Fostul premier al României, Victor Ponta, deschide lista Pro România la alegerile europarlamentare din 9 iunie ac, a decis Biroul Executiv Național al acestei formațiuni politice.
Pro România a decis să nu formeze alianță cu un alt partid și să intre „pe cont propriu” în cursa pentru europarlamentare.
„Alături de Corina Creţu, singurul comisar european social-democrat – Pro Romania va propune candidaţi bine pregătiţi, educaţi şi experimentaţi, capabili să îi reprezinte cu mândrie pe români la Bruxelles!”, a transmis Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook.
Victor Ponta, candidatul Pro România la alegerile europarlamentare
Europarlamentarul Corina Creţu, fost membru PSD şi în prezent prim-vicepreşedinte al Pro România, susține că alegerile europarlamentare din acest an sunt sub „vălul populismului” și al partidelor antieruopene, iar românii nu ar trebui să mai aleagă „răul cel mai mic”.
Cine este Victor Ponta și câte voturi a primit în anii trecuți. A scăpat de acuzațiile DNA
Victor Ponta a fost premier al României în perioada mai 2012 și noiembrie 2015. El este cel care a condus PSD în perioada 2010 și 2015. În prezent, Victor Ponta este liderul partidului Pro România.
La alegerile prezidențiale din 2014, Victor Ponta s-a confruntat direct cu Klaus Iohannis. În primul tur de scrutin, Victor Ponta (Alianța PSD–UNPR–PC), a obținut 40,44% din voturi, iar Klaus Iohannis (ACL) a primit 30,37 din voturile cetățenilor. În al doilea tur, cu o participare la vot cu peste 10% mai mare față de primul tur, Iohannis a obținut 6.288.769 de voturi, reprezentând 54,43% din opțiuni. Victor Ponta a obținut 5.264.383 de voturi, reprezentând 45,56%.
Ponta, primul premier din istoria României care a fost acuzat de plagiat
La sfârșitul lunii decembrie 2023, Ponta a fost achitat definitiv în dosarul Turceni-Rovinari. Alături de Dan Șova, a fost trimis în judecată în septembrie 2015, fiind acuzat de procurorii DNA de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată și spălarea banilor. Înalta Curte de Casație a stabilit, însă, că faptele descrise de procurori nu sunt infracțiuni.
Victor Ponta este primul premier din istoria României acuzat că și-a plagiat teza de doctorat. Actualul candidat Pro România la alegerile europarlamentare 2024 a pierdut definitiv la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul cu Ministerul Educației prin care contestase ordinul emis de fostul ministru Mircea Dumitru, în 2016, prin care i-a fost retras titlul de doctor pentru plagierea tezei de doctorat. Fostul premier al României a deschis, însă, un alt proces, prin care cere Ministerului Educației să dovedească „plagiatul” în instanță, plecând de la o decizie a Curții Constituționale care stabilește că titlurile de doctor nu mai pot fi retrase prin Ordin al ministrului Educației, ci doar prin decizia instanței.
Decizia CCR, invocată de Victor Ponta, pentru a-și redobândi titlul de doctor în Drept a a fost pronunțată de Curtea Constituțională în iunie 2022 . Aceasta prevede că că titlul de doctor poate fi retras de Ministerul Educației doar în cazul în care „nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”.