Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele Parlamentului European Roberta Metsola s-au deplasat vineri la Tel Aviv pentru a-și manifesta sprijinul față de Israel și pentru a condamna acțiunile teroriste ale Hamas.
Împreună cu președintele israelien Isaac Herzog, cele două oficiale ale Uniunii Europene au fost conduse de urgență într-un adăpost când s-au declanșat sirenele de avertizare (vezi video jos).
„Înapoi în Israel. Suntem aici cu un mesaj de solidaritate după cel mai grav atac terorist pe care Israelul l-a îndurat în ultimele generații. Teroarea nu va învinge. Modul în care răspundem contează. Putem – trebuie – să oprim Hamas. Și să facem tot ce putem pentru a atenua consecințele umanitare”, a scris președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, pe platforma X.
Tel Aviv: President Herzog and @vonderleyen and @EP_President taken to a shelter due to Rockets that were launched from Gaza pic.twitter.com/EAGEynImgb
— Amichai Stein (@AmichaiStein1) October 13, 2023
Hamas a continuat și vineri să lanseze rachete împotriva Israelului
Gruparea teroristă a transmis că a lansat o rachetă spre Safed, un oraș din nordul extrem al Israelului, potrivit BBC. Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, Daniel Hagari, a scris pe X, fostul Twitter, că o lansare din Gaza „spre regiunea nordică” a fost interceptată, fără însă să spună dacă a fost vorba despre Safed.
De asemenea, Hamas a mai transmis că a tras mai multe rachete spre Ashkelon, Sderot și Be’eri, toate orașe din sudul Israelului unde militanții Hamas au ucis 1.300 de civili în atacul de sâmbăta trecută.
Premierul Benjamin Netanyahu a promis, într-un discurs ţinut după învestirea guvernului de unitate al Israelului, că ”nu vom slăbi eforturile de a-i aduce înapoi acasă”, referindu-se la ostaticii luaţi de Hamas, potrivit The Guardian.
”În acelaşi timp, suntem uniţi în hotărârea împotriva duşmanului odios şi criminal”, a spus el.
Referindu-se la Hamas, el a cerut ţărilor care ”menţin prezenţa” să înfrunte sancţiunile. În finalul discursului, el a afirmat: ”Ne aşteaptă zile grele”.
The Guardian prezintă fragmente din discursul lui Netanyahu: „Va veni timpul când vom reconstrui comunităţile distruse”
”Puterea voinţei şi rezistenţa sunt sinonime poporului evreu. Ne vom ridica şi la înălţimea acestui test, deşi este aproape prea greu de suportat. Ziua de Sabat din 7 octombrie va rămâne întipărită ca p zi blestemată şi întunecată în analele naţiunii. Pentru noi, poporul evreu, este cea mai cumplită zi de la Holocaust încoace.
Îi vom găsi pe aceşti criminali blestemaţi (…) cu toată forţa şi îi vom învinge. Îi vom şterge de pe faţa pământului. Va veni timpul când vom reconstrui comunităţile distruse. Vom reconstrui zona din jurul Fâşiei Gaza şi o vom restabili ca o zonă înfloritoare şi prosperă. Prieteni, ne aşteaptă zile grele, dar nu vom fi descurajaţi şi nu vom ceda”, a conchis premierul israelian.
Armata israeliană nu a oferit deocamdată declaraţii despre avertizare
Armata Israelului a informat Naţiunile Unite, vineri dimineaţă, că 1,1 milioane de palestinieni din Gaza ar trebui să fie relocaţi în sudul enclavei în următoarele 24 de ore, a afirmat un purtător de cuvânt al ONU, iar palestinienii se tem că acesta ar putea fi un precursor al plănuitei ofensive terestre israeliene, scrie Reuters.
Armata israeliană nu a oferit deocamdată declaraţii despre avertizare, care vine după ce Israelul a masat tancuri în apropierea graniţei cu Gaza şi a desfăşurat lovituri aeriene în enclava palestiniană, în urma atacului mortal al militanţilor Hamas în Israel.
”Naţiunile Unite consideră că este imposibil ca o asemenea mişcare să aibă loc fără consecinţe umanitare devastatoare”, a afirmat, într-o declaraţie, purtătorul de cuvânt al ONU Stephane Dujarric.
”Naţiunile Unite fac apel ca un astfel de ordin, dacă este confirmat, să fie anulat, evitând astfel transformarea a ceea ce este deja o tragedie într-o situaţie de calamitate”
Dujarric a afirmat că ordinul armatei israeliene se aplică, de asemenea, angajaţilor ONU şi celor adăpostiţi în spaţii ale ONU, inclusiv şcoli, centre de sănătate şi clinici.
Misiunea Israelului la Naţiunile Unite nu a răspuns deocamdată solicitării de a comenta.
Violenţele din weekend ale Hamas au ucis 1.300 de oameni, fiind cel mai grav atac asupra civililor din istoria Israelului.
Israelul a răspuns, până acum, punând Gaza – unde locuiesc 2,3 milioane de oameni – sub asediu şi lansând o campanie de bombardamente care a distrus cartiere întregi. Autorităţile din Gaza afirmă că peste 1.500 de palestinieni au fost ucişi.
CITEȘTE ȘI:
Cum a ajuns un magazin IKEA unul dintre cele mai mari cluburi de noapte din lume! /VIDEO