Stadiul lucrărilor la primul tunel de pe Autostrada A1 Sibiu – Pitești a fost surprins recent pe tronsonul dintre Tigveni și Curtea de Argeș.
Acesta va avea o lungime de 1,5 kilometri și va traversa Munții Carpați, pe sub Dealul Momaia din județul Argeș.
Primul tunel construit pe o autostradă din România
Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu, a inspectat zilele trecute șantierul unde echipele specializate ale constructorului austriac PORR lucrează concomitent la cele două galerii paralele ale tunelului de la Dealul Momaia.
Lotul 4 Curtea de Argeș-Tigveni are o lungime de aproape 10 kilometri și include și acest prim tunel construit pe o autostradă din România.
Construcția de la Momaia se realizează cu ajutorul metodei de forare NATM. Lucrările propriu-zise au demarat în luna septembrie și au timp estimat de execuție trei ani și jumătate.
Ce a scris Ion Scrioșteanu pe Facebook?
„Sunt pe șantierul Autostrăzii Sibiu – Pitești, Secțiunea 4: Tigveni – Curtea de Argeș, unde se desfășoară lucrările la primul tunel din această autostradă, care va traversa munții Carpați, pe sub Dealul Momaia din județul Argeș. Avem 24 de metri de tunel executați până astăzi. În prezent, stadiul lucrărilor este următorul:
- se lucrează în interiorul celor 2 portaluri: ieșirea din tunel spre Pitești, respectiv intrarea din tunel spre Sibiu;
- interiorul tunelului este construit prin metoda austriacă NATM, care folosește tehnologie de ultimă generație;
- se execută lucrări de armare pentru stabilizarea interioară a tunelului
Pe acest șantier, sunt mobilizate următoarele resurse: 350 muncitori, 60 specialiști in lucrări de tunel din Austria, 90 de utilaje și 45 de camioane, pe întregul amplasament. - Tunelul Momaia are o lungime de 1,3 km, iar antreprenorul va realiza:
– 2 galerii principale separate, una pentru fiecare sens de mers
– 2 benzi pe sens și acostamente
– sistem de ventilație
– sistem de evacuare
– iluminat public
– sistem de comunicare
– câte o clădire la intrare și ieșire, pentru controlul și operarea tunelului
Reamintesc faptul că la construcția tunelului lucrează 2 echipe concomitent formate din specialiști aduși din Austria, care au la dispoziție câte un set de utilaje. Pentru continuitatea șantierului, antreprenorul a dotat în șantier încă un set de utilaje suplimentar în caz de nevoie.
Autostrada Sibiu-Pitești este cel mai important proiect de infrastructură rutieră și, totodată, cu cele mai complexe lucrări, având în vedere dificultatea dată de zona montană în care se află traseul autostrăzii, fiind și prima trecere la nivel de autostradă peste Carpați”, a scris Ion Scrioșteanu pe pagina sa de Facebook.