back to top
spot_img

Viceprimarul Capitalei vrea să transforme STB în Big Brother

Autoritățile spun că actul normativ ar urma să intre în vigoare, cel mai târziu la finalul anului. Iar scopul este acela de a ajuta la fluidizarea transportului în comun.

Viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu, este inițiatorul unui proiect menit să transforme mijloacele de transport în comun ale STB în Big Brother.

Mai exact, întreg parcul STB ar urma să fie dotat cu camere de bord, cu care se vor putea filma șoferii care circulă pe benzile destinate autobuzelor din Capitală, sau pe liniile de tramvai.

Numărul de înmatriculare al autovehiculelor va fi înregistrat automat, iar imaginile vor fi transferate poliției locale sau Brigăzii Rutiere. Polițiștii vor înștiința proprietarul mașinii, care va trebui să comunice numele celui care a fost la volan și pe numele căruia va fi trimisă amenda.

Autoritățile spun că actul normativ ar urma să intre în vigoare, cel mai târziu la finalul anului. Iar scopul este acela de a ajuta la fluidizarea transportului în comun.

Șoferii se pot încadra pe banda destinată transportului în comun sau taximetrelor cu 50 de metri înainte de intersecție, pentru a face dreapta. În această situație nu vor fi sancționați.

700 din cele 1.200 de mijloace de transport ale STB au deja camere de bord

700 din cele 1.200 de mijloace de transport ale Societății de Transport București au deja camere de bord, iar celelalte vor fi dotate până la finalul anului, spune inițiatorul proiectului, viceprimarul Stelian Bujduveanu.

”Cu siguranță, până la finalul anului toate autovehiculele trebuie să fie dotate cu camere de dotate așa cum este peste tot în lume, face parte din planul de digitalizare al transportului în comun…Iar într-o perioadă cât mai scurtă, vorbim de omologarea camerelor existente, ar trebui să intre într-o lună de zile în vigoare. Trebuie să facem teste, să vedem cum funcționează sistemul împreună cu Poliția Locală”, a anunțat Stelian Bujduveanu – viceprimarul Capitalei.

Șoferii care circulă pe benzile destinate transportului public local pot fi amendați în funcție de două situații. Spre exemplu, pe Bulevardul Iuliu Maniu din Capitală, unde există mai multe benzi de circulație și această bandă de autobuz, șoferii pot fi amendați cu sume cuprinse între 990 și 1.320 de lei, pentru că nu respectă circulația pe benzi.

O altă situație poate fi întâlnită pe Bulvardul Regina Elisabeta, acolo unde există o singură bandă, destinată transportului public, iar șoferii pot fi amendați cu sume cuprinse între 330 și 495 de lei, pentru că nu respectă indicatorul de acces interzis.

 

 

author avatar
Răzvan Codorean

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...