Veneția – celebrul oraș pe care îl iubește aproape toată lumea, are o platformă online de achitare a taxei de turism. Vizitatorii vor trebui să achite cinci euro pentru a intra în centrul orașului! E pentru prima dată în lume când se face aşa ceva.
Taxa se aplică între orele 8:30 și 16:00, în perioada 25 aprilie-5 mai, dar și în restul weekendurilor din mai și iunie, potrivit The Local Italy.
Taxa se va aplica și în restul weekendurilor din mai și iunie, precum și în primele două weekenduri din iulie, a declarat consiliul municipal din Veneția. Taxa se aplică tuturor celor care doresc să intre în zonă între orele 8.30 și 16.00.
Persoanele care plătesc prin intermediul portalului vor primi un cod QR pe care îl vor putea arăta funcționarilor care efectuează controale, fiind prevăzute amenzi de 50-300 de euro pentru cei care încalcă regula. Vizitatorii care rămân în oraș peste noapte sunt scutiți, dar sunt obligați să se înregistreze pe platformă.

Veneția băgată în seamă de UNESCO
Scutirile se aplică, de asemenea, rezidenților din regiunea Veneto, copiilor cu vârsta de până la 14 ani, celor care au nevoie de îngrijire și rudelor apropiate ale rezidenților.
Această măsură a fost luată după ce UNESCO a avertizat că ar putea înscrie orașul pe lista siturilor din patrimoniul mondial aflate în pericol, parțial din cauza impactului turismului excesiv.
Veneția a anunțat, de asemenea, la sfârșitul lunii decembrie, noi reglementări privind mărimea grupurilor de turiști, menite să reducă aglomerația și să îmbunătățească viața localnicilor. Această măsură suplimentară urmează să intre în vigoare din luna iunie. Utilizarea difuzoarelor va fi, de asemenea, interzisă, deoarece acestea creează „confuzie”, a precizat primăria într-un comunicat.

Veneția va avea plafon pentru accesul vizitatorilor
“Este pentru prima dată în lume când se va face aşa ceva, un oraş întreg va putea fi rezervat”, a declarat în septembrie anul trecut primarul Veneției, Luigi Brugnaro. Autoritățile orașului vor începe să testeze o taxă de intrare zilnică şi un plafon pentru accesul vizitatorilor pe faimoasele sale canale începând din aprilie 2024.
Toate acestea în cadrul unui program, despre care primarul oraşului italian a spus că reprezintă prima schemă de acest tip care va fi implementată la nivel mondial, potrivit Reuters. Decizia are scopul de a gestiona fluxul de turişti în timpul vacanţelor de primăvară şi al unora dintre weekendurile de vară, când numărul vizitatorilor atinge cel mai ridicate niveluri, au declarat autorităţile locale într-o conferinţă de presă
Restricţiile se vor aplica între orele locale 08:30 şi 16:00, iniţial pentru un total de 29 de zile şi vor acoperi majoritatea weekendurilor cuprinse între 25 aprilie şi jumătatea lunii iulie de anul viitor.
Turiştii vor trebui să îşi facă o rezervare online pentru vizita lor şi să achite o taxă de 5 euro pentru a obţine codul QR care va fi verificat în puncte specifice de intrare în oraş şi care le asigură accesul în cartierele istorice ale Veneţiei.

