Viktor Orban, premierul Ungariei, susține că temerile privind un posibil atac al Rusiei asupra unui stat membru NATO sunt nefondate. Orban a menținut relații bune cu Moscova, în ciuda sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană după invazia Rusiei în Ucraina.
Orban: „Dacă vrei pace, pregătește-te pentru război”
Premierul Ungariei a explicat că puterea și forțele armate sunt necesare pentru a evita războiul, deoarece războaiele sunt cauzate cel mai adesea de slăbiciune.
„O țară riscă să fie atacată dacă inamicul crede că o poate învinge. Dacă vrei pace, pregătește-te pentru război”, a declarat Orban, într-un interviu acordat postului Kossuth Radio.
Capacitățile de apărare sunt necesare și este destul de rău că Ungaria nu a fost puternică în această privință de mult timp. „Cu toate acestea, am început să ne dezvoltăm forțele armate și progresăm foarte bine.”, a precizat Viktor Orban.
„Cei din Occident tratează acest război ca fiind al lor”, susține Orban
Este de neînțeles, potrivit lui Orban, de ce nu se pune accentul pe prevenirea unei noi devastări și de ce nu se izolează acest conflict, cu atât mai mult cu cât este un război între două națiuni slave.
„Este în interesul tuturor celorlalți să izoleze acest conflict, dar, în schimb, cei din Occident tratează acest război ca fiind al lor. Schimbarea poziției Germaniei ilustrează modul în care ne îndreptăm spre război: inițial au decis să trimită doar căști, în timp ce acum trimit arme și iau în considerare chiar trimiterea de trupe.
În teorie, strategia este ca ucrainenii să lupte în prima linie, în timp ce noi le furnizăm arme, bani și echipament tehnic. În cadrul negocierilor privind războiul, am întrebat în mai multe rânduri dacă cineva îmi poate spune câți bani vor trebui cheltuiți pentru ca ucrainenii să-i forțeze pe ruși să iasă din teritoriile ocupate. Răspunsul la această întrebare este, de obicei, tăcerea”, a afirmat premierul Ungariei
Viktor Orban: „La sediul NATO din Bruxelles au loc pregătiri de război”
Premierul a subliniat că Ungaria insistă asupra Cartei fondatoare a NATO, care prevede că este o alianță de apărare, fără a se menționa că NATO ar putea intra în război în afara teritoriului membrilor săi. Cu toate acestea, „în prezent, la sediul NATO din Bruxelles au loc pregătiri de război, iar organizația discută cum poate participa la război,” susține Orban.
Orban: „Ceea ce se întâmplă în prezent la Bruxelles și la Washington creează starea de spirit pentru un conflict militar direct”
Premierul Ungariei este de părere că „rușii nu se compară cu armata ucraineană, în timp ce NATO este de o sută sau poate de o mie de ori mai puternică decât Ucraina, ceea ce înseamnă că nu este în interesul Rusiei să atace organizația de apărare. NATO a fost creat inițial pentru ca alianța să se alinieze ca o singură țară în spatele unui stat membru atacat. De asemenea, el a subliniat că o lungă perioadă de pregătire a precedat intrarea în ambele războaie mondiale, iar ceea ce se întâmplă în prezent la Bruxelles și la Washington creează starea de spirit pentru un conflict militar direct, ceea ce am putea descrie la fel de bine drept pregătirea intrării Europei în război.
Declarațiile lui Macron și poziția Poloniei față de agresiunile Rusiei
Viktor Orban a menționat că președintele francez Emmanuel Macron a subliniat că Rusiei nu i se poate permite să câștige războiul din Ucraina. De asemenea, Polonia a declarat că este pregătită să doboare rachetele rusești care atacă infrastructura civilă din Ucraina.
Poziția Ungariei în conflictul militar din Ucraina
Ungaria, membră a Uniunii Europene și NATO, a refuzat să ofere asistență militară Ucrainei în conflictul cu Rusia. Orban, aflat la putere din 2010, și-a bazat campania pentru alegerile din iunie la Parlamentul European pe evitarea unei implicări mai profunde a UE în război.
Viitorul Europei: război sau pace?
Premierul ungar consideră că rezultatul alegerilor din iunie ar putea influența decisiv direcția Europei spre război sau pace. Viktor Orban susține că, în urma votului din iunie, configurația Parlamentului European ar putea determina evoluția Europei spre război sau pace, notează Magyar Nemzet.