45 de hectare de vegetaţie uscată, arbuşti şi deşeuri menajere şi vegetale au fost cuprinse de flăcări vineri noaptea. Pompierii din Botoşani au intervenit mai mult de şapte ore pentru stingerea incendiului, a comunicat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani.
Incendiul s-a produs în localitatea Tătărăşeni din comună Havârna, pentru lichidarea acestuia intervenind pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, Detaşamentului Dorohoi şi Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Havârna, cu patru autospeciale de stingere.
Pompierii au constatat faptul că incendiul se manifesta violent, în mai multe focare, arderea fiind întreţinută de vânt.
“În unele dintre locuri accesul cu autospeciale nu s-a putut realiza din cauza terenului, flăcările fiind stinse de pompieri cu ajutorul lopeţilor speciale. Intervenţia a durat mai bine de şapte ore”, au precizat oficialii ISU. Cauza probabilă este utilizarea focului deschis în spaţii deschise.
Pompierii atenționează că, potrivit legislaţiei privind protecţia mediului, este interzisă arderea miriştilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărişurilor sau a vegetaţiei ierboase.
“Cetăţenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii şi deţinătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligaţia de a nu arde şi de a preveni arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase. Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei”, a transmis ISU.