Nu este nici un secret: industria auto europeană trece prin momente grele. Cei mai afectați sunt producătorii germani, VW anunțând pentru prima oară în istoria sa că are de gând să închidă o fabrică din Germania. După demonstrații în stradă, organizate de sindicate, dar și după anunțul chinezilor cum că ei sunt dispuși să cumpere fabrica, situația s-a resetat. Comisia Europeană și liderii europeni doresc reînarmarea Europei, unde un rol important ar avea și constructorii auto, care să treacă la reconversia producției.
Dacă piața auto europeană ar fi fost una solidă și fără probleme, probabil că nici nu s-ar fi pus în discuție ca marii constructori de automobile să ia în calcul participarea de noul concept de reînarmare a Europei, botezat ReArm Europe. Proiectul, bazat pe niște sume absolut uriașe, de circa 800 miliarde de euro, este susținut puternic chiar de Ursula von der Leyen, care și-ar dori să direcționeze cea mai importantă parte către producătorii din țara sa, Germania. Nu iese fum fără foc, iar presa occidentală este deja plină tot felul de declarații în acest sens.
Volkswagen ia în considerare construirea de echipamente militare pentru armata germană, ca parte a eforturilor Europei de reînarmare. Pentru cotidianul The Telegraph, Oliver Blume, CEO al Volkswagen Group și CEO Porsche, a afirmat că încă nu a fost abordat Grupul său de către potențiali parteneri, dar ar fi dispus să „analizeze conceptele”.

Pe de altă parte, Johnn Elkann, Chairman al Stellantis, este convins că producătorii de automobile nu au nevoie de industria de apărare pentru a supraviețui. El a declarat pentru Bloomberg că „noi nu credem că poate fi vorba de o alegere între industria auto și industria de război”. Conglomeratul franco-italo-american Stellantis reunește 14 mărci, printre care Alfa Romeo, Fiat, Chrysler, Jeep, Citroen, Peugeot, DS, Opel, Maserati.

Deocamdată nu se știe cum vor evolua lucrurile, însă un lucru este clar: reînarmarea Europei este eminamente o decizie politică, iar sumele uriașe de bani sunt tentante pentru orice companie. Și când este vorba de atâția bani, se fac mii de calcule, de discuții, de supoziții, iar părerile sunt cât se poate de diverse, uneori chiar contrare. Evident, Europa nu are capacitatea de a produce armament în cantități mari, care să rezulte în urma unor comenzi apărute brusc. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, sub deviza „Totul pentru front, totul pentru victorie” statul român a trecut întreaga industrie românească de la acea vreme, pe modul „război”.
Evoluția pieței auto europene a intrat însă sub amenințarea valului de mașini electrice chinezești. Companiile chinezești nu și-au ascuns intențiile și țintele de vânzări pentru următorii ani, ceea ce a provocat deja fiori reci pentru reprezentanții mărcilor europene. De exemplu BYD, ultimul intrat de piața românească, a anunțat că în cinci ani vrea să fie prima opțiune de cumpărare a românilor, chiar înaintea Daciei.
Deocamdată suntem la nivelul discuțiilor și intențiilor, dar și mandatul lui Donald Trump este doar la început. Decisive vor fi negocierile dintre SUA și Rusia pentru oprirea războiului și pentru parafarea unei păci durabile. Cu cât se vor finaliza ele mai rapid, cu atât vor fi salvate mai multe vieți, iar resursele financiare nu vor mai fi alocate pentru armament și muniție, ci pentru proiecte de dezvoltare economică și tehnologii noi.