Veneția intră în acest program cu niște costuri
Restricţiile nu se vor aplica insulelor mai mici din lagună, precum Murano, renumită pentru industria sa de fabricare a sticlei. Potenţiale amenzi, cuprinse între 50 şi 310 euro, vor fi impuse celor care nu respectă noile dispoziţii.
Rezidenţii şi persoanele care s-au născut în Veneţia, precum şi elevii, muncitorii şi proprietarii de imobile în oraş vor fi exceptaţi de la plată şi de la obligativitatea de a-şi face o rezervare, a precizat consilierul local Michele Zuin. Vizitatorii cu vârste sub 14 ani vor trebui să fie înregistraţi, dar accesul lor va fi gratuit.
Turismul de masă şi inundaţiile reprezintă de multă vreme o problemă pentru fragilul oraş-lagună italian, cunoscut pentru canalele şi siturile sale culturale.
“Vrem să măsurăm efectul acestui test, vrem să măsurăm efectele acestei capacităţi de rezervare”, a declarat Luigi Brugnaro, menţionând că experimentul va pierde bani într-o primă fază.
Se estimează că programul va avea costuri de 3 milioane de euro şi va aduce încasări de circa 700.000 de euro.
Veneția și autoritățile: Întâi au spus că vor doar să testeze…
Autoritățile din Veneția au de gând să testeze din 2024 nervii turiștilor. Respectiv, vor testa o taxă de cinci euro care vizează turiştii care vin doar pentru o zi în Oraşul Dogilor. Este vorba și de ceva mult mai complex: celebrul oraș a ajuns la suprasaturație în multe privințe. Spre exemplu, The Independent vorbea încă din anul 2015 despre „moartea Veneției: oficialii corupți, turismul de masă și creșterea prețurilor proprietăților au înăbușit viața în oraș”!
În fapt, Veneția este considerată victimă a turismului de masă şi riscă să fie plasată luna aceasta pe lista UNESCO a patrimoniului mondial în pericol, după cum notează AFP.
Obiectivul principal al acestei măsuri, votată zilele acestea de consiliul municipal al Veneţiei, este de a descuraja vizitatorii de o zi care contribuie la aglomerarea oraşului italian celebru în întreaga lume pentru operele sale de artă, podurile şi canalele sale.
În 2024, această taxă plătibilă online va fi introdusă pentru maximum 30 de zile în care numărul de turişti este în mod tradiţional mai mare, în special în weekendurile cu punte din primăvară şi în perioada verii. Calendarul zilelor în cauză va fi publicat ulterior. Vor fi scutite de această taxă persoanele sub 14 ani şi turiştii care petrec cel puţin o noapte la faţa locului.
Veneția ca transformare: „Facem un experiment”
Unda verde pentru această măsură intrevine în momentul în care Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a recomandat la sfârşitul lui iulie să plaseze Serenissima pe lista patrimoniului mondial în pericol, considerând că Italia a luat până acum măsuri “insuficiente” pentru a combate deteriorarea sitului.
“Dezvoltarea continuă (a Veneţiei), impactul schimbărilor climatice şi turismul de masă ameninţă să provoace modificări ireversibile ale valorii universale excepţionale a bunurilor”, a criticat UNESCO.
Creşterea nivelului mării şi alte “fenomene meteorologice extreme” legate de încălzirea globală “ameninţă integritatea” sitului, a mai avertizat UNESCO.

De ce este nevoie pentru ca Veneţia să intre efectiv pe lista patrimoniului în pericol
Avizul UNESCO este deocamdată orientativ: pentru ca Veneţia să intre efectiv pe lista patrimoniului în pericol este nevoie de aprobarea statelor membre prezente la o reuniune a Comitetului Patrimoniului Mondial care se desfăşoară în prezent la Riad.
Momentul votului asupra acestei taxe este cât se poate de oportun pentru Veneţia, care amână de ani de zile luarea unor măsuri drastice, în special introducerea rezervărilor obligatorii la hotel şi a cotei privind numărul de intrări în oraş pentru a opri valul milioanelor de turişti în centrul istoric saturat.
„O taxă de cinci euro nu va împiedica pe nimeni să vină la Veneţia”
Opoziţia municipală nu a omis să evidenţieze “graba” bruscă din jurul acestei măsuri pentru a “arăta UNESCO că facem ceva”. “O taxă de cinci euro nu va împiedica pe nimeni să vină la Veneţia”, a declarat consilierul Gianfranco Bettin.
Veneţia, oras insular fondat în secolul al V-lea şi care a devenit o mare putere maritimă în secolul al X-lea, se întinde pe 118 insuliţe. Oraşul şi laguna sa au fost înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO în anul 1987.
Citiți și:
Alegeri prezidențiale SUA 2024. S-a dat startul! Trump câștigă în Iowa, De Santis este pe 2. UPDATE