Joe Biden s-a adresat națiunii pentru a explica decizia sa istorică de a se retrage din cursa prezidențială, oferind un mesaj reflexiv, potrivit The Guardian. Președintele SUA a explicat de ce s-a retras.
Joe Biden şi-a explicat retragerea, în fața poporului american. „Venerez acest birou, dar îmi iubesc țara mai mult. A fost onoarea vieții mele să vă fiu președinte. Cred că palmaresul meu de președinte, conducerea mea în lume, viziunea mea pentru viitorul Americii au meritat un al doilea mandat, dar nimic – nimic – nu poate împiedica salvarea democrației noastre. Aceasta include ambiția personală”, a spus Biden în Biroul Oval.

Joe Biden: „Voi continua să scad costurile pentru familiile muncitoare”
„În următoarele șase luni, voi fi concentrat să-mi fac meseria de președinte”, a spus el. „Asta înseamnă că voi continua să scad costurile pentru familiile muncitoare [și] să ne dezvoltăm economia. Voi continua să apăr libertățile noastre personale și drepturile noastre civile – de la dreptul de vot până la dreptul de a alege.”
Joe Biden: „Ne-am adunat ca americani. Am trecut peste asta”
„Am fost în strânsoarea celei mai grave pandemii din secol, a celei mai grave crize economice de la Marea Depresiune, a celui mai grav atac asupra democrației noastre de după războiul civil”, a spus Biden. „Ne-am adunat ca americani. Am trecut peste asta. Am ieșit mai puternici, mai prosperi și mai în siguranță.”
Susținere pentru Kamala Harris
După ce s-a retras din cursă, Biden și-a susținut vicepreședintele Kamala Harris, care și-a consolidat deja sprijinul delegaților pentru a captura nominalizarea democrată luna viitoare.
„Aș dori să îi mulțumesc marelui nostru vicepreședinte, Kamala Harris”, a spus Biden. „Este experimentată, dură, capabilă. Ea a fost un partener incredibil pentru mine și un lider pentru țara noastră. Acum alegerea depinde de voi, poporul american.”
Înainte de anunțul lui Biden de duminică, peste 30 de membri democrați ai Congresului i-au cerut președintelui să renunțe la cursă după performanța sa dezastruoasă în dezbatere de luna trecută. În zilele care au precedat anunțul, sondajele au arătat că un număr din ce în ce mai mare de democrați credeau că Biden ar trebui să se retragă.

„America este o idee, o idee mai puternică”
Sondajele timpurii efectuate încă de duminică sugerează o cursă directă între Trump și Harris, dar vicepreședintele pare să fie deja într-o poziție puțin mai puternică decât era Biden. Chiar dacă sondajele indică o cursă strânsă, Biden și-a exprimat încrederea că americanii vor alege să păstreze democrația în luna noiembrie. Citând Declarația de Independență și pe tatăl fondator Benjamin Franklin, Biden a formulat argumentul onorat pentru excepționalismul american.
„America este o idee, o idee mai puternică decât orice armată, mai mare decât orice ocean, mai puternică decât orice dictator sau tiran. Este cea mai puternică idee din istoria lumii”, a mai spus Biden. „Ideea este că considerăm că aceste adevăruri sunt evidente. Cu toții suntem creați egali, înzestrați de creatorul nostru cu anumite drepturi inalienabile: viață, libertate, căutarea fericirii. Nu ne-am îndeplinit niciodată pe deplin această idee sacră, dar nici nu ne-am îndepărtat niciodată de ea și nu cred că poporul american se va îndepărta de ea acum”.
Concluzii la discursul lui Joe Biden
Primul discurs al lui Biden după renunțarea la cursa electorală a fost unul emoționant, cu referiri la puștiul bâlbâit care a ajuns să fie președintele Statelor Unite. Dar și un discurs în care adevărurile dure au fost ocolite. Acestea sunt, la cald, primele concluzii din presa internațională.
Bunii cunoscători nu doar ai regulilor oratoriei, ci și ai culiselor de partid, sunt de acord că discursul a fost unul foarte bun. Un lucru a atras însă atenția cu precădere: referirea la nevoia reformării Curții Supreme. Nu doar ca prioritate a lunilor rămase din mandatul lui Biden, cât mai ales ca direcție pentru Kamala Harris.
„Cred că singurul lucru care m-a luat prin surprindere a fost acea referire la reforma Curții Supreme. Pentru că, într-un fel, a apărut de nicăieri, nu trebuia să includă acest lucru în discurs, dar faptul că l-a menționat mi-a sugerat că, în mintea sa, pentru viitorul țării, acest lucru a devenit o prioritate majoră. Și, probabil, se referă la deciziile recente ale unei Curți Supreme dominată de judecători foarte conservatori și la incapacitatea de a face anumite lucruri pe care el și Partidul Democrat doresc să le facă, din cauza acestei majorități care este atât de puternic înclinată către cei numiți de republicani.
Așadar, pentru mine, acest lucru a fost semnificativ. Îmi sugerează că le-a semnalat vicepreședintei Harris și partidului în general că aceasta este o luptă pe care a venit timpul să o ducă, a spus Darry Allen Sragow, consultant și analist politic.