Venituri mai mari pentru români. De la aderarea României în UE și până în prezent, venitul mediu anual a crescut de 3,7 ori . Clasa de mjloc din țara noastră a înregistrat cel mai mare avans numeric din rândul fostelor state din Uniunea Sovietică, potrivit unui raport al băncii Alpha Bank.
Intitulat, ”Inegalitatea de venituri”, raportul arată trendul pozitiv al țării în privința reducerii inechității sociale și creșterea veniturilor în rândul categoriilor vulnerabile.
Venituri în creștere în România
Economistul șef al băncii, Ella Kallai, menționează în raportul citat că venitul disponibil mediu al cetățenilor români, raportat la media nivel european, a fost în 2023, de 31% din media UE. Din zona fostelor state membre URSS, doar în România și Polonia creșterea venitului disponibil median s-a produs mai repede decât creșterea venitului disponibil mediu, ceea reprezintă un indiciu al reducerii inegalității de venituri.
Reprezentantul băncii a evidențiat, de asemenea, și evoluția financiară a clasei mijlocii, segment social care obține un venit anual între 75 și 200% din venitul disponibil median anual. „Creşterea cu 10 puncte procentuale a fost cea mai amplă extindere din regiune, datorându-se atât reducerii ponderii clasei cu venituri mari de la 14% în 2007 la 8% în 2023, cât şi reducerii ponderii clasei cu venituri mici, de la 35% în 2007 la 31% în 2023”, se menţionează în raport.

Realizare remarcabilă a României
Scăderea inegalității de venituri indică totodată că diferența dintre săraci și bogați s-a diminuat și astfel crește și gradul de coeziune socială. Or, atunci când diferența salarială crește se accentuează și divizarea societății.
„În timp ce inegalitatea de venituri rezultată din diferenţele de talent, efort şi noroc este inevitabilă, inegalitatea de venituri excesivă poate eroda coeziunea socială, poate duce la polarizare politică şi, în cele din urmă, la o creştere economică scăzută.
Privită din această perspectivă, scăderea inegalităţii de venituri comparativ cu regiunea şi Uniunea Europeană, concomitent cu scăderea inegalităţii de venituri în ţară, reprezintă o realizare remarcabilă a României după aderarea la UE”, a punctat Kallai.
Obiectivele asumate de social-democrați în următorii ani, în cazul în care vor fi atinse, pot conduce la creșterea ritmului de reducere a inechității sociale. În acest sens, PSD a promis că pensia media va crește la 810 euro, iar cea minimă va depăși cu puțin pragul de 400 de euro.

Venituri mai mari pentru români
Până în 2029, social-democrații și-au propus creșterea salariului mediu la peste 2.600 de euro, în timp ce salariul minim ar urma să fie de 1.300 de euro, tot pentru aceeași perioadă. În scenariul în care aceste promisiuni se adeveresc, numărul românilor vulnerabili se va reduce cu 1,6 milioane în următorii patru ani și cu 1,9 milioane până la finalul lui 2029, potrivit publicației Newsweek.