George Gabriel Bologan, numit pe 6 februarie 2024 consilier prezidențial la Departamentul de Politică Externă al Administrației Prezidențiale, este un băiat deștept. Poate exagerat de deștept. Pe 23 ianuarie 2024 președintele României a semnat decretul de rechemare în țară a lui George Gabriel Bologan din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Spaniei. S-a întâmplat ca Bologan să-și întrerupă mandatul intempestiv, după nici doi ani de activitate, el fiind numit la post pe 1 martie 2022. Încă nu cunoaștem cauzele rechemării sale inoportune.
Pe surse, am aflat că la scurtă vreme după numirea în funcția de consilier prezidențial, Bologan ar fi fost desemnat ca viitor ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran Militar de Malta. În acest moment, misiunea la Vatican și la Ordinul Suveran Militar de Malta este onorată de Liviu Bleoca, însărcinat cu afaceri a.i. Mâna sa dreaptă este Doina Căjvăneanu, ministru-consilier, fost însărcinat cu afaceri a.i. la Vatican. Inițial, Vaticanul nu a dat nici un răspuns pe canalele diplomatice, la anunțul Ministerului Afacerilor Externe privind intenția de a-l trimite ambasador pe Bologan. Vaticanul a încuviințat numirea cu o jumătate de gură abia când MAE și-a reiterat intenția. Toate aceste demersuri sunt întreprinse, cel puțin în cazul Vaticanului, înainte de prezentarea scrisorilor de acreditare a ambasadorului desemnat.
Două ar fi problemele spinoase dintre România și Sfântul Scaun
1.Situația bunurilor imobiliare ale Bisericii Catolice naționalizate de statul comunist și încă nerestituite propritarului de drept. 2. Mai vechile legături dintre Vatican și George Gabriel Bologan. Acesta a urmat cursurile de filozofie și teologie la Universitatea Pontificală Gregoriană, Institutul Pontifical Oriental, Universitatea Pontificală Urbaniană și la Ateneul Pontifical Sant’Anselmo, absolvite în anul 2000 cu titlul de licență.
Pe lângă acestea, a urmat cursuri de specializare la Institutul Diplomatic Român, la Societatea Italiană pentru Organizații Internaționale, NATO Defence College din Roma și la Universitatea Oxford, unde a urmat cursul Oxford Leadership Executiv Program. Cireașa pe colivă a pus-o în 2020 când total neinspirat, a urmat și absolvit la inițiativa șefilor săi ierarhici cursul postuniversitar “Securitate şi bună guvernare”, organizat la Colegiul Național de Apărare – Universitatea Națională de Apărare “Carol I”, curs dedicat prin tradiție ofițerilor și ofițerilor acoperiți din structurile speciale ale statului, adică Direcția Generală de Informații a Apărării, Direcția Contrainfromații și Securitate Militară și evident, Serviciul de Informații Externe.
Cu alte cuvinte, când la tine în țară îmbrățișezi aceeași poșircă borșită a securității și bunei guvernări, toate facultățile de filozofie și teologie făcute la Roma nu fac nici cât o ceapă degerată. O să vă întrebați nedumeriți de ce România ar trimite ambasadori spioni la Vatican. În primul rând, ar fi o naturală măsură de retorsiune, dat fiind faptul că prin tradiție, nunții papali, adică ambasadorii Vaticanului sunt și ei înșiși tot niște spioni. Sfânta Alianță, rebotezată mai târziu Entitatea, este unitatea de informații și de contrainformații a Vaticanului. Cei din anturajul apropiat al papei, adică conclavul cardinalilor o numesc colocvial SePe, de la Sodalitium Pianum sau Frăția Papei Pius. Inițial, scopul SePe a fost interzicerea ereziei moderniste inițiate de Papa Pius al X-lea în 1907. Monseniorul Umgerto Benigni a întemeiat o organizație secretă asemănătoare inchziției formată din 50 de membri, care deschideau și fotografiau scrisori private și urmăreau înalții prelați să vadă ce literatură cumpără din librării, cu cine se întâlnesc și ce pun la cale. Una peste alta, SePe ar fi fost desființată înaintea celui de Al Doilea Război Mondial, dar ea există și funcționează, indiferent dacă analiștii o numesc Entitatea sau Sodalitium Pianum.
După 1989, România a trimis mai mulți studenți la universitățile pontificale din Roma, unii dintre ei fiind ofițeri acoperiți ai spionajului militar (DGIA) sau ai SIE. George Gabriel Bologan este de confesiune Greco-catolică, fiind originar din satul Haieu, coumna Sânmartin, județul Bihor. Cununia lui din luna mai 2024, care a avut loc la Biserica Sfântul Nicolae din Oradea a fost oficiată de episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, alături episcopul de Cluj-Gherla Claudiu-Lucian Pop și cardinalul de Blaj, Lucian Mureșan.
CITIȚI ȘI: Dezvăluirile omului care știe secretele Vaticanului (oficiuldestiri.ro)