență suferite în copilărie și riscul de a deveni, la maturitate, victime sau agresori. Pentru a întrerupe acest ciclu al violenței, este crucial să oferim sprijin copiilor care sunt victime ale violenței domestice sau sunt martori ai violenței domestice îndreptate împotriva mamelor lor .
Băieții au o probabilitate mai mare de a deveni agresori, iar fetele, victime
Mai mult, copiii pot fi afectați direct de violența familială, devenind ei înșiși victime ale actelor de violență. Experiențele traumatizante din copilărie le pot afecta profund personalitatea: băieții au o probabilitate mai mare de a deveni agresori, iar fetele, victime.
Simptomele copiilor expuși la violență
Copiii care trăiesc în familii violente pot manifesta o serie de simptome și comportamente îngrijorătoare:
- Tulburări de somn și alimentare
- Urinare în timpul somnului
- Tulburări de vorbire
- Comportamente agresive sau pasivitate față de agresiuni
- Depresie, anxietate, frică de abandon, frică de răniri și de moarte
- Dificultăți de învățare și socializare
- Gânduri sau tentative de suicid
Atmosfera de teroare din familiile violente
Copiii crescuți în astfel de medii învață că violența este un mijloc eficient de a obține ceea ce doresc, de a-și impune punctul de vedere și de a se face ascultați. Modelele masculine care utilizează violența sunt percepute ca fiind adevărate, încrezătoare și respectate. În astfel de familii, nevoia de siguranță și securitate emoțională a copiilor este profund compromisă. În locul autorității părintești normale, se instalează o atmosferă de teroare, care nu contribuie la formarea unui adult echilibrat și poate împiedica dezvoltarea mentală și emoțională sănătoasă a copilului.