Vești proaste pentru fumători. Vor plăti mai mult pentru fiecare pachet de țigări, de la 1 aprilie. În luna octombrie a anului trecut, conform datelor Uniunii Europene, accizele minime pentru țigări se situează la 1,80 euro pentru un pachet de 20 de țigări. Acciza totală trebuie să constituie cel puțin 60% din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al unei țări din UE.
De ce cresc taxele pe tutun
Aceste accize pe tutun sunt suplimentare față de taxele pe valoarea adăugată (TVA) pentru consumul general. Deși legislația UE stabilește rate minime pentru TVA, majoritatea țărilor aplică cote mai mari decât acestea.
În contextul crizei economice europene și al eforturilor autorităților de a reduce consumul de tutun, se prevede că UE va implementa o nouă majorare a accizelor pe tutun.
Cât au crescut taxele pe tutun în UE
În 2023, media taxelor percepute de statele membre ale UE pentru țigări depășea 80% din prețul de vânzare cu amănuntul. Acest lucru înseamnă o creștere medie a prețurilor indusă de taxe de peste 450%. Harta de mai jos ilustrează variațiile semnificative ale acestor taxe între statele membre ale UE.
Prima țară care va majora acciza la tutun
Olanda devine prima țară care va majora accizele și prețurile la țigări. Într-un comunicat emis la începutul acestui an, guvernul olandez a anunțat că accizele pentru țigări, tutun vrac și trabucuri vor crește începând din aprilie 2024. Astfel, prețul unui pachet de țigări va urca cu 0,93 euro, ajungând la un preț mediu de 11,10 euro. Acciza pentru tutunul vrac va cunoaște o majorare de 3,60 euro, ajungând la un preț mediu de 24,14 euro. Accizele pentru trabucuri și țigări vor fi de 11% din prețul de vânzare, pentru vânzătorii și producătorii de tutun. Această modificare este programată să intre în vigoare începând cu 1 aprilie 2024.
Alte țări unde crește taxarea tutunului
În paralel, țigările se vor scumpi și în alte țări precum Irlanda, Polonia sau Cehia. Irlanda are cea mai mare taxă din UE, de 9,30 euro pentru un pachet de 20 de țigări. Franța și Finlanda aplică și ele taxe mari, de 6,95 euro și, respectiv, 6,76 euro.
Pe de altă parte, Bulgaria are cea mai mică taxă din UE, de 1,85 euro, iar următoarele cele mai mici cote de impozitare sunt aplicate de Polonia, la 2,05 euro, și de Croația, la 2,46 euro. Prin urmare, în 2024, scumpirile la țigări vor fi din nou o realitate.
De la 1 aprilie se scumpesc țigările și în România
România se alătură țărilor care majorează accizele pe tutun. Printr-un ordin de ministru deja publicat în Monitorul Oficial, Ministerul Finanțelor anunță creșterea taxei de acciză la tutun, începând cu 1 aprilie. Astfel, de la 540,938 lei, cât este în prezent, aceasta va urca la 543,81 de lei, cu cel puțin 1 leu mai mult, având efecte directe asupra prețului unui pachet de țigări vândut în magazine.
S-ar putea ieftini țigările?
„Ţigările se vor tot scumpi, pentru că statul creşte mereu. Este exclusă o ieftinire a lor în următorii ani, cel puţin atâta timp cât statul va continua să taxeze cu 80% preţul unui pachet de ţigări ”, spune reprezentantul JTI, citat de Economica.net
Ar putea urma și alte scumpiri
De asemenea, există surse din minister care sugerează că și taxa pe zahăr ar putea fi supusă unor modificări, ceea ce ar conduce la noi creșteri ale prețurilor la sucurile carbogazoase și alte produse.