Premierul Ungariei, Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în lumina alegerilor din SUA, lumea este în pragul unei „noi realităţi” şi urmează să se întâmple „lucruri noi”.
Dup cum relatează MTI, Orban a mai afirmat că „în faţa noastră sunt schimbări foarte mari; trecem de la vremea războiului la o eră a păcii”.
Potrivit lui Orban, după alegerile prezidenţiale din SUA, elita europeană “nu a observat noua realitate”, totuşi lumea se va confrunta cu schimbări masive când Donald Trump îşi va prelua mandatul pe 20 ianuarie, chiar dacă va pune în practică doar o fracţiune din ceea ce şi-a planificat, a adăugat el.
Viktor Orban: „Prosperitatea se va putea întoarce în Europa”
Viktor Orban a mai afirmat că, dacă războiul din Ucraina se încheie, sancţiunile „care torturează economia europeană” vor putea fi ridicate, punctul de vedere al Ungariei fiind că sancţiunile ar trebui ridicate cât mai curând posibil.
Apoi, perioada de inflaţie „se va încheia, iar redresarea economică va putea începe în sfârşit, iar prosperitatea se va putea întoarce în Europa”, a conchis Orban.
De asemenea, vorbind la postul public de radio Kossuth vineri dimineață, Orban a subliniat planurile guvernului său de reformă economică și a reflectat asupra realizărilor recente ale Ungariei ca parte a președinției sale UE.
El a subliniat că menținerea „calmului strategic” este esențială în aceste vremuri dificile, în special pe fondul tensiunilor geopolitice în curs. Raportând de la Bruxelles, în urma unui summit UE de două zile, el a subliniat necesitatea de a evita provocările și de a se concentra în schimb pe diplomație și stabilitate.
O încetare a focului în Ucraina, de Crăciun?
În declarațiile sale, Orban a dezvăluit eforturile în curs de a negocia o încetare temporară a focului în Ucraina în timpul sezonului de Crăciun. El a menționat discuțiile cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, un mediator dovedit, menite să asigure un armistițiu și să faciliteze un schimb major de prizonieri în timpul Crăciunului ortodox. Potrivit lui Orbán, un astfel de gest ar putea servi ca un pas mic, dar plin de speranță către pace.
„O încetare a focului de Crăciun ar arăta că pacea nu este complet inaccesabilă, nici măcar pe termen scurt”, a spus el, adăugând că, deși Rusia și-a arătat disponibilitatea de a sprijini propunerea, poziția Ucrainei se poate schimba și ea.
Revenind la probleme internaționale mai largi, premierul ungar a subliniat două evoluții transformatoare: schimbarea echilibrului de putere în favoarea Rusiei și schimbările de la Washington odată cu revenirea lui Donald Trump la președinție. Acești factori, a sugerat el, impun liderilor europeni să adopte o abordare mai pragmatică pentru a asigura stabilitatea și rezistența economică. Orbán a criticat Bruxelles-ul pentru că a rămas deconectat de aceste realități globale, invocând un acord recent între marile partide din Parlamentul European de a trimite fonduri substanțiale în Ucraina, ca exemplu de priorități deplasate.
El a susținut că cele 310 de miliarde de euro deja cheltuite pentru război ar fi putut fi folosite pentru a consolida infrastructura Europei, pentru a consolida integrarea Balcanilor de Vest sau pentru a îmbunătăți capacitățile militare.
Angajamentul față de suveranitate
Reflectând asupra președinției UE a Ungariei, Orban a evidențiat realizările semnificative, inclusiv soluționarea disputelor de un deceniu pentru integrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și normalizarea relațiilor cu țările din Balcanii de Vest. El a descris aceste descoperiri ca o dovadă a capacității Ungariei de a aborda probleme complexe pe care alții nu au reușit să le rezolve. Orbán a introdus, de asemenea, un plan de acțiune pentru restabilirea competitivității Europei, pe care îl consideră cea mai mare realizare a președinției. „Dacă vrem ca europenii să trăiască mai bine, trebuie să îmbunătățim competitivitatea”, a afirmat el, menționând că abordarea pragmatică a guvernului său a adus politica UE mai aproape de realitate.
În timp ce Ungaria se pregătește pentru un vot parlamentar asupra bugetului de anul viitor, el a subliniat importanța asigurării unei ajutoare economice imediate. El l-a lăudat pe guvernatorul Băncii Centrale, György Matolcsy, pentru rolul său în salvarea familiilor din criza datoriilor și a anunțat intenția de a numi ministrul Finanțelor Mihály Varga în funcția de șef al Băncii Centrale. Viitorul plan de acțiune economică, condus de Márton Nagy, include inițiative precum un nou acord salarial și programe inovatoare de creditare. Orbán și-a exprimat optimismul că aceste măsuri vor avea rezultate notabile până la începutul anului 2024, oferind familiilor maghiare un început puternic al noului an. „Un început de zbor în ianuarie este esențial”, a declarat Orban, subliniind angajamentul guvernului său de a acționa rapid și eficient în beneficiul cetățenilor și pentru a consolida economia Ungariei.
În cele din urmă, premierul Ungariei și-a reiterat angajamentul față de suveranitate și interese naționale în elaborarea politicilor europene. El a subliniat influența tot mai mare a grupului Patrioți pentru Europa din cadrul Parlamentului European, descriind-o ca pe un contrabalans la rețelele globaliste conduse de figuri precum George Soros.
Citiți și: Marcel Ciolacu și Viktor Orban – conferință de presă la Palatul Victoria /VIDEO